-
[mechanika] automat...
Takie pytanko,
wiem że na pewno nie jest to zdrowe dla skrzyni ASB - ale stało się dzisiaj że dałem szwagrowi rundę moją 7er, w pewnym momencie przy cofaniu zagadaliśmy się i z biegu D szwagier przełączył na N myśląc że załączył już R wcisną pedał gazu do ok. 1,5 obr. po czym puścił gaz ale wrzucił w tym czasie bieg wsteczny R który zdążył się załączyć, wiadomo co się stało ,autem szarpnęło bo bieg się w kleszczył ale bez żadnych pisków zrywów opon itp. praktycznie od razu wcisną pedał hamulca ze strachu ;) ogólnie błąd człowieka, i tu pytanie czy mogło to zaszkodzić skrzyni w jakimś stopniu ??
ogólnie jest wszystko jak było nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu ASB.
nie wiem czy jestem za bardzo przewrażliwiony na tym punkcie bo o skrzynie dbam jak potrafię
pozdrawiam
-
Po pierwsze - Twój post jest pozbawiony jakiegokolwiek podziału logicznego zdań i czyta się, mówiąc delikatnie, ciężko. Popraw to, proszę.
Po drugie, odpowiadając na pytanie - jeśli był to jednorazowy incydent, to nie masz się czym przejmować. Jeśli skrzynia jest w dobrym stanie, ma dobry olej i do tej pory nie szarpała, wszystko będzie działać dobrze.
-
hehe ja zrozumiałem Panie Psorze ;D
Nic się nie stanie. Jak by miało się stać to już by się stało i byś to odczuwał.
Nie praktykuj tego więcej :) ogólnie obroty były małe. Gdyby były wysokie kto wie czy by się nie posypała, nasze skrzynie nie są w końcu nowe :/