-
Super dzieki za pomoc.
Przeczytalem gdzies, ze radio wysyla sygnal do wzmacniacza poprzez 3 piny, tzn pozytyw, negatyw i masa, tzw. zbalandowany sygnal, co daje ok 5V na wyjsciu, do wyjsc RCA stosowali tam pozytyw + mase, co obnizalo napiecie do 2,5V i do tego wstawiali maly rezystor aby prad byl ok 2V.
Bardzo mozliwe, ze radio sie przestawia jak nie ma wzmacniacza, ale nigdzie nie znalazlem do konca potwierdzonych informacji.
Co do DSP to sprawa jest oczywista, ze dzwiek leci cyfrowo i dopiero we wzmacniaczu DSP zamienia sie na sygnal analogowy. Tam juz jest wiecej kombinacji, aby wyciagnac RCA.
W przyszlym tygodniu postaram sie zrobic te wyjscia tak jak opisales i zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
Do wzmacniacza Hifi i Top-Hifi sygnał na pewno leci normalny rca(z tunera). Konstrukcja wewnętrzna za bardzo nie umożliwia innego rodzaju sygnału.
Na wyjściu masz standardowy scalak. To byłoby do osiągnięcia, ale w tym momencie nie mógłby on pracować w układzie mostkowym(w którym pracuje), tylko na sam scalak musiałby już trafić sygnał zbalansowany.
Tutaj mamy do czynienia ze standardowym sygnałem RCA
-
Musialem w takim razie cos zle zrozumiec.
http://www.m5board.com/vbulletin/e39...-pre-outs.html
4 post od gory.
-
Wyprowadzilem sygnal sprzed wzmacniacza radiowego, wylutowalem kondesatory. Masa podpieta do obudowy anteny.
Jak narazie wszystko jest ok, nie ma trzaskow i zacinania sie. Straszyli mnie, zeby mase dac gdzies indziej bo beda zaklucenia od silnika - wszystko jest ok.
Narazie wzmacniacz jeszcze nie jest wystrojony ale zauwazylem, ze przy takim podlaczeniu jest o wiele mniej glebokiego basu. Podbijanie niskich i wysokich z monitora dziala. Nie wiem czego to kwestia czy tego ze jest o wiele slabszy sygnal i brak wyregulowania na wzmacniaczu czy moze mi sie poprostu wydaje :D
Zdam relacje jak znajde czas na strojenie.
cursor, jeszcze raz dzieki za wskazowki.
-
Witam posiadam tuner Becker BM24 i z opisu tego forum wyprowadziłem wyjscia rca do wzmacniacza. Jak wiadomo do wzmacniacza wchodzą 2 chinche sygnałowe wejscia oraz zasilanie plus i minus z akumulatora jest także trzecie wejscie do wzbudzania tego wzmacniacza. i tu moje pytanie skąd wziąść albo gdzie sie podpiać zeby wyprowadzic ten właśnie kabelek za odpowiedz z góry dziękuje