Witam
Wczoraj zauważyłem leciutki przedmuch spalin gdzieś w okolicach kolektora wydechowego. Czy gdyby okazał się on nieszczelny to co można z nim zrobić? Czy spawanie wchodzi w grę?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
Wczoraj zauważyłem leciutki przedmuch spalin gdzieś w okolicach kolektora wydechowego. Czy gdyby okazał się on nieszczelny to co można z nim zrobić? Czy spawanie wchodzi w grę?
Pozdrawiam
A nie lepiej wymienić? Do spawania i tak będziesz musiał go odkręcić ,wiec ja bym wolał go wymienić koszt nie jest duży.
Ale kolektor jest odlewem żeliwnym więdz spawanie też raczej nie wchodzi w gre, spaw po pewnym czasie może sie wykruszyć.
Jeśli sie myle poprawcie mnie
oki zobacze czy to on jest walnięty czy jakaś uszczelka.Cytat:
Zamieszczone przez jarek88
Dzięki za info, tak właśnie coś słyszałem że nie bardzo można spawać ale nie pamiętałem dlaczego i nie pamiętałem czy dotyczy to M30.
Pozdrawiam
Też jestem zdania , że lepiej wymienić, tym bardziej że jest tego trochę na allegro ;)
Nie dotyczy to m30 tylko każdego kolektora wydechowego, pracuje on pod obciążeniem bardzo wysokiej temperatury i spawanie nic nie da. Żeliwo jest bardzo twarde spaw nie połączy się dobrze z nim, a działająca wysoka temp wykruszy spaw.