-
Witam ponownie!!
Problem z ABS i trakcją rozwiązany...podam przyczynę może się kiedyś komuś przyda:
Sprawdziłem Carsoftem wyskoczył błąd nr 15 Błąd pompy ABS...poszperałem po forach światowych i wyczytałem ze częsta przyczyna przy takim błędzie jest przekaźnik ABS...znajduje się on pod komputerami pod maską (kolor różowy)...przeczyściłem styki przekaźnika i wszystko hula jak należy.
Pozdrawiam
-
Panowie, pytając się o coś podawajcie dokładne dane samochodu (rocznik, silnik itd.)!!!
Lub Vin od końca 2 litery ostatnie i za nimi cyfry wszystkie!!!
Albo kabina albo na pompie abs.
-
oczywiście...750iL 98r....przekaźnik w grodzi silnika pod komputerami...kolor różowy :D
P.S było podane w pierwszym poście tematu
-
Pisałem już kiedyś, że zaczęły mi palić się kontrolki ob ABS i kontroli trakcji(BMW e38 730 '95 rok) . Jezdzilem z tym troche, ale po jakimś czasie kontrolki zgasły i bylo wszystko ok. Ostatnio znowu zaczęły się zapalac, ale nie za każdym razem. Pojechałem na komputer i pokazało, że czujnik w prawym tylnym kole jest walnięty. Wymieniłem na nowy, dodam że nie jakiś gówniany, 190 zl zapłacilem i po wymianie dalej kotrolki się palą. Tym razem komputer pokazuje, że czujnik w prawym przednim kole błąd wysyła. Możliwe to, że najpierw pokazuje prawy tył a teraz prawy przód? Może przyczyna tkwi gdzie indziej.
-
Sprawdź ten czujnik na który jest błąd. Jeden błąd usunąłeś ale nie znaczy to że nie może się pojawić kolejny. W ciągu tygodnia wymieniłem bratu 3 czujniki. O tamtej pory spokój.
-
Czyli lepiej od razu wymienić czujnik niż "grzebać" się przy sterowniku ABS?
-
miałem podobnie pokazywało że czujniki w kołach padły a co sie okazało sterownik abs dsc był padnięty tzn zimne luty puściły wysłałem do regeneracji i działa. Dodam że w zime przy niskich temp jeszcze jakoś chodziło ale w lato kontrolki się paliły.
-
I własnie od czego zacząć, bo wymiana kolejnego czujnika to znowu koszt 250 zł, a jak się okaże że to sterownik ABS. Można jakoś sprawdzić czy jest zepsuty? Dodam, że był okres w którym kontrolki się nie paliły, normalnie hamowało auto tylko nawet przy małych prędkościach podczas hamowania pedał zachowaywał się jakby zbyt wrażliwie i czule.
-
Przemo9999 nie podciągaj wszystkie abs'y do swojego bo to inna bajka. Po 98 / 9 była zmiana. We wrześniu zmienili sterowniki na bardziej awaryjne i są inne czujniki.
Przed 98 / 9 sterowniki są pancerne. Zacznij od sprawdzenia instalacji i czujnika przy samym sterowniku. Wykluczy to przerwę w przewodach. Możesz wymienić czujnik ale nie ma pewności że to czujnik dopóki się nie sprawdzi. Jak wyjdzie ładnie lewy z przodu to można je zamienić i zobaczyć czy dalej błąd jest na tym samym kole.
-
Gdzie w ogóle mieści się ten sterownik? Sam to sprawdzę czy muszę jechać do fachowca.