Chyba bardziej prawdopodobne będzie to, że wszystko zadziała gdy wymienię skrzynie na automatyczną :hah: :hah: :hah:Cytat:
Zamieszczone przez MiBhell
Wersja do druku
Chyba bardziej prawdopodobne będzie to, że wszystko zadziała gdy wymienię skrzynie na automatyczną :hah: :hah: :hah:Cytat:
Witam! Przepraszam że wtrącam się do rozmowy, ale widzę że został poruszony temat przepustnicy i kontrolki EML. Otóż może mi ktoś wyjasnić, jakim cudem w moim 525i 12V M20B25 89r. z normalną przepustnicą zapaliła się kontrolka od EML która jak mi wiadomo swiadczy o awarii elektronicznej przepustnicy? Kontrolka świeci sie od 2 tygodni non stop, nawet w nocy jak auto jest zamknięte. Silnik chodzi normalnie, rozwija pełną moc, pali tyle co powinien itd, no ogólnie wszystko ok. Przepustnica i silnik krokowy sprawdzone i wyczyszczone. Jedynie wyskakuje mi ciągle po podpięciu do kompa błąd sondy lambda (sprawnośc 64%-jutro idzie do wymiany). Wiecie co to może być? Bo mój mechanik już ręce załamuje. W tym momencie jedyny pomysl jaki mam to usterka zegarów. Bo troche dziwne że sie ten EML świeci całą dobę.
Dzięki za jakiekolwiek wyjaśnienia i przepraszam za off topic ;)
zaden offtop wrecz przeciwnie niestetyu mnie takie akcje zabijaja i ja niestety nie pomoge :/
Kjubus a nie napisałes jaki masz nr tego sterownika u siebie?!
Jeśli takowej nie posiadasz to poprostu wykręć żarówke i po problemie ;D
No też się do tego powoli przymierzam i chyba tak się dzisiaj stanie. Tylko męczy mnie to jednak. A jesli ta kontrolka nawet przy mechanicznej przepustnicy oznacza jakąś awarię/błąd? Nie chce mieć pół silnika do wymiany za miesiąc :/ Poza tym dziwne że przy wyłączonym zapłonie i zamkniętym aucie EML świeci. Skąd ta cholerna żarówka dostaje prąd?
Teraz hit: ASO BMW powiedziało, że w autach z mechaniczną przepustnicą zapalenie się kontrolki EML oznacza awarię akumulatora! Coś mi sie nie chce wierzyć zeby BMW coś takiego wymyśliło i nie postarało sie o osobną kontrolkę. Poza tym w weekend przy -11st. C akumulator śmigał jak złoto po całej nocy odpoczynku... No nie ważne. Nie męczę już Was pytaniami o E34 bo to jednak nie to forum. Zmieniam jutro lambdę, wypiną tą cholerną kontrolkę i mam nadzieję że będzie wsio ok :)
Jey tu nie chodzi o akumulator ten na ktorym odpalasz auto :D tylko i podtrzymanie pamieci w zegarach stad ta zarowka ciagle swieci sygnalizujac blad, w starszych modelach przy tym defekcie warioawaly diody inspekcji...
p.s: a tak na marginesie czesto sie to wysypuje przy spadku napiecia przy odpalaniu- jak odpalasz po nocy na mrozie to nie przygasaja ci przypadkiem wyswietlacze??
Nie, nie miałem ani jednego przypadku przygasania,wszystko jest w najlepszym porządku. Po prostu się zaświeciła i świeci tak od 2 tygodni :| Nawet przy jakiejś awariii zegarów (słyszałem że sie to lubiło zdarzyć w E32/34), co w tym momencie wydaje mi sie bardzo prawdopodobne, troche jednak mnie dziwi, że przy zamknietym aucie i uzbrojonym alarmie dalej gdzieś idzie jakiś lewy prąd na tą pipę. Przebicie by sie zrobiło na kablach czy co?
Wracając do tematu...Jesteś pewien? Bo u mnie jest 006 003 :hah: Nie jest przypadkiem na odwrót?Cytat:
Czy ktoś kto ma oryginalne E32 735i z manualnem mógłby sprawdzić numer swojego komputera, ta sama prośba do ludzi z automatem?
Ktoś mi ostatnio powiedział, że komputery są takie same :?
sterownik tempomatu u mnie (E32 V8 730i) znajduje się za dolnym głosnikiem po stronie kierowcy, ale może też być nad schowkiem pasażera, w skrzynce w komputerami.Cytat:
Zamieszczone przez kjubus
podłaczone jest wszystko (instalacja była połozona fabrycznie) jednak tempomat nie działa.