-
Jeżeli leci zimne to może być to opcja tzw. schładzania nagrzewnicy w wewnątrz Webasto, która działa przez jakiś czas po wyłączeniu Webasta, w twoim wypadku działa po próbie włączenia.
Może być tak że masz uszkodzoną świecę który zapala mieszankę lub pompę paliwa która zasila urządzenie. Jezeli świeca jest uszkodzona to pompka też nie zadziała.
Podpięcie pod komputer w ASO pokaże takie uszkodzenie, albo sprawdzać po kolei.
Wszystkie podzespoły zasilane sa z modułu Webasto:
-świeca,
-pompka paliwa,
-pompka wewnętrzna powietrza,
-pompka zewnętrzna cyrkulacji plynu chłodzącego.
-
W twoim przypadku gdy załącza się urzadzenie wykluczył bym pompkę wew. powietrza i zewnętrzną obiegu płynu chłodzącego i stawiał bym na pompkę paliwa ale jednak prędzej na świecę.
-
ja myslalem ze to webasto jest elektryczne nie na paliwo? to zeby dostac sie do swiecy to wystarczy zdiac nadkole i wyjac weba, tak??
-
Zgadza się najlepiej zdjąć koło i nadkole i od góry w urządzeniu pod klapką będzie kilka złącz. Jedno z nich 2 pinowe będzie od świecy, kolory przewodów to prawdopodobnie dwa żółte. Pompka paliwa jest zasilana ze złącza 6 pinowego kolor przewodu prawdopodobnie czarny z czerwonym paskiem.
-
puzniej to sprawdze, to ono jest zasilane paliwem, benzyna? a nadmuch wiatrak elektrycznie?
-
Webasto jest zasilane w twoim przypadku benzyną, zapalany płomień przez świecę.
Jest w środku dmuchawa powietrza która wymusza ciąg spalin i zarazem wymusza plomień.
podgrzany wewnątrz radiator (nagrzewnica) podgrzewa płyn który pompka cyrkulacji wprowadza w obieg układu chłodzenia no i wentylator wewnątrz dmucha na szybę i na nogi.
Plyn podgrzewany jest do max. 70'C.
-
acha, to gdyby to bylo sprawne to bym juz mial prawie rozgrzany silnik rano jak bym to ustawil? :) tylko teraz trzeba zebrac troche czau i doprowadzic to do kultury, szczegolnie to bedzie przydatne posiadajac gazownie, krotszy czas przelanczania sie na gaz, o ile sie nie myle :)
-
Zgadza się jak sobie na rano ustawisz timer to Webasto wyłączy sie po 30 min. lub po nagrzaniu plynu do 70'C.
Tylko trzeba pamiętać o dobrym akumulatorze żeby wszystko działało prawidłowo ponieważ jeżeli podczas działania spadnie napięcie to Webasto się wyłączy.
-
to moze dlatego u mnie sie ono tak szybko wylancza, ale problemow z odpalaniem nie mam, choc raz jak byl wlaczony zaplon i gralo radio ok, 15min to mi padl akumulator.
-
Moim zdaniem urządzenie ma same plusy:
-brak zażynania motoru przy minusowych temperaturach,
-pod chmurą nie skrobiesz szyb,
-wnętrze samochodu nagrzane,
-dla samochodów z LPG szybsze przełączenie paliwa,
-no i spojrzenie sąsiadów :D :D :D .