Ktoś coś może podpowiedzieć jeszcze w tym temacie ?
Wersja do druku
Ktoś coś może podpowiedzieć jeszcze w tym temacie ?
Jakiego profilu używacie do kodowania?
Tak jak pisałem zarówno Revtor i expertmodus. Jeden i drugi sprawdzałem pod wzgledem ustawień i były takie same jak na filmach.
Jak masz folder ediabas kliknij hardware i tam obd
Jest tam aplikacja co spr rejestr interfejsu
Jak będzie na którymś warning to trzeba to edytować w regedit
Czy tam będzie napisane co s nim poprawić ?
Tam gdzie będzie warning trzeba edytować rejestr
E60 i E65 kodowałem bez problemu kabelkiem do VW za 25zł
Oczywiście modele bez CAN
Sprawdzilem i wszystko jest na OK
http://imgur.com/a/rkbxR
Wczoraj przyszedl kabel o ktorym wczesniej wspominalem i dalej jest to samo. Probowalem zczytac dane z CAS i to co wczesniej zmienalem znowu bylo jako nicht_aktiv.
Jak masz ustawiony interfejs?
CHodzi o ustaiwenia w NCS czy gdzie ?
Ust interfejsu w porty com i lpt
Jest na COM1 prędkość jest ustawiona na 1024 o ile pamietam.
Mam pytanie...Czemu mam tak ,że po włożeniu kabla do gniazda usb i włączeniu inpy mimo ,że nie jest jeszcze w ogóle podłączony do auta bateria jest WŁ i zapłon też jest WŁ ? Dlaczego ? Poza tym wszystko działa normalnie.
Podczas jazdy trochę brakuje mi możliwości redukcji, a przełączanie przez tryb sportowy lekko mnie irytuje. Powiedzcie mi, czy da się auto tak przekodować, żeby po przyciśnięciu przycisku redukcji biegu u góry kierownicy od razu skrzynia redukowała i przełączała się w tryb manualny?
W którymś testowanym przeze mnie samochodzie była taka opcja i super mi się to podobało.
To nie kwestia kodowania, a programu w skrzyni.
Taką funkcję ma tzw. "sportowa skrzynia automatyczna" w E60 i E63. Zmieniając biegi łopatkami, od razu włącza się tryb sport
To w e60 są dwa rodzaje skrzyni? Wiesz jakich silników ona występowała? Wydaje mi się, że jak masz łopatki, czy przyciski na/w okolicy kierownicy, to logicznie podchodząc - to właśnie "sportowy" typ skrzyni.
Miałem nadzieję, że da się to jakoś przekodować. Teoretycznie wydaje się to prosta sprawa, niewymagająca specjalnie extra doposażenia skrzyni, a jedynie odblokowania funkcji (jak np. w przypadku zamknięcia klapy bagażnika przyciskiem pod kierownicą, czego w ogóle nie mogę zrozumieć, że nie jest ot ustawienie podstawowe, tylko trzeba to sobie samemu zaprogramować).
W E60 zapewne chodzilo o M5 i skrzynie SMG. To inny typ skrzyni.
Chodzi o program skrzyni czyli soft. Ja to tak rozumiem
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
No nic, szkoda, że u nas nie da się tego odblokować. Będę musiał po prostu się pogodzić, że trzeba dwa razy klepnąć przycisk trybu skrzyni i tyle.
Mnie boli z3 nie mogę ustawić sobie sportu jako podstawowe tak jak EDC w sport i automatyczny reczny.
Mam Mercedesa i tam jak ustawie sport to zostaje tak dopoki nie zmienie a u nas wystarczy wrzucić wsteczny i sport od nowa trza ustawiac
czy za pomoca ncs'a moge opuscic troche tył pojazdu e66?
NCS nie, ale za pomocą INPA jak najbardziej.
Po prostu możesz zadać mu inne wytyczne niż program oczekuje
nie che mi się :) czytać az 39 stron czy w modelach przed liftowych można zakodować ringi po zamknięciu auta ???, bo ponoć musiał bym zmienić moduł świateł co nie chce mi się w to wierzyć
Zaczynając od "nie che mi się" daleko nie zajedziesz :P
Wrócę do mojego tematu, czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły dlaczego NCS nie może zakodować CAS ?
Na zwykłym kablu obd za 25zł(do VAG'a) i profilu ncsdummy:
https://www.bimmerforums.com/forum/s...-of-NCS-Expert
Nie mam żadnych problemów z kodowaniem.
Profilu "default profile" lub "expertenmodus"(zależnie od wersji) koduję do domyślnych wartości.
Edycji poszczególnych opcji dokonuję programem ncsdummy oraz przy użyciu wspomnianego profilu.
Nie miałem nigdy problemu, żeby zmian nie dokonało.
Możesz jeszcze najpierw dokodować CAS za pomocą domyślnego profilu, a później modyfikować profilem ncsdummy.
CAS kodujemy oczywiście na zgaszonym silniku
A czy ktoś wie jak zakodować sobie badz ustawić bez podłączenia kabla aby fotel po wsadzeniu kluczyka się napompował a po wyjęciu żeby wrócił do ustawienia neutralnego ?? Badz przy wysiadaniu zeby się kawałek odsuwał ?? Bo w s klasie można to było zrobić bez podłączania komputera
Mam pytanie. Może nie ten dział ale tu są mądre głowy więc wierzę ,że dostanę odpowiedź. Mianowicie ,gdzie INPA pokazuje ciśnienie oleju w motorze w E65?
Jak wiadomo nie ma w tym modelu żadnej kontrolki ani czegokolwiek. Temperaturę oleju w analogach znalazłem ale ciśnienia nie umiem znaleźć.
Najpierw musiałbyś mieć czujnik ciśnienia do takiego odczytu.
Czujnik ciśnienia, który masz w silniku to zwykły przełącznik reagujący na ciśnienie bodajże 0,5bar'a
AAaaa Czyli reakcja sterownika jest dopiero poniżej 0,5bar. Może warto dać komuś to zmierzyć ile faktycznie pompuje.
Dzięki wielkie Patryku.
Witam.
Dołożyłem sobie hydrauliczną klapę do e65 przed liftem. Kodowanie zrobione. Czy ktoś może podpowiedzieć mi co jeszcze muszę dopisać aby klapa zarówno otwierała się jak i zamykała po naciśnięciu przycisku na pilocie? Obecnie mogę ją tylko otworzyć a do zamknięcia muszę użyć guzika na klapie.
Pozdrawiam
Przytrzymaj a raczej trzymaj guzik na pilocie cały czas.
Powinno zamykać się po krótkim naciśnięciu. U mnie nic się nie dzieje nawet po przytrzymaniu guzika.
U mnie otwieranie jest po krótkim a zamykanie trzeba przycisnąć i trzymać cały czas aż do zamknięcia.
U mnie żeby otworzyć trzeba przytrzymać a zamknąć można tylko guzikiem na klapie.
Musisz w module HKl wyszukać opcje.
Da się ustawić zamykanie i otwieranie z kabiny oraz po przycisnieciu okolo sekundy zamykanie z pilota.