-
[e38] Zmiana wnętrza
Witam.Kupiłem dzisiaj czarny środek w skórze (nappa) i wypadało by to wymienić. Problem jest taki, że w fotelach nappa nie ma tyłów (komforty) i muszę te tyły przełożyć od komfortów obecnych. Użyłem opcji szukaj i znalazłem tylko zajebisty opis Szweda jak zdjąć boczki (to już wiem i zrobię to bez problemu) Jednak reszty nie umiem Nawet nie wiem co jak zdjąć, pierwszy raz będe demontował i zakładał fotelę w jakim kolwiek aucie. Kiedyś widziałem link co i jak ale po niemiecku a prędzej raczej bym zrozumiał język starożytnych eskimosów niż szwabski :/ Więc był bym wdzięczny za pomoc co i jak :D
Strasznie jestem napalony na te fotele i ide zaraz coś próbować majstrować. Jak zrobię to wrzucę foty :D ;D
Udało wyciągnąć mi się dół tylnej kanapy (na siłę, czy inne fotele, też mam na siłę wyciągać? ) Jak do wyciągać i czy aku wyłączyć? Pomocy!! :D
ps. jak do tej pory nie miałem grzanych foteli a teraz takie kupiłem to co i jak podłączyć ?
ps. Fotele europejskie
-
Fotele przednie są przykręcone do podłogi na 4 śruby każdy (klucz torx 45 albo 50....)
Kanapa - dół wyszarpujesz a oparcia przykręcone śrubą i nakrętką od dołu. Podłokietnik na dwie nakrętki. ogólnie banał. Co do podłączenia grzania.... Wiele zależy od tego, czy masz wiązki do przełączników czy nie. Jak masz to podłączasz przełączniki i wsadzasz bezpiecznik. Jak nie masz wiązek - musisz dołożyć brakujące fragmenty instalacji. Napisz dokładniej, czego nie wiesz, bo pisanie kompleksowej instrukcji wydaje mi się zadaniem zbyt skomplikowanym ;)
-
Dzięki Sylwekk!!! Już raczej wszystko mi wytłumaczyłeś. Jeszcze pozostaje kwestia czy przy zmienianiu foteli przednich wyłączyć aku, oraz jak zdjąć plecki (tył) z komfortowych foteli i założyć je do innych komfortów.
-
Trudno mi opisać, jak zdjąć plecki. Jest to koordynacja dwóch ruchów: 1. przesunięcie plecków prawą ręką w lewą stronę, 2. odciągnięcie plecków lewą ręką do siebie. Zakładam, że będziesz siedział na kanapie z tyłu.
-
Jeżeli masz elektryczną tylną kanapę to uważaj na takie plastiki pomiędzy fotelem a tylną półką. Nie wiem jak to mam opisać ale jest to kilka elementów plastikowych połączonych ze sobą sprężynami. łatwo można to zepsuć. Przed zdjęciem pooglądaj najpierw dokładnie jak to wygląda i działa.
-
no "na szczęście" tylnią kanapę mam bez elektryki. W przednich fotelach zepsuty jest jakiś tam silniczek. Ktoś, od kogo kupowałem te fotele powiedział, że prościej będzie zmienić tylko obszycie foteli (z moich okładzinę welurową wywalić i wrzucić na to tą skórzaną ) niż wymieniać te silniczki.
Wogóle mi to nie wychodzi :/
czy jak chce te całe pasy bezpieczeństwa wywalić z tyłu(tylnia kanapa w skórze jest już z tymi pasami) to muszę chyba zdjąć tylnią półkę. No i właśnie jak ją zdjąć (z tyłu mam elektryczną roletę)
aha i jak dojść do tych 4 śrób trzymających fotel przedni, nie widzę ich :/ próbowałem zdemontować te plastiki co na nim jest sterowanie fotela ale coś nie idzie. Zauważyłem, że z przodu trzyma to jakaś śruba (nie wiem jaka bo ciemno tam ale chyba torx) - rozumiem, że muszę ją odkręcić i wtedy odejdzie ten panel sterujący fotelem ?
-
Ale kombinujesz....
Śruby trzymające fotel do podłogi z przodu są widoczne jak fotel przesuniesz do tyłu a tylne są widoczne po przesunięciu fotela do przodu i zdemontowaniu plastikowych nakładek na prowadnicach. Pamiętaj też o odkręceniu pasa bezpieczeństwa (taki sam rozmiar klucza jak sam fotel).
Tylna półka z roletą trzyma się na trzech śrubach dostępnych od strony bagażnika i czterech spinkach dostępnych po zdemontowaniu oparć kanapy. Dodatkowo, aby zdjąć tylną półkę, trzeba zdemontować osłony słupków tylnych.
-
Sylwekk, jak Cie kiedyś spotkam na ulicy to uważaj... ... bo będe rzucać Piwem ;D Naprawdę dzięki za pomoc :D
Te słupki poprostu jak podwadzę to samę odejdą :D ?
-
Nie, słupki są przykręcone na 3 śrubki pod lampką (kluczyk 8 mm, najlepiej sztorc).
-
jeszcze jedno pytanko. Jak demontować drewienko z boczków? Boję się brać na siłę bo może pęknąć