-
proponował bym sprawdzić czujniki ABS....kazdy ma swoją funkcje...(np.prędkość,ekonomizer )..jeśli któryś nie będzie działał to wpina się tryb awaryjny i wszystko chodzi nie tak jak trzeba..a przypuszczam że to to bo w opisie widać ze trakcja i ABS nie działa
-
Dzisiaj jak go przelaczylem na gaz na chwilke a potem z powrotem odpaliłem auto na benie, to zaczął normlanie spalać benzyne średnia na 100 spadła o jakies 3 litry, auto mialo kopa kickdowny msakrowały ale nadał trzepało autem, i w tym momencie ten chyba vanos wydaje dźwięki jakby dosłownie był to silnik od malucha czyli chyba kwalifikuje sie do wymiany :(
-
wibracje czesto przepowiadają problemy typu rozrząd w m62... dobry fachman odczyta to po czasach z czujników wałka to by miendzy innymi powodowało wypadanie zapłonów... oczywiscie moze byc cos innego..
-
W środe jade do mechaniora przekaże mu wszystko to co napisaliscie moze dojdzie do przyczyny, i prosze powiedzcie mi czy można odłączyć vanosa żeby sprawdzić czy to on wydaje takie odgłosy?
-
kolego przestań się łudzić masz min 7000~8000zł do włożenia w silnik
-
Ja się wcale nie łudze, chodzi poprostu o to ze 200km temu była kompleta cisza słychać było tylko szum wentylayotra pracował na wszystkie gary wiec poprostu nie wyobrażam sobie żeby nagle w tym samym momencie rozleciały sie popychacze rozrząd oraz vanos, dlatego chce sie upewnić czy ten dźwięk wydaje faktycznie vanos czy może cos innego.
-
Map cooling nic nie zmienia w pracy silnika musisz zmienić termostat z czujnikiem jest to zespolone i będzie po kłopocie .Co do wypadania zapłonów proponuje sprawdzić jak mówią przedmówcy czyli fajki i cewki .Ja obstawiam układ dolotowy czyli całe uszczelnienie oraz po drodze odma.Na zapalonym silniku odkręć korek wlewu oleju i zakręć i tak powtórz skup się na zmianie pracy silnika jeżeli nie ma żadnej różnicy czyli spadek obrotów to będzie dolot.Całe zło w postaci wypadania zapłonów to układ dolotowy.Montaż instalacji gazowej często wymaga podniesienia kolektora i gazownik olewa uszczelniacze.Składa to wsio na starych i jest bieda to jeden z powodów nieszczelności.
-
lukasz7 dzieki ze rzetelna odpowiedz, czyli rozumiem że map cooling nie ma nic do wypadania garów. Odma zmieniona na na nową i niestety żadnej poprawy, czy orientujesz się jakię poprawne wartości powinna mieć sonda lambda?
-
140 Output Thermostat Map cooling - błąd termostatu?
ten błąd może powodować trzęsienie się silnika i brak mocy szczególnie podczas jazdy na wolnych może chodzi równo w miarę.... a pod obciążeniem jak by na jakieś gary nie palił... do wymiany cały termostat wraz z czujnikiem...
naprawy od tego...
-
Odłączyć VAnosa? :-) Kolego jeśli ty masz mechanikowi podpowiadać sugestie forumowiczów, jakiekolwiek by nie były to proszę zmień mechanika bo możesz wydać jeszcze więcej niż napisał kolega wyżej. Jeszcze Ci mechanik wymieni jakieś podkładki w Vanosie czy inne czary mary i dopiero będziesz płakał. Daj to komuś kto ma pojęcie o tym silniku.