-
Podłącz pod komputer i sprawdź błędy.
Druga sprawa - zajrzyj do puszki elektrycznej pod maską. Ma być sucho bez żadnych osadów i śladów wilgoci.
1) Odłącz aku (klema (-) i styknie)
2) otwórz puchę elektryczną
3) odłączaj po kolei wtyczki i oglądaj czy nie ma śladów wilgoci
4) obejrzyj czy na dnie puszki nie ma śladów wilgoci i jakichś osadów
5) powyjmuj po 1 przekaźniku i sprawdzaj czy nie ma śladów zwarć i nadpaleń styków
6) na koniec upewnij się, że uszczelka pokrywy puszki jest OK, pokrywa puszki siedzi równo
-
Mi się tak działo gdy masa była niedokręcona. Auto działało dobrze, zgasiłem na parkingu po chwili chciałem odpalić i nic oprócz charakterystycznego pstrykania, docisnąłem klemę i skontrowałem drugą nakrętką bo nie wiem czemu ori nie trzymała. Auto wróciło do życia od razu.
-
Witam ponownie
Sprawa w dalszym nie rozwiązana, auto stoi przyholowane pod domem. Sprawdziłem klemy-nie są luźne, dobrze dokręcone. Odkręciłem osłonę pod maską, tą która znajduje się nad DME-sucho i czysto. Rok temu wymieniałem uszczelkę podszybia profilaktycznie gdyż stara już była sparciała.
Znów to samo zdarzenie, chcę zaznaczyć że podczas jazdy nagle auto zgasło i już nie udało mi się odpalić. Stacyjka działa, wszystko świeci, jednak gdy przekręcam w pozycje startu jest cisza, po prostu nic się dzieje.
Wiem, że Carsoft to zabawka, ale nie mam innego interfejsu na obecną chwilę. Po podłączeniu brak komunikacji z DME.
Ja podejrzewam czujnik wału lub wałka-ale czy padnięty któryś z nich odcina prąd do rozrusznika? Jednak rozrusznik nie ma tutaj nic do znaczenia gdyż samochód wyłączył się podczas normalnej jazdy.
Wszelkie pomysły i sugestie mile widziane.
-
Jak jest usterka to bym się cieszył. Przynajmniej jest co szukać. Gorzej jak nie ma a się dzieje czasami.
Jak znaleźć coś czego nie ma bo działa???
Wracając do tematu. Sprawdź skrzynkę z bezpiecznikami pod wykładziną przed fotelem pasażera z przodu. Fotel trzeba wykręcić. Skrzynka jest pod gombką.
Kolejna rzecz to kostka stacyjki. Weź próbówkę i zobacz czy po włączeniu zapłonu masz na prawie wszystkich przewodach zasilanie. EWS nie zgasi auta podczas jazdy a brak zasilania w części instalacji tak. Gdzieś jest coś zgnite /wypalone lub nie ma styku. Znajdź schemat sterowania silnikiem i zobacz jakie bezpieczniki są odpowiedzialne za zasilanie komputera. Na włączonym zapłonie zobacz czy jest tam zasilanie. Co jeszcze nie działa?
-
Witam
Wg mnie wszystko działa, tylko nie kręci rozrusznikiem. Po prostu wszystko w samochodzie działa.Zapalają się kontrolki na zegarach tylko przy próbie uruchomienia po prostu cisza. nie sądzę , żeby któryś z czujników (tj. wałka lub wału) unieruchamiał rozrusznik. Na krótko rozrusznik kręci-sprawdzone.
Hmm, bezpieczniki pod fotelem pasażera? Na pewno tam jakieś są?, jutro wyjeżdżam na chwilę i mechanik będzie szukał usterki.
Próbowałem również drugim kluczykiem, ale również bez rezultatu. Becia po prostu umarła -:(
-
Są bezpieczniki na 100% pod podłogą.
Immobilizer nie może zgasić silnika!!! A to on odpowiada za odcięcie rozrusznika oraz lewarek zmiany biegów jak będzie widział inny bieg jak p i n.
Jak silnik zgasł w czasie jazdy to znaczy że gdzieś była jakaś przerwa w obwodzie. Tym bardziej że nie było komunikacji z silnikiem.
-
Ok, a od czego konkretnie są te bezpieczniki pod fotelem? Skrzynię mam manualną. Czy mogę podmienić DME z takim samym numerem? Być może mechanik będzie miał taki sam DME tylko czy zadziała z moim EWS ?
-
Który rok auta i miesiąc. Jak jest powyżej 96 to nie zadziała. DME nie ma wpływu na kręcenie rozrusznikiem. Te bezpieczniki pod fotelem to główne bezpieczniki na prawie całe auto.
-
Rok auta '94,więc może zadziała,powiem mechanikowi w takim razie ,żeby sprawdził te bezpieczniki pod fotelem. Odezwę się niebawem jak będę miał dostęp do sieci.
Pozdrawiam
-
To nie kwestia Twojego auta tylko auta z którego jest sterownik.