Ok, części myślałem, że może ze 2tyś no ale jak 3 to 3.
Wersja do druku
Ok, części myślałem, że może ze 2tyś no ale jak 3 to 3.
Dobra, dzięki ;) Zobaczymy ile wyjdzie u mnie.
Kupiłem 750i z końca 2006 na początku 2011. Niemiec nalatal 228k, przed zakupem zrobiłem "test" na puszczanie bakow. Przeszła :) ja zrobiłem dodatkowe 30k, warunki ciężkie-do pracy jazda po ścisłym centrum KRK. Castrola zawsze dolewalem sporo - ASO M Cars twierdzili, ze ten typ tak ma, ostatnio 1 l na 1200 km. Zadnego dymu nigdy za autem nie widziałem. Teraz przejechałem 550 km po dolewce i zaczyna brakować oleju, to zacząłem badać temat. Jak wstawie auto po przejazdzce do garazu, lekki gaz i lecą tumany białego dymu, dziwne, bo zapach nie przypomina spalonego oleju. Jeszcze sie ludze, ze moze odma (na obudowie jest data produkcji 2006, a nie wiem czy w DE tez tylko membrane by wymieniali?). Zacząłem badać temat serwisów, hasło "uszczelniacze":
- AOH: nie wiedza czy to robili, bo już tyle aut zrobili, koszty mi podadzą jak zajrza do środka.
- niejaki Wiesiek/Szczecinska: nie podejmie sie, bo to trudny motor i nie ma narzędzi
- ASO Bawaria KCE: po podaniu VIN nawet nie oddzwonili
- ASO Sikora BB: robocizna 8000 zł, twierdza, ze moze nie trzeba będzie robić szlifu glowicy, hmm
- Bosch Kalisz: 1250 uszczelniacze + 250 od razu rura chlodzenie + 1500 materiały
- Klinika BMW Opoczno: robocizna jakies 2500, bo ściągają glowice + szlif
- ASO M Cars KRK: zobaczę w piątek jak postawią diagnozę
Napisz co wymyslili w M Cars i gdzie decydujesz sie robic. Ja jetsem umowiony w tym miesiacu w Skarszewie na uszczelniacze + rurka.
Auto oddałem przed 10, przed chwilą dzwoniłem i ustalili, że "dymi jak wściekła", hmmm, walczą dalej...
Moja opinia-nie kombinuj w warsztacie co nie wie za co sie zabrać!!! Jak czytam co Ci powiedzieli w tych zakładach to mnie rozbawiłeś ;). Dawaj auto do Skarszewa. Cena niska jak za ta robotę . Kiedyś uszczelniacze i rurka to byl temat tabu..wszyscy sie bali bo rurka , bo olej bierze , dymi.. A ja znalazłem rozwiązanie na te bolączki które w tym zakładzie są w cenie wymiany rozrządu w bardziej skomplikowanym aucie. Można powiedziec PIKUŚ . Ja wymieniałem uszczelniacze a rurke zostawiłem w spokoju bo była susza więc jest możliwość że miałem ją juz wymienioną. Jak chcesz kombinuj z innymi zakładami ale żebys potem się nie zdziwił ;)
Hm, pewnie masz sporo racji. Z tym, że znowu nie uważam, ze jak jakiś mechanik tego nie robił to sobie nie poradzi. Nawet gdyby miał ściągać głowicę, to nie jest to wielki problem. To jest już 10 letni silnik więc podejrzewam, że trudniej jest rozebrać nowoczesne TFSI niż to V8. Dlatego jak ktoś ma ogarniętego mechanika który by się za to wziął to ja bym mu powierzył auto.
Podsumowanie: M Cars nie znalazł konkretnej przyczyny oprócz tego, ze wali dym z dwóch kominów równo. Mogą dać diagnozę jak zdejma glowice - koszt 12 koła, hehe.
Sugerują zacząć od wymiany na syntetyka 10W60. Takie cudo to leje do rajdowki, chyba omine ten krok i umowie sie do Kalisza na uszczelniacze i rurę, bo taki olej to raczej zapcha to v8, choć niby Mki na tym lataja. M Cars zna ten patent z kompresorem, ale nie stosują-wiadomo. Twierdza, ze jak mam namiar na doświadczonych magikow, to działać...
10W60.. broń Panie Boże..