:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: o kur...cze to teraz się naprawdę zdenerwowałem na moje 3,5 litra !!!!!!!!!!!
Wersja do druku
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: o kur...cze to teraz się naprawdę zdenerwowałem na moje 3,5 litra !!!!!!!!!!!
Wiesz co, wszystko spoko, ale nawet jeśli dużo mniejszą część jeździleś po mieście niż na trasie, to mówiąc "miasto" masz na myśli Chojnice? Bo jeśli tak, to nie ma co porównywać 40 tysięcznego miasta do Krakowa, gdzie zejście poniżej 20 w codziennej eksploatacji jest już na prawdę dobrym i nieczęsto spotykanym wynikiem. Jadąc dzisiaj z okolic Wieliczki w ścisłe centrum wyszło mi 17 z jakimś tam hakiem, ale to było koło godziny 11, czyli trafiłem w największy luz. Ale wracałem przed 18 gdzie w centrum był armagedon i wyszło prawie 22 :] Największe różnice w spalaniach są właśnie w mieście, bo czy ktoś mieszka w Libiążu, Krynicy czy Warszawie robi sporą różnicę. Miasto miastu nierówne. Owszem, na trasie V12 potrafi miło zaskoczyć. Robiłem kilka tras po Polsce, przeważnie w 3-4 osoby i jakiś tam bagaż i przy normalnej jeździe (oczywiście z kickdownowaniem maruderów :D ) bez problemów uzyskiwałem wyniki między 10 a 11 litrów. A średnie spalanie z ostatnich +/- 2 tyś km mam 15.7, z czego ok 1600km zrobiłem po mieście. Ale to też nie jest miarodajne, bo do centrum jeżdżę przeważnie wieczorami albo w weekendy, kiedy ruch jest znacznie mniejszy i bez problemów robię średnie w przedziale 14-18l/100, a na światłach i tak zawsze jetem pierwszy :DCytat:
Zamieszczone przez Supermen
positiv żeby Cię Twoje 735 nie denerwowało to i ja wtrące swoje 3 grosze to dyskusji o V12 (mimo, że ten temat z założenia miał być pozbawiony rozmów (same wyniki!), także liczę na to, że mój post jak i kilka powyższych zostanie usuniętych :) )
Zaletą tego silnika jest to, że można uzyskać dowolne spalanie :) Przy bardzo dynamicznym przemieszczaniu się po zatłoczonym mieście w godzinach szczytu spalanie wg komputera w okolicach 30, po zatankowaniu do pełna wyszło 27 litrów LPG na 100km. To samo miasto, te same ulice, godzina mniej więcej taka jak teraz, bardzo spokojna jazda i spalanie wg komputera poniżej 10. I to w milionowym mieście :D
średnie z ostatnich ok. 3 tys. km 17.2L :D
E38 728i
Benzynka, tankowanie pod korek
18,3l - miasto, same korki, jazda dosc dynamiczna.
Co dziwne na gazie mam wyniki 17-20l
A ja pominę opcję "miasto" - jest to bardzo względny wynik, a i ode mnie w okolice Wiktora potrafię jechać (w zależności od pory) w parenaście mninut, lub nawet ponad godzinę - więc spalanie...zależy kiedy.
Więc moje e32 730 na trasie
- na lpg cała rodziną przy moim stylu jazdy w granicach 10.5-11.5L,
na benzynie ok 10L,
- a na benzynie przy miarodajnie spokojnej jeździe nawet ok. 8L.
I niech mnie nikt nie wkur... że małym opelkiem czy fiaciną (gdzie rodziny nie pomieszczę, albo poupycham niewygodnie dzieci a bagaże zostawię pod blokiem) mnie taniej wyniesie :faint:
Wczoraj trasa Warszawa - Bielsko Biała - Żywiec - Warszawa 12,8l/100. Trochę się pokręciłem jeszcze po Wawce i Bielskobiałej uważam wynik za bardzo dobry przy 745i. Były momenty że miałem 200 na blacie. Poniżej fotka z kompa z raportem - średnia prędkość, średnie spalanie, godzina wyjazdu, ilość przejechanych kilometrów.
http://www.budimpex.republika.pl/komp.JPG
E32 M60B40 (740iA 94') + PRINS VSI
Miasto (rozkopany Szczecin) = 15,6 w szczycie
Trasa (Szczecin - Gdańsk) = 9,3 w dzień
Trasa (Szczecin - Hamburg) = 8 (120-150) w dzień
Trasa (Hamburg - Szczecin) = 10,7 (180-220) w nocy
740d e38
Trasa na spokojnie jak emeryt ok 8l/100km
miasto duze spokojnie max do 12l/100km
Trasa agresywnie 9,5l/100
Miasto agresywnie od 14-15l/100
U mnie tak samo :DCytat:
Zamieszczone przez 7ka
e38 740 4,4 6 speed manual
Wawa mega emeryt 12 PB 13,5 lpg (żadna jazda , bez korków itp)
Wawa Normal 14 PB 15,6 lpg (w dzień normalna ale bez korków)
Wawa Normal + Mega Korki 18 PB 20 lpg
Wawa Bardzo Dynamiczna Jazda 17 PB 19 lpg
Wawa MEGA BUT 22 PB 24,5 lpg
Wawa Total Hardcore 27 PB 30 lpg
Trasa
nie ważne czy jedziesz 70 czy 90 czy 120 czy 160 pali tyle samo 10,5 PB 11.8 LPG dopiero od 160 zaczyna palić więcej , im więcej przyspieszeń ostrych w tym wynik w gorę
na krótkich odcinkach na niedogrzanym silniku ssie jak szalony
dodam że to wyniki z klimą , bez klimy pewnie mniej
i pomimo danych katalogowych twierdzących inaczej manual jednak pali mniej