Sami sobie zaprzeczacie... To o czym piszesz przyspiesza cały ten proces ! Wyobraź sobie świat bez fabryk i aut- klimat nie zmieniał by się w tak szybkim tempie, my temu pomagamy i to konkretnie.
Wersja do druku
Jakubie ja już sam nie wiem co przyspiesza ten proces. Zapewne trochę my - ludzie ale z art. Adasia wynika że to niby naturalny proces który ponoć cyklicznie pojawiaja się na Ziemi.... Że ten CO2 co pochodzi od ludzi nie jest w takiej ilości że mógłby coś zmienić, że niby jeden wulkan robi go więcej niż W-wa przez 10 lat.. Może..Może..Może...
Pal sześć z tym CO2 ale zaśmiecanie Ziemi toksycznymi lub bioniedegradalnymi odpadami - to o czym mówi Boss - to jest duży problem.
A my? no cóż ..trzeba przyjąć po prostu do wiadomości że susze, powodzie, osuwiska błota, tornada, zatapianie miast przez morze....będą coraz częściej w naszym życiu. Ale jest też dobra wiadomość: Zimy będą cieplejsze!
Chlopaki - a o geoinzynierii nie slyszeliscie ?
Manipulacja pogoda to juz nie science fiction tylko powoli codziennosc, mowi sie juz o tym otwarcie a nad naszymi glowami od dluzszego czasu dzieja sie dziwne rzeczy.
Sebek o tym mówisz?
http://www.youtube.com/watch?v=6D2gm4wIZj0
Dokladnie Wieslaw - tutaj wiecej informacji na ten temat:
http://geoinzynieria.co.cc/
nic z tego mój antywirus blokuje tą stronę jak możliwe zainfekowanie
Pozwolę sobie podsumować Temat:
Do jakich wniosków doszliśmy?
Wniosek 1. Nie można łączyć zjawiska Globalnego Ocieplenia ze zjawiskiem zanieczyszczania naszej Planety przez człowieka.
Uzasadnienie: To co człowiek zanieczyszcza ( CO2, toksyczne odpady itp...) jest w zbyt niskim procencie w stosunku do tego co Ziemia sama produkuje że nie ma to wpływu na Globalne Ocieplenie ponieważ 97% gazów cieplarnianych to zwyczajna para wodna a produkują ją oceany.
Wniosek 2. Globalne Ocieplenie może nas zabić ale na to nie mamy wpływu.
Uzasadnienie: Temperatura na naszej Planecie na przestrzeni wieków "faluje" Jest lodowato by później było upiornie gorąco - tak w kółko oznacza to że Ziemia sama się broni: gdy jest za dożo CO2 - przedłuża wegetację roślin wydłużając pory ciepłe , gdy się narobi za dużo O2 - skraca wegetację roślin wydłużając pory zimne.
Wniosek 3. Toksyczne zatruwanie Ziemi może nas zabić ale na to już mamy wpływ.
Uzasadnienie: Zła, niekompetentna i nastawiona tylko na zysk gospodarka zasypała nas tonami odpadów które zamieniają nasze siedliska w śmietniki z brudnym powietrzem. Eksploatacja bez opamiętania zasobów naturalnych i niszczenie przyrody nie zrobi krzywdy naszej Planecie tylko nam - ludziom.
Wniosek 4. Nie warto walczyć z Globalnym Ociepleniem ale warto walczyć z zatruwaniem Ziemi i z bezmyślną gospodarką.
Uzasadnienie: Śmierć to śmierć nie ważne czy od zmian klimatu czy od zatrucia ale na to drugie mamy wpływ więc jeżeli się za to weźmiemy - zwiększymy nasze szanse o 50%. O drugie 50% nikt ludzi nie będzie pytał.
Wniosek 5. Potwierdziliśmy fakt że jednak klimat w Polsce się ociepla i będzie ocieplał się nadal.
Uzasadnienie: Obserwacje na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.
Na zmiany które to wywoła musimy być gotowi.
Dziękuję za dyskusję - była naprawdę pouczająca.
BRAWO Wiesiek :cool:
Wnioski mi sie podobaja i ciesze się że takie one tutaj padły
Gratulacje, krótko i rzeczowo, mam nadzieję że wszyscy weźmiemy sobie to do serca. Aha jak by ktoś chciał to proponuję film "spisek żarówkowy" fajnie pokazuje naszą rzeczywistość i to dlaczego tak dużo śmieci produkujemy
Ech.. Dawid str.4 tego tematu.