a dajcie spokoj wymiana co 2 litry oleju w asb to jakaś głupota, przecież ten olej się miesza to żeby wymienić go w całości pewnie z 20 wymian takich trzeba zrobić :D
Wersja do druku
a dajcie spokoj wymiana co 2 litry oleju w asb to jakaś głupota, przecież ten olej się miesza to żeby wymienić go w całości pewnie z 20 wymian takich trzeba zrobić :D
Imho wystarcza 2 wymiany statyczne jedna i druga po np 500 km . Jednorazowo mi zeszło jakieś 7 l oleju
Dwie statyczne wymiany w małym odstępie kilometrowym są wskazane, ale...
Zużyty olej w ASB zajmuje 100% układu skyzyni. Dokonując statycznej wymiany niwelujemy 50% zużytego oleju w ASB. 2 wymiana niweluje do 25%. 3 wymiana do 12,5%
Moim zdaniem dynamiczna wymiana osiągnie wynik max 10%, co równa się z trzema wymianami statycznymi, co wymaga min. 2 filtrów na wymianę.
Kolejny atut, to jedno podejście do tematu, a nie 3.
każdy i tak zrobi po swojemu, ma swoje teorie i racje
ale jakoś nie zauważyłem, żeby ludzie myli auto i korzystali z wody z szamponem co została z poprzedniego mycia, czy wchodzili do wanny i mieli pół wody z poprzedniej kąpieli.
Ile osob tyle opini... Popytajcie ludzi ktorzy kupil auta z przebiegiem 300+ wymienili olej dynamicznie prawdopodobnie robiąc to pierwszy raz od nowości i jakie problemy mieli później.. oczywiście nie kazdy mial te problemy . Sam widziałem auto ktorej. Wracalo na lawecie do warsztatu.. Ja osobiście zrobilem 3 wymiany statyczne w warsztacie , co roku mniej więcej po 5-8 tys każda i widzę efekty.. Nie chciałem robic wymiamy dynamicznej bo to jednak ryzyko moze za rok dwa trzy zrobie dynamiczna. Nie mialem pewności czy ktos wcześniej robil u mnie wymiany .
Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Dlatego napisałem, że statycznie zmieniać olej ale wcześniej, a nie kiedy jest już zupełnie zużyty.
Ja bym zadał takie pytanie (może to być pomocne dla ludzi, którym nie usmiecha się wydać 1000zł na wymianę dynamiczną - a jednak kupili siódemkę i nie wiedzą czy warto robić wymianę statyczną )
Czy warto wymienić filtr i 3 litry oleju czy lepiej nie robić nic?
Kurde, na tym forum tematy wymiany oleju jest chyba najdłuższy, baaa, jest parę tematów, może nawet paręnaście.
Wymień olej i już, tylko zrób to z głową i wg instrukcji, a po wlaniu nowego przejedź się kawałek i sprawdź ponownie stan oleju.
W skrzyni tak samo jak w silniku, powinno się wymieniać. W silniku olej smaruje i chłodzi a w skrzyni pełni jeszcze dodatkowe funkcje.