Rafciu zastanawia mnie tylko to obniżanie auta. Jaki to ma wpływ na opór powietrza? :icon_rolleyes:
Rafciu zastanawia mnie tylko to obniżanie auta. Jaki to ma wpływ na opór powietrza? :icon_rolleyes:
Bo jak sie obniża sam przód to jest chyba większa powierzchnia styku, np. dach bardziej jest pochylony
ale powiedzmy sobie szczerze, o ile to wpływa na spalanie? przez 10 000 km spali wiecej o 0.5 litra?
Ale wydaje mi się, że jest to pomijalny wzrost spalania. ;)
Inżynierem nie jestem, ale mnie się wydaje że wzrost może być zauważalny, szczególnie jeśli dużo i szybko jeździmy np autostradami. Zazwyczaj samochód projektuje się tak aby stawiał jak najmniejszy opór powietrza, zmiana choć tylko niektórych parametrów, np zmiana pochylenia całego nadwozia, może drastycznie zmieniać opór i zawirowania wokół samochodu. Jeśli chcemy koniecznie obniżać samochód, to zarówno przód, jak i tył o takie same wartości, takie obniżenie powinno nawet zmniejszyć opory powietrza.
Inżynierem też nie jestem, ale coś tam pamiętam ze opór powietrza rośnie do kwadratu prędkości, czyli nieproporcjonalnie, naprawdę bardzo nieproporcjonalnie :-) ; do 80, a może i 100 drobiazgi nie mają większego znaczenia (samochód może być prawie "kwadratowy"); powyżej natomiast mają znaczenie; więc jeżeli ktoś się "turla" pomalutku, klimy nie włącza (1,5L/100km?), nie wytraca pędu, nie nagrzewa co chwilę 0,5T silnika, to może zejść trochę niżej ze spalaniem - ale do takiej jazdy to trzeba mieć zacięcie.
Nie wiem czy Was nie zanudzę, ale ojciec kiedyś mnie uczył że najbardziej można zaoszczędzić na paliwie w silnikach gaźnikowych, oczywiście kosztem zaworów i trwałości silnika, mianowicie za czasów układu warszawskiego nagminnie w dysze gaźników kierowcy wtykali cienkie druty, aby zmniejszyć ich przekrój, bardzo skutkowało i wymieniali paliwo na inne "paliwo"; natomiast silniki z wtryskiem moim zdaniem, "swoje" muszą spalić, gdyż tak są zaprogramowane.
Trochę jeszcze odbiegając od tematu, porównywaliśmy spalanie litrowych motocykli, bmw (wtrysk) i japonii (gaźniki), na gaźnikach była o wiele większa rozpiętość zużycia paliwa w zależności od prędkości 5-11, na rozklekotanych gaźnikach "ile widzi", bmw z wtryskiem 6-9, i choćby kręcić ile wlezie, ciężko było więcej "przelać" - reasumując tamte analizy i dodając doświadczenia z e38, za wiele nie można "zwojować" ; według mnie tylko rzadkie rozgrzewania silnika, mała prędkość, utrzymanie pędu i bez klimy; to ma znaczenie, reszta to już prawie złudzenia.
ps. z lotnictwa: jedna podwieszona rakieta za drugą, połowę mniejszy opór aerodynamiczny; jedna rakieta obok drugiej cofnięta o 1/4, chyba takie samo zmniejszenie oporu aerodynamicznego, trzeba spróbować jeździć za kimś, jak Szurkowski.
no chyba nie
Panowie jestem po trasie 400 km i tym razem przejechałem się oszczędnie ( prędkości do 130km/h). Piotr_r mał troche racji co do spalania 740d. Nikt z nas tak nie jezdzi mając pod nogą tyle KM i Nm ale prawda jest taka że potrafi on spalić ok 6-7l / 100km Wiem że od razu ponad połowa czytających ten post powie nie możliwe, ze spalanie na kompie to on może zrobic i 2l/100 ale w takim razie niech zrobi to spalanie na podstawie testu 5 na naszych licznikach ( jak wiadomo jest to średnie spalanie z ostatnich 50km). Przejechałem dzis kilka set km i co jakiś czs zrobilem foto licznika, dla niedowiarków prosze patrzec na stan km. Spalanie na kompie jak już mówilem we wczesniejszych postach jest dokladne z tym co tankuje na stacji paliw z dokladnością 0.1 l/100km. Sam jestem zaskoczony wynikiem testu. WYNIK od 6.1 do 7 l/ 100km jak dotarlem do celu !!! Wynik monitorowanyy na tescie 5 przez 400 km !!!
Dane z monitora: spalanie 1 wyzerowalem w momencie zatankowanie m/w w polowie trasy
spalanie 2: wyzerowałem w maju tamtego roku po zmianie turbin ( ok 20 tyś km) cykl mieszany
śr prędkość: wyzerowana w momencie taknowania
licznik km na zegarach: wyzerowany w momencie ostatniego tankowania
zasięg : nie da sie modyfikowac z opcji menu ( do 190km od tankowania pokazywał 999 km) czyli na zbiorniku 85-( 87 bo bylo zalane pod korek) komp sugerował 1190km zasięgu
Sorry za jakość niektórych zdjęć