Jadąc szybciej, dużo szybciej przy puszczaniu gazu słysze z przodu jakiegoś świerszcza. Macie jakieś pomysły?
https://youtu.be/XXtq3i4olhQ - trzeba się wsłuchać . Najlepiej słychać od 0:26, 0:44, 1:06
Wersja do druku
Jadąc szybciej, dużo szybciej przy puszczaniu gazu słysze z przodu jakiegoś świerszcza. Macie jakieś pomysły?
https://youtu.be/XXtq3i4olhQ - trzeba się wsłuchać . Najlepiej słychać od 0:26, 0:44, 1:06
Turbo ?
Pozdrawiam,
Michał
Nie nei, turbo nie, przy odpuszczaniu gaz czemu by mialo !? I to tylko przy większych prędkościach hmm to taki "obrotowy" dźwięk :)
Obstawiał bym luz na wirniku turbiny. Odpuszczasz gaz, spada cisnienie na turbinie i wlasnie taki odgłos moze sie pojawić.
Obejrzałem jeszcze raz I poprostu nie wyobrażam sobie co jeszcze mogło by wydawać taki odgłos przy odpuszczaniu gazu.
A możesz sprowac przejechać się tak do 1500 obrotów i dodać gazu I odpuścić (tak żeby turbo nie szło na pełnych obrotach) ?
Pozdrawiam,
Michał
A półoś przednia ?
To takie rlrlrlrlrlrlrlrl? W F01 w środku gwizdu turbiny nie słychać, a tu tak jakby po budzie szło. Może półoś. Chciałeś x-drive, to masz :P a mówiłem bierz zwykłego ze skrętną ośką :P
Nie idzie po budzie ;)
Mi w E65 w podobny sposób hałasował wentylator od nawiewów. Miał luz na ośce i przy hamowaniu i odpuszczaniu gazu zaczynał hałasować. To samo ma ojciec w transit'cie, ale tam sporo innych rzeczy hałasuje więc nie jest to takie irytujące.
Coś w tym jest. Dzisiaj wieczorem późnym przejechałem sie z kolegą który mi naprawia auta i .. stwierdził, że przy xdrive tak jest, musi hałasowac i nic z tym nie zrobie. Robił juz pełne remonty i zawsze jakieś odgłosy sie wydobywają. Co ciekawe jak jechaliśmy był chłodniejszy wieczór i ciężko było mi mu to pokazać bo mało się ten dźwięk wydobywał - więc zwalam jeszcze to na temperaturę - upały nie służą.
Serio ? Miałem f01 w dwóch wersjach silnikowych I obie z xdrivem i żadnych odgłosów nie słyszałem, a uwierz mi jestem baaaardzo przeczulony na tym punkcie.
Pozdrawiam,
Michał
A jak szybko jeździłeś ?
Ja szybo nie raz czy dwa jechałem.Z X-drive nie ma prawa sie wydobywać takie coś.Mechanik pierdaczy a nie wie o czym.Te odgłosy to bardziej jakiś zawór slychać.Może odma stuka,odbowietrzenie układu wspomagania,może odpowietrzenie zbiornika.Odkręć korek i sprawdz.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Może zawór upustowy sprężarki;) wiem uparty jestem Ale uważam że powinieneś sprawdzić turbo. Żadne półosie, żaden xdrive.
Pozdrawiam,
Michał
Zawór upustowy sprężarki hmm a co to ? Skąd ten pomysł ? Gdzie On ? co On robi :) ?
EDIT:
W E65 kiedyś cos mi mega buczało i okazała się winna ta osłona https://www.realoem.com/bmw/enUS/sho...diagId=51_7168 (numer1)
Tutaj też mam pękniętą i juz zamówiłem.
Zawór cisnienia doładowania/podciśnienia turbiny.
Pozdrawiam,
Michał
Przegiałem ze skrótem myślowym:)
Pozdrawiam,
Michał
Janku, a byłeś takim szczęśliwym człowiekiem ....:sentimental:
Hahaha jak nie możesz pomoc to proszę pomiń posta 🤗💁😄😙
No to może faktycznie półoś, albo ta skrzynka rozrządcza (czy jak to się tam zwie). W każdym razie takie usterki będą postępować, więc w miarę szybko się pogorszy i będziesz wiedział co i jak, czyli kolejna technika: 3) jeździć, obserwować
Aldik sprawdź dobrze łącznik elastyczny wydechu.
Tzw siatkę ?
Dokładnie.
Hmm jakoś mi to nie pasuje - to taki „obrotowy „ dźwięk a siatka by pierdziala
Nie musi pierdzieć. Siatka tylko trzyma to w kupie. Ja bym sprawdził . Na kanał wjedź i zobacz. To nic nie kosztuje.
Opcja druga to sprawdź z wyłączoną klimatyzacją a potem z całkowicie wyłaczonym nadmuchem powietrza.
Sprawdzałem i z wyłączona klima to samo
EDIT ciagle myśle o półosi..
Rozumiem ale xdrive dawał by inne oznaki. Na przykład odgłosy podobne do tych z przegubów przy ruszania, ciągły dźwięk podczas jazdy. Z kolei półosie dawały by o sobie znać nie tylko przy odpuszczaniu gazu.
Ten dźwięk przypomina mi poprostu odgłos rozkreconej sprężarki ktora po odpuszczaniu gazu zrzuca nadmiar powietrza gdzies bokiem.
Ale wiesz trzeba tez pamiętać o tym ze diagnozy przez Internet to raczej pomysły na usterkę A nie rzeczowa diagnoza :(
Pozdrawiam,
Michał
https://www.realoem.com/bmw/enUS/sho...diagId=51_7168 nr 1
W E65 też kiedyś słysząłem dziwne buczenie z przodu i winna była ta osłona a co się nakombinowałem to moje. Ale niestety z tego co pamiętam tam ten dźwięk był ciut inny.
Bardzo prawdopodobne I to by wyjaśniało czemu robi się ciszej jak skręcasz.
Pozdrawiam,
Michał
a co to ma wspólnego z odpuszczeniem gazu ?
A'propos łącznika elastycznego wydechu.
Miałem swego czasu pęknięte to ustrojstwo w e90d i przy odpuszczaniu gazu dźwięk był identyczny jakbym odkurzacz z obrotów wyłączał.
Tutaj ewidentnie jest inny dźwięk, ale za sugestią miro sprawdziłbym tę plecionkę.
Ja to właśnie obstawiam. Jak z czasem się okaże ,że miałem rację to Jano lecisz z Katowic do Jastrzębia z " łiskaczem " :bump2:
A tak btw. ciekawe, czy założył już kierownicę od 740i :D