Witam
Ma ktoś może spis wszystkich komunikatów o błędach? Mam niedziałające pixele i wyskakuje mi od wczoraj błąd: 1 długie słowo coś jakby z fragmentem "flascher" i drugie prawdopodobnie "fuhlen" jakieś pomysły? :D
Wersja do druku
Witam
Ma ktoś może spis wszystkich komunikatów o błędach? Mam niedziałające pixele i wyskakuje mi od wczoraj błąd: 1 długie słowo coś jakby z fragmentem "flascher" i drugie prawdopodobnie "fuhlen" jakieś pomysły? :D
Płyn do spryskiwaczy chyba... ;)
Tu niestety jak się kupuje to 10 literek od razu bo jedną wlewasz a druga na dolewkę po trochę poniżej połowy już pieprzony komunikat wyskakuje... ;)
powaga? nigdy nie probowalem sprawdzac, ile po komunikacie jeszcze mozna psikac.Cytat:
Zamieszczone przez Pablo_gl
myslalem, ze niewiele, bo mialem wrazenie, ze po komunikacie cisnienie bylo juz slabsze.
ale z tego co piszesz, spokojnie sa jeszcze ze 4 litry...
Za niski poziom płynu do spryskiwaczy to Waschwasserstand.
FĂźllen - znaczy napełnić więc to jedna z możliwości...
Może być jeszcze płyn hamulcowy albo płyn w chłodnicy... Posprawdzaj i będziesz wiedział.
Co do komunikatu o niskim poziomie płynu do spryskiwaczy, to rzeczywiście dość wcześnie się zapala u mnie jak kiedyś wlałem zaraz po zapaleniu to weszło chyba niecałe 3 litry, a zbiornik mam 5 litrów. Z tego co pamiętam Evan mówił że u niego też tak jest więc to chyba norma...
podepne sie do tematu. Caly czas wyswietla mi komunikat o konczacych sie hamulcach - po wymianie klockow zalozylem nowy czujnik ale komunikat zostal.
Pózniej probowałem zewrzec czujnik ale bez zmian. Sprawdzilem tez czujnik z tylu.
Jak to działa ? czy komunikat znika od razu po zalozeniu nowego czujnika czy trzeba troche pojezdzic ?
Kolego to powinno zniknąć po założeniu czujnika....Cytat:
Zamieszczone przez wojt
Możesz to łatwo sprawdzić po wyjęciu wtyczki wsadź kawałek przewodu i zmostkuj wtyczkę komunikat powinien zniknąć... Komunikat pojawia się gdy jest przerwa w obwodzie czyli czujnik się przeciera lub uszkodzi się przewód...
Tak zrobiłem, niestety bez efektu. Czy mozna sprawdzic ktory czujnik ma przerwe (poza podlaczeniem pod komputer) ?Cytat:
Zamieszczone przez Pablo_gl
Olejus a nie masz moze przypadkiem czegos takiego tylko ze z jezykiem wloskim :D
Nie prosciej zmienic jezyk komputera na niemiecki? i ew. w razie sentymentu do włoskiego po odszyfrowaniu do niego wrócic ;) 8/ :what:Cytat:
Zamieszczone przez szklarzu9
Najprościej można sprawdzić omomierzem, obwód przez czujnik musi być zamknięty, wypinasz wtyczkę i mierząc czujnik powinno wskazywać 0 ohm.Cytat:
Zamieszczone przez wojt
Jeżeli czujniki są OK i cały czas wyświetla się komunikat "Bremsbelage prufen" to musisz szukać przerwy w instalacji.
Czujniki klocków są połączone szeregowo, więc jak można się domyślić, nie da rady sprawdzić który stanowi przerwę w obwodzie.Cytat:
Zamieszczone przez wojt
Pixele trochę się zmieniły i odszyfrowałem: WASCHWASSER FULLEN ;D ;D Kurde i chciałem sprawdzić ile jeszcze mogę popsikać po wyświetleniu się komunikatu i psikałem, psikałem i w końcu otworzyłem maskę a tam z 1/3 zbiorniczka ;( Dzięki za pomoc i listę komunikatów, wykuję na pamięć ;D
A jeszcze pytanie: Dlaczego jak zwolnię hamulec ręczny, muszę go zwolnić jeszcze raz albo dwa żeby zniknęła kontrolka i nie było gongu? Zauważyłem że to chyba we wszystkich E38 jest
bo do bani jest zestaw - gumka i sprężynka :) ja już mam odruch wrodzony :) - ciągnę za wichajster od zwalniania ręcznego - pedał leci do góry a ja mu jeszcze pomagam delikatnie nogą od dołu i już po kontrolce .. ew. możesz jeszcze zdemontować plastik nad pedałami i tam nad pedałem jest coś w stylu krańcówki - jakiejś z fiata czy innego alarmu - przybliż ją mocą fizyczną do pedału - wtedy będzie szybciej gasła kontrolka :)]
swego czasu chciałem jakoś z tą gumką powalczyć co pociąga pedał do góry ale z braku sprzętu dałem sobie spokój ... a ,że ja prowadzę auto jak kobieta ( bez butów - nawet zimą ) macanie pedału od dołu nie jest takie złe :) :) :)
Tak czy tak wystarczy czujniki przemierzyć jak mówił Adam, a wtyczki na aucie zmostkować i mamy pewność gdzie szukać...Cytat:
Zamieszczone przez Tony J.
Komunikat zniknie po pewnej liczbie odpaleń autka(jeśli pojawił się po przetarciu czujnika).Cytat:
Zamieszczone przez wojt
Pozdrowionka...
MiBhell jakby zmiana jezyka byla mozliwa to juz dawno bym to zrobil :razz:
To jakieś dziwa opowiadasz bo u mnie zawsze znikał od razu... ;)Cytat:
Zamieszczone przez wojtas
Dokładnie u mnie też założyłem odpaliłem przerjechałem się ,żeby "ułozyć" klocki i zgasiłem i po ponownym odpaleniu nie było komunikatu :D
u mnie tez znika po pewnym czasie,podobnie mialem w e46...ciekawe od czego to zalezy?
nie jest to mozliwe w E38???niewierze.Cytat:
Zamieszczone przez szklarzu9
Ja tez mam wszystkie komunikaty po włosku i próbowałem to zmienic ale sie poprostu nie da, jest tylko włoski wgrany. Nie wiem moze na Włochy one szły tylko z tym językiem... :medit:
Oczywiscie mozna zmienic jezyk, jadac do ASO :hah: ja na swoim kompie mam tylko italy i nie mozna tego zmienic, moze faktycznie na Wlochy szly tylko z tym jezykiem :medit:
...mozna zmienic rowniez poprzez interfejs carsoft jak dobrze pamietam
no nie wiem Greg ja sie na tym nie znam za dobrze ;) tylko tak "obrazowo" napisalem ASO :D
szybkie pytanko jezeli chodzi o jezyk, bez navi i tv zmienia sie to w testach, nepamietam ktory, umnie wyswietla po niemiecku, jak wchodze w testy mam ustawiony niemiecki i za cholere niemogetego zmienic, u kolegi neufa jest kilka jezykow do wyboru ale niezmienia tego w testach, a jak weszlismy w testy to nic sie nieda przestawic, moze cos zle robie, zmienia sie lewym przyciskiem tak?? trzymac go czy jak??? moze mam inny jezyk do wyboru, ??? a nieumiem
witam, moze ktos mi podpowie co znacza komunikaty z wloskiego
contr. luci targa
contr. fendineb post
contr. luci targa - spr. podświetlenie tablicy rejestracyjnej
contr. fendineb post - spr.światła przeciwmgielne tylne
Cytat:
Zamieszczone przez krzywy191
Twoje tlumaczenia ma sie jak najbardziej do tlumaczenia Neufa ;D
tak na marginesie jest gdzies dostepna cala lista tlumaczen z wloskiego?
no tak w głowie mojej koleżanki :) pisz wszystkie komunikaty i będę tłumaczył :)
Zmiana jezyka jest mozliwa w E38 KAZDEGO INNEGO ale nie wloskiego... :( tylko przeprogramowanie zegarow ratuje...Cytat:
Zamieszczone przez MiBhell
wyskakuje mi jeszcze co jakis czas batt. telecomando czy cos w tym stylu(kojarzy mi sie to jedynie z bateria :) ) w tesatach sprawdzam no to wydaje mi sie ok na wylaczonym silniku 12.1-12.2V, a na uruchomionym 14.1-14.2V wiec moze jeszcze Twoja kolezanka zechce wspomoc tlumaczeniem :)Cytat:
Zamieszczone przez Neuf
jak nawet na moje oko to bateria w pilocie ...
czyli to bedzie raczej ostrzezenie o tym ze jest juz ona na wyczerpaniu? bo jeszcze otwiera i zamyka sie z pilota normalnie...
niestety ten link juz nie działa, miał by ktos taką liste komunikatów do e38?Cytat:
Zamieszczone przez olejus
poprosił bym o pomoc :cool:
tak ze bym prosił o ten dokument.. bo niestety ten link juz nie działa :(
Parkbremse losen-zwolnij hamulec ręczny
Bremsflussigk.prufen-sprawdz płyn hamulcowy
Stop!Oldruck Motor-stój! za niskie ciś.oleju w silniku
Kuhlwassertemperatur-temp.za wysoka(płynu chłodzącego)
Reifenpanne-uszkodzenie opony
Niveauregel.inaktiv-nie działa regulacja poziomu
Einspritzanlage-sprawdz. urzadzenie wtryskowe
W/w komunikaty wyświetlaja sie do czasu usunięcia usterek i nie można ich skasować.Sygnalizowane są gongiem i pulsującymi znakami.
Vorgluhen-silnik uruchamiac dopiero po zgasnieciu napisu(świece żarowe)
Kofferraum offen-otwarty bagaznik
Tur offen-otwarte drzwi
Gurt anlegen-zapnij pasy
Bremslicht prufen-sprawdz swiatlo hamowania
Abblendlicht-mijania
Standlicht-postojowe
Rucklicht-tylne swiatło
Nebellicht hi.prufen-przeciwmgielne tył (vo.-przod)
Kennzeinchenl.prufen-oswit.tabl.rejestr.
Fernlicht-drogowe
Ruckfahrlicht-swiatło cofania ( oczywiście przy każdym -prufen)
Getriebenotprogramm-program awaryjny skrz.biegow
Bremsbelag prufen-spr.okladziny hamulcowe( zużyte)
Waschewasser fullen-uzupeł.płyn w poj.spryskiwacza
Olstand Motor prufen-uzup.olej w silniku
Kuhlwasserst.prufen-spr.poziom płynu chłodzacego
Motornotprogramm-usterka elektron.sterownika mocy silnika.-działa awaryjny program silnika
Licht an-włączone swiatła
może cos pomoze :)
Wascher fluid low. Czy to chodzi o stan tego płynu do intensywnego mycia?