ok, sprawdzę czy podczas krecenia leci tamtędy paliwo i w jakiej ilosci - powinno tryskać cisnieniem podawanym przez pompę ?
Wersja do druku
ok, sprawdzę czy podczas krecenia leci tamtędy paliwo i w jakiej ilosci - powinno tryskać cisnieniem podawanym przez pompę ?
a z listwy wtryskowej odkręcałeś wężyk??Cytat:
Zamieszczone przez zawiś
leci stamtąd paliwo??
zobacz zasilający i powrotny...
zwykłe filtry paliwowe są pod budą
wydaje mi się ze ten węglowy to jest tylko po to żeby opary z odpowietrzania zbiornika nie były wywalane bezpośrednio do atmosfery więc nie sadzę żeby szło tamtędy paliwo
(jak źle rozumuje to proszę o sprostowanie)
Zgadza się - tam tylko opary.Cytat:
wydaje mi się ze ten węglowy to jest tylko po to żeby opary z odpowietrzania zbiornika nie były wywalane bezpośrednio do atmosfery więc nie sadzę żeby szło tamtędy paliwo
A co do ciśnienia - można zdjąć przewód powrotny, włożyć do dużej butelki (duża wydajność pompy) i pokręcić rozrusznikiem. Wtedy będzie widać ile paliwka wraca z listwy wtryskowej i pod jakim ciśnieniem.
bezposrednio przy zbiorniku, gdzie weze dopiero idą sprawdzalem czy w ogóle pracuje i styki kabli ...Cytat:
Zamieszczone przez korni8808
odkrecalem wezyk powrotny (juz aku mi padlo i nie mialem jak zakrecic rozrusznikiem) - duze cisnienie bylo, jak popuscilem to ostro obryzgalo mnie paliwem ...
oki, eliminuję filtr węglowy - na innym forum wyczytalem wzmiankę ze nie wplywa na rozruch
jak dorwe auto to lece do castoramy kupic manometr - sprawdze regulator cisnienia paliwa wpinajac sie w wezyk idący do listwy - sprawdzę co tam sie dzieje
z dalszych inspekcji przewiduje zmierzyc wartosci na czujniku polozenia walu korbowego - ale niech tylko przestanie padac :(
jesli to nie pomoze to pozostaje mi laweta i diagnostyka pod komputer...
a jak próbowałeś go odpalać to jaka pogoda była
sucho, i ciepło
czy było wilgotno
ja tak miałem w M50 ze jak tylko popadło to mi auto stawało (wina czujnik wału już nie łączył)
no zeby dalej mysleć to musisz to posprawdzac
borykam sie z tym juz od 2-3 tygodni - raz: gdy padał deszcz (wilgotno), drugi: gdy bylo bardzo ciepło(sucho) i dzisiaj: deszcz/brak deszczu (wilgotno) - ta sama sytuacjaCytat:
Zamieszczone przez korni8808
ja również mialem M50 - akurat z czujnikami tam nie mialem problemów i ogólnie z rozruchem - dlatego nie mam nawet punktu zahaczenia z wiedzy o m50
odswiezam temat bo ciagle walczę
- auto podlaczone zostalo pod kompa, nie ma bledow
- wykluczam czujnik polozenia walu korbowego bo iskra jest na cewkach
- swiece byly mocno zalane benzyna - wyczyszczone, brak rezultatu
- podczas krecenia rozrusznikiem po jakis 5sek pojawia mi sie napis CHECK CONTROL + co moze byc ? uszkodzony modul CC? czy to jest wskazanie ze cos nie tak z elektonika?
- wtryski sprawdzone
- nowa oryginalna pompa BOSH'a zalozona wraz z filterkiem + filtr paliwa
- osobny temat to sprawdzone zostalo sprezanie na cylindrach - na 4 i 8 ma wiekszy odchył od normy - sprawdzane na zimnym silniku- najprawdopodobniej uszczelniacze zaworowe bo silnik nie bierze oleju i ma buta - wiec ta diagnoze zostawiam dopiero na "po uruchomieniu" ...
help help help...
filtr paliwa przy zbiorniku po prawej stornie w okolicach półosi przymocowany na opasce metalowej śrubą m6 lipne dojście a owa śruba często jest zardzewniała i sprawia wiele trudności przy prubie odkręcenia
Skoro świece były "mocno zalane", to wyczyszczenie nie wiele tu pomoże. Ja na początek wymieniłbym właśnie te świece. Druga sprawa - uszczelniacze zaworowe nie mają wpływu na kompresję.
można by podejrzewać że wtryski nie puszczają....
ale jak świece zalane :/ (a wyciągać wtryski V8 to nie jest fajna zabawa)