Witam,mam maly problem bo ostatnio pokazal mi sie komunikat ze DSC niedziala-jest wylaczany albo zepsuty.Jak to sprawdzic(sa jakies katakty)i gdzie tego szukac.Dzieki z gory za jaka kolwiek pomoc.
Wersja do druku
Witam,mam maly problem bo ostatnio pokazal mi sie komunikat ze DSC niedziala-jest wylaczany albo zepsuty.Jak to sprawdzic(sa jakies katakty)i gdzie tego szukac.Dzieki z gory za jaka kolwiek pomoc.
Ale konkretnie to jaki błąd wyskoczył? możesz wkleić lub napisać?
E 65 zdarza si eże coś nie działa co nie znaczy że to sie powtórzy :)
Czy komunikat pojawił się po przełożeniu kół/opon na ziomowe?
a powtórzył sie ? Działa wszystko?
U mnie znowu pojawia się od czasu do czasu błąd DSC ( Drive System Control failure - please drive moderately). Jednocześnie też po wyłączeniu silnika pojawia się błąd hamulca ręcznego.
Oczywiście po wyłączeniu silnika błąd znika. Pamiętam ostatnim razem zrobiłem kalibrację skrętu (bez inpy) i uzupełniłem płyn od wspomagania i prawie zapomniałem o tym błędzie...może znowu trzeba spróbować.
A jaki wpływ mogła mieć wymiana opon na zimówki? Faktycznie może być to u mnie powiązane...
Nie masz również błędu ABS??
Czy wyrzuciło WAM taki błąd:
Sterning Angle Sensor; Control Unit Internal
problemem jest brak styku miedzy ścieżką potencjometra a ślizgaczem ( taka mała miotełka ze sprężystych,cienkich drucików) spowodowane jest to przetartą ścieżka potencjometru albo zużyciem samego ślizgacza - niestety taki stan kwalifikuje czujnik skrętu tylko do wymiany!
Jeśli chcecie jednak to przeczyścić a nie wymieniać polecam używać do czyszczenia potencjometru środka o nazwie KONTAKT - do czyszczenia wszelkiej elektroniki
Należy wszystko rozebrać i przeczyścić z zastrzeżeniem ze nie należny doginać szczotek !!!potem zrobić kalibracje czujnika przez DIS na wyłączonym silniku i powinno działać.
czy taki :
Drive moderately
Wtedy należy kupić płyn do wspomagania i dolać do czarnego zbiornika przy szybie od strony kierowcy
Płyn powinien mieć oznaczenie CHF11S lub jego zamiennik
Dzięki za wyjaśnienie ADASIO. U mnie na szczęście Drive moderately więc doleje dziś CHF11S i powinno się więcej nie pojawiać. Dolewałem go do pełnego około roku temu (ok 1/3 litrowego opakowania), sprawdzę ile ubyło. Może gdzieś delikatnie wyciekać?
Wiele dziwnych błędów może powodować niskie napięcie na aku, zwłaszcza jeśli pojawiają się one po po chłodnej nocy lub dłuższym postoju. Zaczalbym od sprawdzenia aku, zwłaszcza jeśli błędy pózniej znikają.
Płyn może wyciekac, jeśli mamy Dynamic Drive, na szybkozłaczkach dwóch przewodów hydraulicznych łączących stabilizatory DD (trzeba kupić nowe przewody), może tez cieknąć chlodniczka DD, oba tematy przerabialem niedawno ;)
Najlepiej sprawdzić błędy w DSC, bo niekoniecznie to musi być powód niskiego poziomu płynu. Tym bardziej, że CHF jest potrzebny do dynamic drive, a nie DSC(tu raczej płyn hamulcowy)
Co do czyszczenia, to w opisany sposób można dobić LWS(czujnik kąta skrętu), szczególnie jak ktoś wpadnie na pomysł wyczyścić do sucha jego zawartość.
Nowy nie jest tani niestety, ale to jedyny sposób, żeby na pewno to działało.
Na szczęście tracimy tylko dsc, abs nadal działa
mam ten sam problem z DSC
pali mi się kontrola trakcji
no i pokazuje również błąd hamulca ręcznego
co to może być ?
podłączyłem pod kompa i wyczytałem błąd pompy wstępnej czy jakoś tak :(
koledzy czy naprawdę nikt nic nie wie ?
świeci mi się kontrola trakcji i ręczny
co to może być ?
Bez konkretnej diagnostyki to można z fusów wróżyć.
Wrzuć screen z błędem, wtedy można dalej myśleć
Driving stability could be affected when accelerating and cornering.Have the problem checked by BMW Service as soon as possible.
po podłączeniu pod komputer wyskakuje : Błąd pompy wstępnej
co to może być ?
Kolego dolej płynu od wspomagania i problem zniknie
odpięta była wtyczka obok zbiorniczka płynu hamulcowego
problem rozwiązany :)
Pojawił mi się komunikat Drivng stability could be affected when accelerating and cornering. Potem jeszcze engine failure. Samochód przestał reagować na pedał gazu. bardzo ograniczona moc samochodu. Zauważyłem, że dzieje się tak jak jeżdżę w korkach powoli. Jak normalnie to nie ma problemu.
http://s6.ifotos.pl/mini/201409051_eawsnap.jpg
Mozliwe ze uszkodzony czujnik przyspieszenia bocznego tzw Rotation Rate Sensor.
Na początek diagnostyka dsc i silnika. Problemem może być pedał gazu lub przepustnica
A jak takie cos mam?http://tapatalk.imageshack.com/v2/14...c943e42e0c.jpg
Tak jak kilku użytkowników forum mam te same błędy park/dsc/abs.....
Sprawdziłem stan płynu do wspomagania, jest w normie.
Pisząc tego posta raczej nie włożę nic konkretnego do tematu, aczkolwiek mam nadzieję że ktoś mi pomoże rozwiązać problem.
Po wejściu do samochodu świeci mi się PARK na żółto(nie zwracać uwagi na airbag)
http://files.tinypic.pl/i/00576/xvl3cscym96v.jpg
Po włączeniu silnika zapala się istna choinka (nie zwracać uwagi na kontrolkę silnika)
http://files.tinypic.pl/i/00576/g8zfsui8b0wq.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00576/2pab5abbxrg7.jpg
Dodam, że dosyć często wyskakuje mi komunikat Recharge battery, co może również być przyczyną generowania błędów. Sprawdziłem za pomocą inspekcji serwisowej jakie mam ładowanie akumulatora i pokazywało, że przy WYŁĄCZONYM silniku jest około 11900 mV natomiast przy WŁĄCZONYM mam pomiędzy 14200 - 14400 mV. Więc jakoś źle nie jest, chyba że się mylę.
Możliwe, że któryś z czujników przy kołach jest zabrudzony i nie ma styku. Na chwilę obecną nie mam możliwości podłączenia pod komputer. Może w ciągu paru dni będę miał wykaz błędów to również tutaj zamieszczę.
Nie wiesz ile lat ma akumulator.
Podlaczenie pod urzadzenie diagnostyczne to podstawa w E65, bo inaczej to mozemy gdybac.
Zabrudzenie czujnika odpada (blad pojawia jak auto nie jedzie kola stoja w miejscu), mozliwe jego uszkidzenie lub zabrudzona /zerwana kostka w nadkolu.
Piszesz ze sprawdzales poziom plynu do wspomagania, co on ma do ABS itd. Poziom plynu hamulcowego sprawdz.
Płyn hamulcowy również w normie. Gdzieś wyczytałem, że problem z DSC może mieć związek z niskim stanem oleju do wspomagania dlatego to napisałem
Niestety nie mam pojęcia ile lat może mieć aku. Tak jak napisałeś niezwłocznie jak będzie to możliwe podłącze się pod kompa i zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do kostki to mam nadzieję, że będzie jedynie zabrudzona ; )
Pozdrawiam
Akumulator !!!
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
To że wyskakuje recharge battery nie oznacza że aku rozładowany czy też do wymiany.
Wystarczy mieć kwasówkę i mimo naładowania/nowej baterii i tak to wyskoczy.
U mnie wyskakuje ale tak jak pisalem w jakims temacie w zimie i przy wlaczonym webasto i audio, akumulator ori chyba kwasowka 10 letnia.
Aku będę wymieniał prawdopodobnie zaraz na początku Października.
Wczoraj udałem się do znajomego który podłączył kompa do mojej e 65, trochę błędów było. Niestety błędy które dały się skasować nie usunęły świecących się kontrolek. Zamieszczę listę wszystkich, które wyskoczyły na kompie(mam nadzieję, że nie napisze tego jakoś chaotycznie)
Sprzęt do diagnostyki, który używał mój znajomy pogrupował błędy i wyszło takie coś:
DME1
- A0AE
- 279D Output stage, electric fan / Engine fan activation
- 27E2 Knock sensor 1
- 2738 Catalytic-converter conversion,
- 279C Output stage, thermostat, map cooling
- 279B Thermostat, map cooling: mechanism
(z tego co pamiętam to wszystkie błędy udało się skasować i nie pojawiły się ponownie, no chyba, że po jakimś czasie to zrobią)
ARS
- D1E4 nieznany, nie idzie skasować
EMF(hamulec ręczny?)
- 6023 nieznany (nie idzie skasować)
- D3BD nieznany
- 6043 nieznany
- 6044 nieznany (nie idzie skasować)
- 6046 nieznany
DSC?
- 5F17 Control module, internal / Wheel speed sensor, front left (wrong type)
inne
- 9D28 Changer mechanism, load CD
- 9D29 Changer mechanism, unload CD
- 5EAD Wheel speed sensor, front left (line)
- 5F2B Rotation rate sensor, voltage supply
- 5F17 Control module, internal
- D8D1 ?
- 9D00 Communication fault with siren
- 9C64 Automatic recirculated-air control (AUC) sensor
- 931C Display-heater short circuit
- E111 ?
- 9CB4 Ride-height sensor, rear ,faulty
- 9E2D Transducer, rear centre left
- 93DF Airbag/Undervoltage/Control-unit fault/Deactivation: satellite
- 9BB6 ?
- 9B76 Mirror, potentiometer, horizontal
Mam nadzieję, że nie pominąłem żadnego błędu. Większość dała się skasować
Rozszyfrowując kody posłużyłem się plikiem PDF z tej strony:
http://www.bimmerfest.com/pdf/BMW-Hex-Codes.pdf
Na pewno sprawdzę te czujniki w kołach no i na 100% wymienie aku na nowy, zobaczymy czy pomoże.
Jeśli kiedykolwiek miałeś rozładowany aku to błędy się pokazały i zostały w pamięci. Teraz musisz jechać raz jeszcze i zobaczyć które powróciły bo nie wszystkie muszą być powodem usterki.
Jeszcze nie miałem sytuacji, żeby samochód się rozładował. Byłem jakoś 3 tyg temu u tego samego znajomego i wtedy było więcej błędów.
Zapisałęm Sobie wtedy tamte błędy i porównałem je z tymi co mam teraz.
O to te które się powtórzyły
- 27E2 Knock sensor 1
- 6023
- 6044
- 9C64 Automatic recirculated-air control (AUC) sensor
- 9CB4 Ride-height sensor, rear ,faulty
- 2738 Catalytic-converter conversion,
- D1E4 nieznany, nie idzie skasować
- E111 ?
- 9D00 Communication fault with siren
Od tego bym zaczął.Cytat:
- 5F17 Control module, internal / Wheel speed sensor, front left (wrong type)
Podstaw inny czujnik.
Błąd jest elektryczny, więc wystarczyłoby podłączyć do wtyczki inny czujnik(bez jego montażu) i sprawdzić czy błąd da się skasować.
Jeśli tak, to zamontować i sprawdzić czy działa. Jeśli nie, to na 99% uszkodzony sterownik DSC(da się to naprawić, problem podobny jak w E39 i E38)
Tyle bledow jest niemozliwoscia zeby auto jezdzilo. Tak jak pisze Jakub wiekszosc sa to stare zapamietane bledy. Niektore pojawiaja sie jak jest za niskie napiecie.
Byłem podpiąć pod kompter i na Autocomie wyszło : 5F02 - ELEKTRONICZNY MODUŁ STERUJĄCY PRACĄ SILNIKA; USTERKA WEWNĘTRZNA
Samochodem już nie jeżdże bo strach, że będę wracał w trybie awaryjnym :(
Jocker89 mial podobny blad. Nie patrz na ta interpretacje bledu.
Interpretacja wg BMW:
5F02 wheel speed signal, general.
Sprawdz napiecie ladowania.
Problem ze świecącymi się kontrolkami DSC/ABS/PARK ... został rozwiązany!
Wszystkiemu winny był czujnik ABS w lewym przednim kole.
Pozdrawiam
Pozwolę sobie lekko odświeżyć wątek.
Opalam samochód nie ma żadnego komunikatu. Skręcenie kierownicy w którąkolwiek ze stron powoduje pokazanie się następującego komunikatu
http://images67.fotosik.pl/954/1c458dc3da16ce12m.jpg
Sprawdziłem poziom płynu (zakładam ze chodzi o ten przeźroczysty biały zbiorniczek pod filtrem powietrza od strony kierowcy) mam 3/4 ponad poziom MIN.
2 dni temu rozładowałem przez przypadek akumulator komunikat zniknął na cały dzień niestety wrócił już następnego dnia.
Mam 7er dopiero parę dni wiec proszę o wyrozumiałość nie do końca jeszcze ogarniam temat - w czwartek jestem umówiony na diagnostykę i zakładam ze jeśli coś jest nie tak z elektroniką to po podpięciu do komputera wyjdzie co.
W momencie kiedy pojawia się komunikat przestaje działać "odbianie" kierunkowskazów, trzeba je wyłączać ręcznie.
Po czym wnosisz, że problem dotyczy poziomu płynu hamulcowego?
Moim zdaniem problemem jest czujnik kąta skrętu, który znajduje się pod kierownicą(manetki są do niego przykręcone). Stąd zanik "odbijania" kierunkowskazów, ponieważ sterowniki nie wiedzą w którą stronę kręcisz kierownicą
W razie co, to też jestem ze śląska. Jakbyś miał problem ze znalezieniem kogoś kto dokodowałby inny używany moduł z czujnikiem kąta skrętu
2 strony temu bylo o braku plynu oraz o odłączonej wtyczce.
czyli rozumiem ze muszę kupic cos takiego http://allegro.pl/bmw-e65-czujnik-sk...194006863.html ?