No właśnie golf.. a tak ogl to co myślicie o audi 100 C4 lub audi 200 ? :D
Wersja do druku
No właśnie golf.. a tak ogl to co myślicie o audi 100 C4 lub audi 200 ? :D
O dieslu w takiej cenie zapomnij. A nawet jak by się trafił to nie sądzę aby był w dobrym stanie. Co do psucia się serii 7 to jak nie dbasz to sie psuje.Co do kosztów utrzymania to tanio nie jest. I tak jak moi przedmówcy odsyłam Cię do funkcji szukaj. Na forum są odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. A co do podsyłania linków to Ty powinieneś szukać i egzemplarze które wpadną w oko pokaż na forum do oceny. Nikt nie będzie za Ciebie siedzieć i Ci auta szukać. Ogromnym lenistwem mi tu wieje. Wszystko najlepiej na tacy mieć podane.
Źle mnie zrozumiałeś:) dokładnie to na allegeo prawie codziennie potrafię siedzieć i oglądać E38.
Ale w sumie to powybieram lepsze modele i dam do oceny :)
Albo może lepiej wywalić ten temat, bo nie wypalił?
Pozdro :)
Siema za 14-15 tys zł kup Golfa IV i będziesz latał, pamiętaj że E38 nie lubi taniego serwisu.
Jak kupowałem swoja 7 kierowałem się stanem a i tak juz włożyłem kolo 8 tys zł przez rok na oleje, filtry, wahacze, opony itp.
Także wybór należy do Ciebie
A ja ci opowiem historie mojej e38...
Zaczęło sie od tego ze mialem 20lat i juz miałem kilka samochodów które niespecjalnie mnie satysfakcjonowały- czegoś w nich brakowało...
Aż tu pewnego dnia do brata przyjechał lakierować pan e38 735iA... Ja usiadłem do tego samochodu to wiedziałem ze ja go KU*** musze miec... Sam dźwięk silnika wywoływał u mnie dziką euforie juz nie mówiąc o tym jak majestatycznie sie nim jechało...
Wtedy brat z sąsiadem śmiejąc sie ze mnie że nie stać by mnie było na opony do tego samochodu nie wiedzieli ze jestem tak kur**sko uparty, że odłoże i go kupię...
I faktycznie kupiłem i myślałem wtedy tak- kupie trochę tańszy możne nieco uszkodzony zęby zostało mi trochę PLN i zrobie pod siebie i bede wiedział co mam...
I owszem tak zrobiłem... Moja e38 740iA individual;) kosztowała mnie nieco ponad 10 000zl z uszkodzona skrzynia 5hp30 bez wstecznego (standard) I tutaj sie zaczeło:
Wtedy jeszce dorabiałem u brata w warsztacie i wszystko ALE TO WSZYSTKO SZŁO NA SAMOCHÓD!!!
Nowa skrzynia i olej z filtrami 2500zł, Do silnika wchodzi 7,5l oleju (u mnie valvoline) 300zl + filtr oleju + filtr powietrza + filtr kabionwy + filtr paliwa i kolejne ~200zl
pózniej przyszedł czas na zawieszenie regeneracja przednich wahaczy + nowy środkowy drążek + końcówki drążków 1000zl
Nowy amortyzatory (wtedy zrobiłem błąd bo kupiłem ROBUSTO i teraz zbieram na normalne amory) 400zl
Padniety moduł EWS + hol 400zl
Dziurawy układ wydechowy (tłumiki koncówe) 300zl
Wciąż mnie czeka robota tylnego zawieszenia ale to po ziemie- szykuje jakieś 300zl (regeneracja + tuleje pływajace i łaczniki nowe)
Czujnik ABS 300zl, a później jeszcze sterownik ABS 200zl
Malowanie maski błotników i zderzaka bo byly zobijane z kamienia (mnie kosztowało jakies 140zl ale kogos juz by wyniosło ponad 1000zl) +malowanie progów i listw czarnych zderzaka:)
i o mały włos bym zapomniał ze mam mały luz na krzyżaku w układzie kierowniczym- znając moja milośc do tego samochodu to pewnie dołoże opcje el. kolumny kierowniczej.
Padnieta roleta z tyłu 200zl
Opony letnie + alusy 19" 2000zl 9teraz je bede malował ponieważ ich wadą dlaczego tak tanio kupiłem był schodzacy lakier- piaskowanie + malowanie mnie wyniesie ok 250-300zl)
opony zimowe 750+50zl wysyłka 800zl
WULKANIZACJI W OBU PRZYPADKACH NAWET NIE LICZE:)
No i takich 'drobnych' wydatków jak paliwo to nawet nie liczę;) CHWAŁA BOGU ŻE 60% potrafiłem zrobić sam bo koszt by sie pewnie podwoił... Możesz sobie sam policzyć ile wydałem przez rok użytkowania. MOMO TO JA JEJ NIE SPRZEDAJĘ a jak bym sprzedawał to na pewno nie za 14 000 chociaż jest z 95r;)
Samochodem jeżdzę naprawdę rzadko... Ale za każdym razem jak do niej wsiądę mam wrażenie, że jadę czymś wyjątkowym czego może doświadczyć tylko osoba ktora ma 7er i sprawia że zapominam ile mnie kosztowała przez 1 ROK UŻYTKOWANIA!!!
teraz ty musisz sie zastanowić czy chcesz mieć samochód który będzie stał bo nie będziesz mial środków zeby go ogarnąć i powiesz że BMW to badziew... Lub zrobisz to co bedzie trzeba i będziesz sie cieszył każdą chwilą spędzoną za kierownicą i NA TYLNEJ KANAPIE xD
---------------------------------------------------------------------------------------
Ja broń boże nie pisze zeby cie odstrzaszyć!!!
bo dużą cześć tych wydatków mógłbyś sobie podarować - typu alu 19" itd no zimówek juz raczej nie ale wiesz...http://7er.../images/smilies/smile.gif
Ten samochod jest DROGI W UTRZYMANIU i msci sie jak kupisz coś taniego!!! czyt. zamienniki allegro!
Przygotuj sie że na wstepie musisz miec odłożone 2000zl na nowe filtry oleje i opłaty...
Tutaj decyzja należy do ciebie- ale pamietaj że żaden golf 4 czy inne puszki nie bede takie jak e38 czy e32... Kwestia ile bedziesz mógł odłożyć w miesiącu a raczej czy bedziesz w stanie sie zmiescic z wydatkamihttp://7er.../images/smilies/wink.gif
Ja nie chce innego samochodu- no może e60 bo też mi sie podoba xD i nowe Audi a8 xP SORKI CHŁOPAKI ALE TEŻ MI SIE PODOBA http://7er.../images/smilies/002.gif
MOD: Ludzie edytujcie te posty. Stronę wcześniej poprawiałem posta. To powinno się już opatrzyć!
Fakt, włożyłeś do niej dużo pieniędzy i czasu :) ja zacząłem się interesować 7er jakoś 3lata temu. Teraz niedawno trafiłem na to forum i tak czasami jak mam czas studiuję sobie wszystko o e38 :) Bardzo zdziwiło mnie to ile litrów oleju wchodzi do silnika, prawie 2x tyle co do laguny 1ph2 z 1999r. (1.8 16V). Ale chyba się opłaca wkładać pieniądze w takie rzeczy jak filtry, oleje czy paliwo (te podstawowe) żeby później była ta przyjemność z jazdy :)
Nikt kto ma 7 w stanie idealnym nie sprzeda Ci go za mniej niż 20 tys., jeśli nie będzie musiał (nie piszę tu o stanie idealnym wg właścicieli komisów, tylko wg nas).
Sam mam 96 r. i szukam czegoś nowszego teraz, ale jakbym miał oddać ją za mniej niż 20 tys. to lepiej dam Żonie niech nią jeździ - przynajmniej bym spokojnie spał, bo wiedziałbym że jeździ bezpiecznym autem (pomijam to, że Żonka bardzo lubi prowadzić 7 :D).
Jesli bardzo Ci sie nie spieszy ja bede swoja na 90% za miesiac poltora sprzedawal. m60 (czyli prostrza troche konstrukcja) z gazem (od poczatku czyli ponad 3 lata, chodzi idealnie), bardzo bogate wyposazenie (min podgrzewana kiera, tv, podgrzewana tylna kanapa, webasto, drewniane stoliki, sedc, pompowane siedzenia i wiele innych), rok 96 produkcji, rejestracji 97, jeden wlasciciel w niemczech, i drugi ja w polsce (sam po nia jechalem do niemiec). Cena mysle ze bedzie oscylowac w tych granicach ze wzgledu na to ze samochod do poprawek lakierniczych... ale o tym jakby co na pw. technicznie w stanie bdb na biezaco wymieniene elementy eksploatacyjne. Mowie ze na 90% poniewaz mocno obcieli kase u mnie w firmie i jesli plotki sie potwierdza to za miesiac lub dwa kolejne ciecia i niestety nie wyrobie sie by utrzymac 3 samochody i padlo na e38 wstepnie , w e30 wlozylem za duzo pracy by je teraz sprzedawac. Jakby cos to tak wstepnie informuje :) a gdybys ja chcial zobaczyc to u mne w profilu :)