-
oo to widze z enie tylko przypadłosc E32... ja walcze z problemem od miesiaca a własciwie od miesiaca kombinuje jak temu zaradzic bo zepsuta jest od zawsze z tym ze stan sie pogorszył..
Szukajac info na temat rolet dotarłem nawet do ich producenta niestety odpowiedz dotyczaca pomocy w moim problemie była negatywna :/ ale znalazłem m. in. TO tu jest cały problem mój opisany przypuszczam ze o ile słychac tykanie to u Ciebie moze byc podobnie.
Najpierw chciałem to naprawiac jak w powyzszym linku ale ja mam ząbki zerwane z obu stron koła wiec udało mi sie dogadac i moje nowe koło zebate jest w fazie produkcyjnej od podstaw i bedzie metalowe nie aluminiowe jak orginał, felerny jak widac!
Jak koło "sie zrobi" i złoze wszystko do kupy dam znac jak wyszło ;)
powodzenia, mam nadzieje ze ciut przyblizyłem temat..
-
Marcin ja kupiłem rolete za 200pln z półką. :cool:
Co do silnika to napewno da się go zrobićl. Chyba że znajziesz na allegro jakiąś za 100-200pln to nie warto naprawiać
-
Mibhell - mi się wydawało ze u Ciebie była jakaś krańcówka padnięta bo o ile dobrze pamiętam to Twoja roleta się otwierała i zamykała. Z tym ze po otwarciu nie dostawała sygnału że jest już w górnym skrajnym położeniu i silnik ciągle pracował co mogło spowodować uszkodzenie tego koła zembatego.
-
Cały przekaźnik mieści się w przycisku. Sam silnik nie ma krańcówki. Dlatego np Marcin może mieć padnięty przekaźnik a nie silnik.
Marcin wyjmij sobie ten przycisk i sprawdź czy masz napięcie na wyjściu. Jeśli masz to znaczy że coś z silnikiem. Zacznij od tego bo wyjąć rolete to troche roboty.
-
Wiec tak moi drodzy. Nie przypatrzyliscie sie dokłądnie linkowi który dałem o czytaniu nie wspomne :D
Napisze jak jest w E32 bo wiem jak tam jest organoleptycznie sprawdziłem ;)
Tiger nie ma krancówek bo za ciezko niemcom było to tak wykombinowac za to pod roleta jest sterownik strasznie skomplikowany jak na sterownik rolety (kilka układów microchipowych etc) myslełem ze to wina sterownika ale w pózniejszym toku domysłów wyszło ze jednak nie - sterownik nienaprawialny, nikt ze nzanych mi osób sie tego nie podejmie.. koszt nowego cos ok. 350$ dalej skupiłem sie na samym silniczku i tak jak Marcin pisze pod półka jest silniczek Z mechanizmem (w którym jest ten trybik - jedna całosc) sterownik i mechanizm samej rolety.
Wydedukowałem ze sterownik mierzy prąd i w momencie kiedy "czuje opór" (w silniczku - mechanizmie jest mechaniczny zderzak który stawia opór w skrajnych połozeniach) roleta sie wyłacza, przestaje sie podnosci - opadac. Niestety koło zrembate jest aluminiowe i dlatego nastepuje sciecie zebów pod wpływem zmeczenia materiału kak sadze i wtedy opor nie jest stawiany taki jak wczesniej co powoduje w moim przypadku nie wyłaczenie odrazu obrotów silnika i głosne tyrkotanie 2 zebatki o wytarte juz nzeby almiowego trybika..
Tak to wyglada u mnie i moze sie komus przyda rozwarzałem kupno uzywki ALE była by ona zapewne w porównywalnym wiek wiec i zmeczenie materiału było by porównywalne! ossobiscie nie znam E32 w której elektrorollo działą bez zarzut..
Postanowiłem wiec dac dorobic koło zembate które sie uszkodziło i zobaczymy co z tego wyjdzie ;) aha sam silniczek kosztuje tez cos pod 360$
pzdr
-
No myśle Marcin że roletka nówka sztuka z 1000pln będzie kosztować w serwisie.Poszukaj używki.Jak będziesz chciał to się umówimy na piwko i Ci pomoge wyminić rolete:) już to mam obcykane ;)
-
tak tak obszywałem
nie jestem w 100% zadowolony ale cóż :)
Co do wymianki to nie ma problemu Marcin :D wpadaj :)