[ elektryka] Włączanie oświetlenia wnętrza przy otwieraniu
Nie wiem czy to wykonywalne, ale mam taki pomysł by przy otwieraniu auta z pilota zapalało się oświetlenie wnętrza. Nie dopiero po otwarciu drzwi. Wiem, że przy zamykaniu natychmiast gaśnie bez czekania 10 sek. Może da się zrobić w druga stronę?
Pozdrawiam
Kafarek
Re: Włączanie oświetlenia wnętrza przy otwieraniu
Cytat:
Zamieszczone przez Kafarek
Nie wiem czy to wykonywalne, ale mam taki pomysł by przy otwieraniu auta z pilota zapalało się oświetlenie wnętrza. Nie dopiero po otwarciu drzwi. Wiem, że przy zamykaniu natychmiast gaśnie bez czekania 10 sek. Może da się zrobić w druga stronę?
Pozdrawiam
Kafarek
mała poprawka , oswietlenie włącza sie po przekręceniu kluczyka a nie dopiero po otwarciu drzwi :)
Re: Włączanie oświetlenia wnętrza przy otwieraniu
Cytat:
Zamieszczone przez Kafarek
Nie wiem czy to wykonywalne, ale mam taki pomysł by przy otwieraniu auta z pilota zapalało się oświetlenie wnętrza.
Przełącznik przy klamce w momencie jej ruszenia zwiera do masy pin 2 przy wtyczce X255 (żółta w module A1 pod tylnym siedzeniem). Należy wpiąć się w przewód od tego pinu przy tym module. Sterowanie centralnego jest plusem, a więc potrzebujemy dodatkowo przekaźnik. Jeden koniec cewki przekaźnika do masy, drugi do otwierania. Obwód sterowany jeden koniec do masy a drugi do pinu nr 2. Jest to dość dobrze objaśnione i pokazane tutaj:
http://bmwe32.masscom.net/johan/remo...e_locking.html
U siebie wykonałem i działa.