Korek zborniczka wyrównawczego p³ynu ch³odniczego
Witam
Mam podejrzenie co do korka zbiorniczka wyrównawczego w moim aucie. Poniewa¿ niedawno rozwali³o mi górny w±¿ ch³odniczy a woda nie lecia³a przez przewód przelewowy (ci¶nienie by³o a jakby uk³ad ci¶nieniowy nie zadzia³a³).
Jakie¶ wiêksze jaja z g³owic± wykluczam bo zrobi³em ju¿ po tej awarii ze 200 km albo i wiêcej w wiêkszo¶ci w po mie¶cie je¿d¿±c wolno/szybko gazuj±c ostro na zimnym i ciep³ym i wszystko ok.
Do¶æ dawno temu przy awarii pompy wody (na pewno by³a z³a - urwany wirnik) rozwali³o mi zbiorniczek wyrównawczy. To chyba te¿ nie jest normalne?
S³ysza³em o ró¿nych usterkach z uk³adem ch³odzenia na forum kilku osobom M30 wywala³o wodê ale raczej zawsze piali¶cie ¿e sta³o siê to "oficjaln± drog±".
W tej chwili korek moczy siê na balkonie w WD-40. Jak to jest zbudowane? Tam w ¶rodku jest jaki¶ zaworek ze sprê¿ynk± czy plastiki?
Z tego co wiem to nowy korek w Intercars to niewielki wydatek rzêdu 25 pln... mo¿e powinienem bezzw³ocznie kupiæ? Tylko to Topran nie orygina³. Orygina³ w ASO 150 pln...
Aha czy zamiast oryginalnego korka 2.00 bar (gdyby kupowaæ nowy) kupowaliby¶cie 1.40 bar? Mo¿e bezpieczniejszy? Z drugiej strony normalnego przewodu nawet starego 2 bary nie powinny raczej rozwaliæ a jak producent da³ taki do mojego auta to chyba taki ma byæ.
Pozdrawiam