-
[ elektronika] ABS
Witam
pewnie niektórzy pamiętają że w mojej 730d miałem spory problem z absem/asc
otóż przepalił mi się sterownik - jest to rzadki przypadek więc przed wymianą dość dokładnie się dowiadywałem czy to na pewno to
w końcu zapłaciłem 800zł za używany
pochodził z jeden może dwa miesiące i znów to samo
w warsztacie powiedzieli że wadliwy sterownik więc kupiłem drugi (nowy)
który pochodził dwa dni więc odesłałem do sprzedającego który powiedział że się spalił więc był wadliwy i wymienił mi na nowy który znów pochodził miesiąc i dziś patrzę że wszystkie kontrolki znów się świecą!
co jest? czy to możliwe że coś go przepala czy znów miałem pecha trafić na wadliwy?
walnięty sterownik to podobno baaardzo rzadka sprawa a mi lecą jeden za drugim i niedługo na rynku wtórnym nie będzie już żądnego bo ja wszystkie przepalę! :shock:
proszę o jakieś rady gdzie szukać przyczyny bo w serwisie robią wielkie oczy a ja nie chcę wymienić pół auta zanim dojdę co to
pozdrawiam i z góry dzięki z odpowiedź
-
w ramach gwarancji facet wysyła mi kolejny sterownik... ale to nie jest rozwiązanie
cały czas liczę na jakieś pomysły/sugestie :(
-
Nie wierzyłbym że to jest zbieg okoliczności. Jak masz takie szczeście to w totka zagraj. Jak wygląda miejsce osadzenia sterownika? Może wina leży tutaj.
Znalazłem jakiś link odnośnie wymiany modułu ABS. Może się przyda http://www.magnum1.com/BMW-740/740_P...r-740.html#Top
-
Wygląda na zwarcie kabla do masy, albo zwarcie między kablami w wiązce.
Czy przepala się w czasie jazdy i od razu widać objawy -- czy może przy włączaniu zapłonu?
-
czasami było tak że wyłączam auto a słyszę że nadal sterownik pracuje pod maską i trzeba było go odpiąć
czasami po prostu co jakiś czas włączała mi się kontrolka aż w końcu po pewnym czasie świeci na stałe
np wczoraj rano odpaliłem auto - było ok, potem pojechałem w dwa miejsca (dwa gaszenia auta) i odpalam i sru znów się świeci że nie chodzi i tak resztę wczorajszego dnia i dziś
jutro może znów zacznie działać, ale obstawiam że w ciągu tygodnia padnie kompletnie :(
tamta wymiana co podesłałeś Supermen, to jest do wersji dsc a ja mam asc czyli nie muszę programować modułu
już tyle razy go odkręcałem i przykręcałem że z zamkniętymi oczami to robie
hatecraft, jest to na tyle płytko że można to sprawdzić na szybkiego czy trzeba gdzieś grzebać?
-
Nie wiadomo, jak dla mnie trzeba by zdjąć całą wiązkę, obejrzeć dokładnie i pomierzyć. Albo podłączyć rejestrator -- najlepiej wielokanałowy analogowy do 30V z próbkowaniem powyżej 1kHz i dużą pamięcią. Ale to rzadko kto ma...