Witam właśnie sobie przegladalem forum z dawnych czasów tematy i posty z np roku 2010 az milo sie czyta :-) a przywitania nowych użytkowników momentalnie 4 strony postów kiedy te czasy wrócą ze jest pomoc i szacunek na pierwszym miejscu :-)
Wersja do druku
Witam właśnie sobie przegladalem forum z dawnych czasów tematy i posty z np roku 2010 az milo sie czyta :-) a przywitania nowych użytkowników momentalnie 4 strony postów kiedy te czasy wrócą ze jest pomoc i szacunek na pierwszym miejscu :-)
Forum tworzą ludzie, więc sam sobie na to pytanie odpowiedz ;)
Tuczi wiem ale w tamtch czasach 7er to 7er ale niestety czasy i ludzie się zmieniają na gorsze :-(
Dawniej powitane było powitaniem i można było zobaczyć zdjęcia samochodu danego użytkownika :) pzdr
Moderator też człowiek, ze wszystkimi tego konsekwencjami ;)
No tak :-) napisałem ten temat z małą nadzieją ze co nie którzy wezmą to do siebie i w pewnym stopniu zaczną się szanować tak jak to bylo kiedyś ponieważ w końcu jeździmy 7er
Dokładnie Sebastian , sam dobrze wiesz,że "ryba psuje się od głowy " :)
Tuczi ale sam zobacz jesteś jednym mod. Który sie wypowiada w tym temacie a gdzie jest reszta??? I tez gdzie jest reszta użytkowników jak jest jakis g... temat to jest pelno co maja cos do powiedzenia a jesli chodzi o forum to cisza. Mam tez nadzieje że nikt za ten temat nie zbanuje :-)
A co mam napisać. Potwierdzam ze kiedys bylo inaczej.
Wypalcowane z LG G4
a może wprowadzić zmiany???
Więc co się stało Panowie że sie zmieniło ?? czyżby jakaś monotonia się wkradła ??
Moim skromnym zdaniem : tematy powitalne obecnie to jakaś kpina.
Ostatnio dostałem wiadomość na priv z zapytaniem o długości przewodów hamulcowych sztywnych - przecież mam swój temat powitalny, na bieżąco robiłem aktualizacje z remontu, wstawiałem zdjęcia i bazgrałem - żeby może komuś się to w przyszłości przydało, albo miał jakiś zarys, jak to może wyglądać - a tu się czają z pytaniami jakby to była jakaś wielka tajemnica... podejrzewam, że w 90% E32 przewody są do wymiany i jakoś nie rozumiem takich podchodów - nie jest to chyba powód do wstydu? :)
W ogóle tendencja jest taka, że po co naprawiać / remontować - przecież to szrot. Lepiej zezłomować i kupić inne "ładne" - a jak ktoś robi, to się dopierniczać, że np baranek położony, że lakier brzydki - bo przecież na zdjęciu tak widać itp itd.
Generalnie odechciało mi się już produkować, bo to i tak przynosi odwrotny skutek - a już bardzo lubię jak komentują "sezonowi" właściciele :)
Uważam, że forum powinno być zamknięte, a zwłaszcza tematy powitalne nie powinny być dostępne dla osób niezarejestrowanych - w końcu większość umieszcza zdjęcia swoich samochodów, a tak do końca nie wiadomo kto to ogląda i po co.
Poza tym tematy w których przewijają się idiotyczne spiny odnośnie benzyny i lpg, czy E65 za 20 tyś będzie fajne czy będzie szrot itp itd - jak baby na targu.
Z forum robi się powoli jeden wielki śmietnik, większość tematów jest o niczym.
To tak w skrócie z mojej strony.
Niestety ale tematy w których można pogadać o dupie Maryny cieszą się największą popularnością a tam gdzie trzeba podzielić się wiedzą już wypadają blado. Przyznaję, że moja osoba nie wnosi zbyt wiele do tego grona bo w rzeczy samej moja wiedza o BMW jest nie oszałamiająca. Być może po prostu takich osób jak ja jest w naszym gronie 80 % ? Nie wiem. Ale na pewno szydzenie z innych też dorzuca cegiełkę do tego jak to wszystko wygląda.
Do pisania postów nikogo nie zmusisz, a nowi ludzie traktują forum jak wikipedie, wejść, zobaczyć i nara. Dlatego teraz forum tak wygląda, część userów jest jak ma problem.
Heh... żeby chociaż tak było ;) ile razy trzeba pisać: "było już, przeszukaj forum". Dużo ludzi chciałoby mieć wszystko na złotej tacy podane. Czasami jak mam dzień dobroci, wyszukam potrzebny temat dla takiego delikwenta :)
Inna sprawa to faktycznie "Wyszukiwarka" na naszym forum nie jest zbyt dobra. Może przydałoby się rozejrzeć, czy nie jest dostępny jakiś lepszy silnik forum, niż vBulletIn ?
czesto moderatorzy maja po prostu satysfakcje ze moga kogos opierdolic, pogrozic, wkazac miejsce, czy pouczyc
chocby za wulgaryzm, albo za bledy ortograficzne, albo gdy tylko ktos odbiegine od scislego regulaminu
po prostu te osoby moga sie wtedy wykazac
nie mowie ze tutaj, ale ogolnie w internecie na forach
zawsze znajdzie sie takich ludzi, to kwestia zarzadu i doboru przez zwierzchnikow, takie sprawowanie modracji im odpowiada, ok
ale mysle ze taka polityka nie sprzyja rozwojowi
jak kazdego nowego od razu wtlacza sie do klatki regulaminu i zasad
a na jakiekolwiek pytanie, bylo, szukaj itd
ale chcecie byc bardziej papiescy od papieza i na sile udowadniac jacy to kierowcy bmw sa zdyscypinowani, taktowni i grzeczni
ok, wasze prawo :)
na innych forach panuje duzo bardziej luzna atmosfera bo nie ma tam takich restrykcji
i nikt sie nie przywala bo to bo tamto, nie przytacza punktow regulaminu, jak ktos powie co mysli, uzyje wugarymu nikogo to nie razi
poza tym, wybraliscie sobie bardzo niszowy temat, bmw 7, te auta sa coraz drozsze
nie wazne czy e32 e38 czy nowe, stac na nie coraz mniej ludzi bo serwis tak starych aut jest koszmarny, a nowe modele sa jeszcze gorsze
wiec uzytkownikow bedzie coraz mniej
to ze ktos mial e38 nie znaczy ze przesiadzie sie na e65 i fke bo ludzie maja swiadoosc ze auta maja juz calkowicie inna specyfikacje i sa duzo duzo drozsze w exploatacji
wiec uciekaja z tej niszy bmw7 i z forum
normalna kolej rzeczy
np na dlugie posiadanie e38 czy nawet e65 stac tylko pasjonatow z pieniedzmi, reszta ucieknie w normalne auta popularne
kiedys na to stac bylo paradoksalnie wiecej ludzi stad i forum bylo inne
kiedys za 40sci kola mozna bylo kupci 8 letnie bmw7 e38, ktore jeszcze nie bylo tak drogie w serwisie
teraz nie dosc ze nie da sie za 40sci to i trzeba miec duzo wiecej na serwis
stad racjonalnie rzecz biorac coraz mniej ludzi pozwala sobie na taka fanaberie i coraz mniej ich bedzie na forum
ludzie uciekaja tez w inne marki, bo to wina samego bmw ktory robi takie popeliny ze szkdoa gadac :)
jakie to ma znaczenie ze tematy sa o niczym skoro ludzie to lubia i zakaldaja :) jak chcecie jeszcze bardzej zaciesnic kontrole nad tym zeby wpisy byly merytoryczne
to powodzenia w rozwoju forum wam zycze :)
nawet pierdol ludzie nie beda chcieli pisac :)
I tu sie zgodze z kolegą również robie remont auta.. generalnie 95% zawieszenia wymieniłem zabezpieczyłem podwozie zaspawałem przeżery w wnęce kołazapasowego bo mądrzy gazownicy tak pozakładali że trzba był poprawiać generalnie ja na moją pierwsza taką robote wyszło uwazam ok... ale pytanie się rodzi.. czy wogóle dzieliś się takimi sprawami z innymi, czy kogoś to wogóle interesuje jako fana tego modelu auta..... Skoro zaraz będzie dyskusja.. (niezgodne z vinem będzie, nie jak fabryczne... dałbyś do porząnego fachowca to by ci ładnie zrobił itd itd...) robiłem to sam.. dałem za materiały 100 zł razem z pistoletem reszte rzeczy już miałem itd itd) więc tematy ciągną sie różne i glupie ciągle....
Nikomu nie ujmująć, nie obrażająć ale zanim mialem 7ke.. byłem na ( nie śmiejta sie) dorum DAEWOO ;D.. tak Panowie tak... i powiem że inny świat .... wieksze zainteresowanie.. wieksze zaciekawienie.. łatwiej coś załatwić dowiedzieć sie mnusto pomocy ze stronoy forumowiczów....
Natomiast poznałem ludzi na zlocie ostatnim i powiem że jeśli o starą kadre chodzi są wporządku i nie ma co zarzucać.... najgodsi są gadacze którzy jak to się mowi.. kozak w necie piz...a w świecie.....
Franko rejestrując się tu na forum zaakceptowałeś regulamin. To jest forum bądź co bądź prywatne i właściciel ma prawo taki regulamin stworzyć. Nie zgadzasz się na jego warunki, nikt na siłę Cię tu nie trzyma. Historia pokazuje, że anarchia nie jest najlepszą drogą rozwoju, stąd takie a nie inne punkty w regulaminie. Druga kwestia to ortografia. Uwierz mi, że bardzo ciężko się czyta Twoje posty bez polskich "ogonków". Jak to profesor Bralczyk kiedyś powiedział: jest różnica pomiędzy "robieniu komuś laski" a "robieniu komuś łaski". Jestem też członkiem innego forum i tam za takie "byki" jakie sadzisz tutaj dostałbyś bana, a nie jest to forum na temat poprawnej polszczyzny. Zwyczajnie jeżeli tematy mają mieć jakąś wartość/być przydatne dla innych, trzeba określi jasne reguły gry.
Prywatnie jestem za zaostrzeniem przestrzegania reguł poprawnej polszczyzny. To jeszcze nikomu na złe nie wyszło.
moze żeby urozmaicić forum zróbmy jakiś ciekawy dział...
Tez jestem za tym np dział co zrobilem w swoim aucie i takie tam a tych co będą krytykować odrazu banowac i tym sposobem zrobi się porządek na forum
Panowie moja wiedza na temat mechaniki jest znikoma w porownaniu z innymi doswiadczonymi uzytkownikami wiec w kwestiach mechanicznych sie nie wypowiadam ale ale zauważyłem na forum jakąś tendencje do wychwalania pod niebiosa aut zgodnych z Vinem i oryginalnych jeżeli ktoś coś modzi zaraz hejty lecą, wielu z was posiada ogromną wiedzę ale ja dajmy na to wielu swoich modyfikacji nie opisywałem żeby pózniej nie czytać jakiej to dokonałem profanacji marki.Z innej beczki dzięki sebastian735 za wszelakie info,do Pana który twierdzi że jesteś na forum tylko dlatego że handlujesz e38 kup sobie By.. 5Kilowy młotek i puknij w czoło.
Coś na wzór galerii jaka jest na forum bmw5er.pl z podziałem na model E23, E32, E38..... tam to świetnie funkcjonuje i jest ogromny ruch w tym dziale. W tematach powitalnych prowadzenie galerii jest kłopotliwe gdyż przybywa mnóstwo nowych na 2-3 linijki zaciemniających tematów. Galerie to jest co czego tu na serio brakuje.
Ten dział byłby wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.
Popieram Janusza.
Dokładnie Panowie takie coś miałem na myśli...
sam osobiscie wszystko w aucie robie.. od spawania do zabezpieczania podwozia razem z elektroniką i elektryką.. defakto nikt mi nie pomaga bo....nie znalazla się pomocna dłoń przy aucie z forum chociażby... wiecej jest tych co negują albo nic nie piszą.. a szukanie po forach angielskich częściej daje efekt i pomoc wizualna...
Dlatego w tym dziale chodziło by o to by pokazać innym jak to czy tamto zrobić by sie nie na....ać na darmo... niż pokazywać czy chwalić sie
Jeśli ktoś ma z forum 5er.pl taki temat wzorcowy moze było by warto temu się przyjrzeć...
Forum jest ok, czasami zdarzają się jakieś spiny ale cóż, takie życie. Chociaż przyznam, że niektórzy, zarówno moderatorzy jak i użytkownicy zrobili się chamscy i czepialscy. Każdy najmądrzejszy. To rozumiem, bo przecież ja też wiem lepiej :D Ale dlaczego większość przy tej swojej wszechwiedzy musi być od razu wredna.
Denerwuje mnie jak ktoś zakłada temat a tam zaraz ktoś mu "było, poszuka,". Mase jest takich tematów, a mod go od razu blokuje. I pozamiatane. Nie wszystkich chce sie szukać to raz ale co najważniejsze nie wszyscy mają czas. Może warto powtórzyć jednak odpowiedź, cóz to zaszkodzi !? Im więcej razy tym bardziej się każdemu utrwali :) A jak sie komuś nie chce pisać to niech w ogóle się nie udziela.
Kolejna sprawa to robienie OT, cóż, na każdych forach tak jest i tak będzie, nie poradzimy :) Każdy chce się wygadać ;)
Co do błędów ort, no cóż, ja też nie jestem geniuszem, ale niektóre byki mnie rażą, ale one świadczą tylko o tym który je robi. Jest głupi to niech robi, każdy przynajmniej będzie wiedział jaki jest :)
A no i na podsumowanie. WIĘCEJ LUZU PANOWIE I PANIE ! WIĘCEJ DYSTANSU !
Wiecie tu chodzi o formę i czytelność tematów, blog jest ale przejrzystość jego wymagała by poprawy bo jest "groch z kapustą".
Dziękuję panowie za aktywność w temacie mam nadzieję że administracjia weźmie udział w tym co wspólnie chcemy osiagnac i co najważniejsze ci co zawsze mają cos do powiedzenia (czyli krytyka) siedza cich oby tak zostało :-)
Panowie kolega Marcin wpadl na fajny pomysl jak ożywić forum :-) moze ktos da swoje propozycjie co można zmienić w forum i np dodać nowe pozycje np
1. Książka serwisowa swojego auta. Pomysl i propozycjia Marcina
2. Zrob to sam (naprawy bieżące wraz z instrukcjia) moja propozycja
3. Doposazenie wyposażenia auta (wraz z instalacją) moja propozycja
Co o tym myślicie i co wy byście chcieli? Wieksza grupą będzie nam łatwiej .
Ciekawym działem moze było by Dział Moja Książka Serwisowa E38
(np . potwierdzona stanem faktycznym przez forum 7er. )
Chodzi o to .. ja od jakiegoś czasu robie taką książke sobie bo sporo robilem wymienialem i nie jestem w stanie czasem zapamietac czy dany wahacz juz wymienialem albo uszczelke daną czy też nie..
to by doprowadziło do tego że np przy sprzedaży masz potwierdzenie jakies stanu faktycznego auta co daje lepszą cene i wiarygodność źródla po za tym znasz historię jakąś
jesli sprzedacy zależy na sprzedaniu bo wie co ma a kupującemu pewnego auta bo wie skąd itd....
moze to by jakoś ożywiło to forum...
tak jak ja teraz wymiana np: amorków 4 szt sachs... do tego tuleje płyuwające lamforder razem z mocowaniem itd....
jakoś to ładnie ubrać i powstała by ksiażka serwisowa użytkownika bmw 7er.
coś jak np w startych autach maja ile org czesci to cena wyzsza idzie itd. przy sprzedaży licytacji ...
a przy okazji samemu dla siebie tworzysz historię auta żęby sprawdzić potem czy to juz robilem i znowu padło czy tez nie robiłem..
Co wy na to ??
Tak czytam i się zastanawiam od jakiegoś czasu, tyle osób by chciało ożywienia forum, tylu dużo rzeczy/użytkowników nie pasuje a ja teraz pytam gdzie one są ? jak jest klubowy kalendarz do kupienia, jak dobrze by było od klubu wpłacić 1 PLN na Szlachetną Paczkę, wpaść/zorganizować lokalnego spota.
Nie odbierajcie tego jak atak, hejt itp - taka niestety prawda. Dawniej forum bardziej żyło, bo ludzie chcieli się spotykać nie tylko w sieci. Teraz niestety poza "starymi" i garstką nowych która co roku dołącza, reszta woli korzystać zza monitora.
@sebastian735, wszystkie pkt które wymieniłeś już na forum funkcjonują, poszukaj dobrze.
@sebastian735, wszystkie pkt które wymieniłeś już na forum funkcjonują, poszukaj dobrze.[/QUOTE]
I między innymi tak nie powinno być (poszukaj) forum nie jest wyszukiwarka a gdzie jest np pomoc lub link do tego???
Ale czego tu szukać, książkę serwisową każdy może prowadzić w swoim wątku powitalnym lub blogu, po co nowy temat do tego zakładać, jedno auto jeden temat. Naprawy/doposażanie/instrukcje, są działy E23, E32 itd a w nich odpowiednie tematy i do tego poddział instrukcje/schematy dla każdego osobny. Czego Ci więcej potrzeba ? Wsio już jest, trzeba się tylko nauczyć korzystać z forum.
Nie przemawia do mnie taki argument, komuś ma się chcieć bo inny nie ma czasu albo mu sie nie chce ?? WTF ? Ja też pracuje od rana i nie mam czasu na różne rzeczy, ale do qrwy nędzy siąść wieczorem w domu przy piwku i poświęcić 5 min. na przeszukanie forum to nie wysiłek.
Właśnie przez takie podejście jest śmietnik w tematach, i gadanie że forumowa przeglądarka jest zła. No jak ma wyszukać na konkretny temat jak na dane hasło wyskakuje 7 stron tematów, w których tylko ktoś, coś, byle co napisał i żadnych konkretów.
Panowie ,ja wam powiem w czym jest problem. Mianowicie na tym forum brakuje takiego z prawdziwego zdarzenia SHOUTBOXa na którym można by pogadać,podyskutować,wrzucić linka na szybko i mieć odpowiedz na szybko.
Ten co jest, to lipa jest i tyle. Śmietnik robi się w tematach bo nie ma się gdzie wygadać. Mogło by to być miejsce takich pogawędek jak na prawdziwym czacie a naprawdę nie trzeba by było tyle niepotrzebnych tematów zakładać ,po pysku szło by se tam dać no i moderator nie musi tego kontrolować ,więc i wypowiedzi mogły by być bez cenzury.
Otwierasz se piwko wieczorkiem i z kumplami se piszesz o wszystkim i o niczym. Fajnie? Dla mnie bardzo fajnie mogło by być no ale.....
Miro takie coś było by rewelacyjne kiedyś jak istniał klub BMW pasja Wrocław tam takie coś było i to było rewelacyjne ale do tego trzeba by było zmienić wygląd strony głównej i to powinno być usytuowane gdzieś u góry a nie na samym dole na co nikt nie zwraca uwagi
A też pytanie do administracji dlaczego skoro nie jestem np zalogowany wpisuje w Google 7er wchodzę na stronę główną forum i mam wgląd prawie do wszystkich tematów bez logowania dlaczego tak Jest???