dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Wersja do druku
dzięki za pomoc. Pozdrawiam
pompę znajdziesz nawet za 230 zeta od 740 (3.5 bara) taką ja mam w 728 z pompami są 2 rodzaje podłączania : 1 na wsuwki 2.skręcana na srubki -przed kupnem lepiej się zorientuj jakiej poszukujesz
a co do paliwa to i na ruskiej pojedzie :) ale zawory wtedy troszkę słychac a standardowo to shell 95 ...
Jednym z ważniejszych - ale nie jedynym - wyznaczników rodzaju paliwa, właściwego do danego silnika, jest stopień sprężania. W silnikach, stosowanych standardowo w siódemkach, niezależnie od pojemności, parametry ustawiono na paliwo 91 - 94 oktany. Nasze paliwa 95, gdyby było prawdziwym 95, to i tak z zapasem. W praktyce nie jest, w skrajnych przypadkach kręci się nawet w bliskich okolicach dziewięćdziesiątki, ze schodzeniem poniżej włącznie. Choć ostatnio coraz rzadziej.
Stosowanie paliwa o wyższej liczbie oktanowej powinno albo mniejszać koszt jazdy, albo podnosić parametry osiągów, wtedy jest uzasadnione. Wlewanie paliwa rzędu 98 lub 99 daje w przypadku siódemek efekt odwrotny: zwiększa koszty, zmniejszając jednocześnie moment obrotowy. To sprawy znane i wynikające z ogólnych własności tłokowych silników benzynowych. Dwa lata temu jedno z naszych czasopism motoryzacyjnych przeprowadziło takie badania na dużych silnikach, nie pamiętam, czy były w tym nasze beemki. Efekt ten sam: wyraźny wzrost kosztów, niewielki spadek momentu obrotowego, zmiany innych parametrów (moc maksymalna, prędkość maksymalna, przyspieszenia, zużycie paliwa itp.) mieściły się w granicach błędów.
Do Siego Roku!
raven
jezeli na 98 sa gorsze osiagi to dlaczego w instrukcji obslugi jest napisane ze 98 podnosi osiagi i zmniejsza spalanie? pomocy bo ja juz nie wiem komu mam wierzyc ;)
Swego czasu na bmw-klub.pl ktoś podał takiego linka: http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
myślę, że warto przeczytać ;)
no teraz juz calkiem zglupialem :shock: chce zeby silnik sluzyl mi jak najdluzej i nie tracil na osiagach, w takim wypadku najlepiej lac 95 ( tak z tego wszystkiego wywnioskowalem)
wg mnie z tego artykulu wynika, ze dluzsza zywotnosc = 98, a lepsze osiagi = 95
wiec najlepszy wybor to jednak Vpower 95 Shella :hah:
Panowie znowu dajecie się ponosic mitom........ :D
Paliwa o większej liczbie oktanowej nie powodują zwiększenia osiągów samochodu ostatnio nawet chyba Auto-Świat robił badania (poszukam gdzieś i wkleję cały artykuł ale już w nowym roku...) Jasno wynika z testów że paliwo 98 powoduje spadek mocy silnika do 5% i spadek ten jest większy im większa jest moc badanego silnika...
Mapy wtrysku ustawiane są fabrycznie na paliwo do 95 oktan.
Zastosowanie paliwa 98 powoduje nieznaczny spadek mocy, a nie jej wzrost !!! Ma jednak wpływ na zwiększenie "kultury pracy" silnika ponadto zawiera mniej szkodliwych dla układu paliwowego związków siarki.
Ludzie, którym wydaje się że na 98 mają lepsze osiągi to poprostu mitomani i tyle... ;)
Co do paliw koncernu schell też nie są jakąś rewelacją na naszym rynku i jedyne co je przedewszystkim odróżnia od reszty (mówię o renomowanych stacjach) to jego cena... ;)
Dla mnie to te wszystkie V-powery i inne tego typu podobne wynalazki to zwykły chwyt markietingowy i tyle. Dla mnie te paliwa niczym się nie różnią. Testowałem na kilku autach i jeździ to tak samo, żadnej różnicy... do zresztą pokazał ten test a AŚ...