Cytat:
Zamieszczone przez rodzinabmw
A premier nie widzi powodów by ogłosić stan klęski żywiołowej-tak wczoraj mówił w wiadomościach. Aż mnie szlag trafia za przeproszeniem jak słyszę te ich obiecanki. Ciekawy jestem jaką pomoc otrzymają ci którym woda i nieudolność naszych urzędników osób odpowiedzialnych za poprawienie zabezpieczeń przeciw powodziowych zabrała dorobek życia i bliskich. Wątpię by cokolwiek dostali poza obietnicami. Pamiętacie jakie były obietnice 13 lat temu.
Stan klęski żywiołowej oglasza się wtedy gdy na nizszych szczeblach ( wojewoda, burmistrz , sołtys ) nie daja sobie rady. Poza tym ten stan wiele nie wnosi w sposób działania służb ratunkowych.
Rozumiem rozpacz ludzi, którzy tracą swój dobytek ale z drugiej strony czmu mało kto u nas sie ubezpiecza? Czy 200-300zł rocznie to taki wydatek? Ludzie mówia , że nie stac ich na ubezpieczenie, chociaż nigdy nawet sie nie zapytali ile by ich to kosztowało.
Ja wczoraj słuchałem wypowiedzi Tuska w Kobiernicach i uważam, że ma rację. Powiedział jasno- ja Wam burmistrza nie wybierałem, a to do niego głównie należą decyzję związane z akcja ratunkową. Wyszło jeszcze na to, że burmistrz nie zna swoich praw i czekał na decyzję z urzędu wojewódzkiego mimo, że miał pełne prawo do podjęcia decyzji bez zgody wyższych urzędów.