Ja w E38 M60B30 potrafiłem w cyklu mieszanym zejść do 8l. rok '94r przebieg +360 W mieście do 10l. Ale to za sprawą wielkiego szanowania pedału gazu.
Wersja do druku
Nic osobistego Waldemarze. Ale nie wierzę i już. Ot taki Tomasz niewierny.
Te 6 garów chce żreć i koniec.
A tych co nie mają zdania i szukają informacji przed zakupem - wystarczy pobadać na necie:
(w popularnej wyszukiwarce wpisałem e38 730d fuel consumption)
pierwsze linki:
http://www.autoevolution.com/engine/...1998-730d.html
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=9732
dalej mi się nie chce już szukać.
5,X to pewnie 1,9TDI VW - to by się zgadzało.
zresztą niepotrzebnie sie uzewnętrzniłem w tym wątku - zaraz wyjdzie że moje 730D palące dokładnie jak piszę i jak się okazuje - jak katalog podaje - to rozklekotany grat który połowę rozlewa na zakrętach...
Moja e32 m30b30 automat pali w miescie 20L podtlenku LPG :) jazda ok 10km, 20 minut stania w korkach, wydaje mi się że wynik nie jest najgorszy.
730d E38 2000r.- trasa Szczecin- przedmieścia Łodzi, zrobiona w ostatnią niedzielę, przez S3 i A2, prędkość na autostradzie w większości 140- 150km/h (zależało mi na sprawdzeniu spalania przy spokojnej, jednostajnej jeździe, tylko kilkadziesiąt minut jechałem powyżej tej prędkości)- spalanie średnie z kompa 7,0, na dystrybutorze 8,1/ 100 wyszło. Jadąc kilka dni wcześniej w stronę Szczecina szybciej, niejednostajnie (śpieszyło się), spalanie 10l/100. Średnio w cyklu mieszanym też pali 10/100.
Dla porównania, 750 E38 z 97r., auto weekendowe kupione niedawno, na trasie z Łodzi do Sycowa przez Wartę, Błaszki, Ostrzeszów (a więc nieduży ruch)- spalanie 10,1/100 km do wjazdu na S8 w Sycowie. Później S8 i A4 do Zgorzelca i z powrotem już bez oszczędzania (w jedną stronę trafiła się S-klasa W221 którą przez 100 km utwierdzałem w przekonaniu, że ma za mały silnik, a w drugą też było żal wolno jechać)- średnie spalanie na całej trasie 14l/ 100 km. Jak sprowadzałem auto, przejechaliśmy 770 km na jednym baku do polskiej granicy po niemieckich autostradach, na ich paliwie, wyszło 11,1/100, jadąc jak wszyscy, bez wygłupów, ale kilka razy licznik 200 km/h pokazał. Wyników jazdy typowo po mieście nie znam, bo mieszkam na przedmieściach, 20 km od Łodzi, ale zdaję sobie sprawę, że 20l/100 bez problemu przekroczy. Średnio "wokół komina" spala mi 13,7- 14,5 litra. Zimą na pewno będzie więcej, ale jak spadnie śnieg, będzie i tak stała w garażu. Co mnie cieszy, średnie spalanie z komputera zawsze pokrywa się co do 0,1 litra z wynikami z tankowania. Najlepsze jest wrażenie podczas podróżowania autostradą z prędkością 160- 170 km/h, gdzie we wnętrzu E38 jest jeszcze względnie cicho, a ma się wrażenie naciskając gaz, że ten silnik zupełnie nie ma co robić. M73 to wspaniały silnik na trasy!
Czyli 8 litrów poza miastem jest realne w 3.0, w miasto i 8 litrów ciężko mi uwierzyć:-)
stosowanie eko drivingu , jazda do 120km/h bez butowania , spokojne wyprzedzanie , w sumie jazda na "pedałka" zgodnie ze znakami drogowymi no prawie :) wychodzi 10L na 100km , m62b44tu --> 4.4 v8 automat ,
10 litrów na 100 km 4.4 v8, taaa, bez odpalania ssania i na emeryta, pokupcie sobie golfy 1.9 tdi albo priusy bo durnoty wypisujecie, że srać się chce.
12-13 litrów to jest minimalne minimum, które i tak jest prawie nie osiągalne w trybie mieszanym.
Co ty mi tu pitolisz , trasa 100km i 30metrów dokładnie od tankowania do tankowania 53zl jak w morde 10l mi spaliła wiem czym smigam i wiem jak smigam , Jak chcesz srać to sraj , moge nawet papier Ci wysłać a jak nie wierzysz zapraszam to Ci pokażę ;) oczywiście jazda na emeryta
aa i wymień sobie na nowe sondy i przepływomierz to zobaczysz że Ci spadnie spalanie ;) chyba że masz nówki hehe
Witam, czy dobrze rozumiem m52b28 spala tyle samo lub podobnie co m62b44 ? Z tego co piszecie wynika, że obydwa spalają w granicach 13-16l przy spokojnej jeździe tylko czy to prawda ? Mógłby się ktoś wypowiedzieć kto ma/ miał oba silniki ? No i oczywiście rozmiar felg podawajcie bo to też różnicę robi, 16 cali a np. 19 cali to różnica w spalaniu jest :D
jest tyle czynników wpływających na spalanie, wiec nie da się porównać, jednemu spali tyle drugiemu mniej lub więcej po co od razu pisać głupoty :)