[ elektryka] Oszczędność akumulatora
Jak niektórzy z Was pewnie wiedzą przez pewien czas walczyłem z nadmiernym poborem prądu. Obecnie ten problem mam załatwiony (powiedzmy ;) ) - pobór w granicach 0,19-0,21A. Problem mój polega na tym, że moją e32 jeżdżę okazjonalnie (przeciętnie 2 razy w miesiącu), ale wtedy robię dłuższe trasy - minimum 300 km. Po takim +/- 2-tygodniowym postoju mam problem z odpaleniem, a niekiedy muszę podładować akumulator.
Wymyśliłem sobie, że dobrym rozwiązaniem byłby montaż głównego wyłącznika prądu. Co Wy na to? Czy nie miało by to negatywnego wpływu na pracę komputera i innych układów?
Będę wdzięczny za opinie!
Re: Oszczędność akumulatora
Cytat:
Zamieszczone przez koggi
moją e32 jeżdżę okazjonalnie (przeciętnie 2 razy w miesiącu), ale wtedy robię dłuższe trasy - minimum 300 km. Po takim +/- 2-tygodniowym postoju mam problem z odpaleniem, a niekiedy muszę podładować akumulator.
dziwny troche ten problem, swoją obecną e32 zostawiłem na całą zime w garażu i całą zime paliła od strzała za każdym razem, odpalana była góra raz na miesiąc, przestała tak od listopada do końca marca
wogóle to zdrowy motor benzynowy zapala bez problemu niezależnie od tego na ile go zostawisz, może to być 5 dni a moze być 5 miesięcy, pobór prądu przy rozruchu będzie taki sam
myśle że twoim problemem jest lipna bateria, na zdrowej mógłbyś odpalać auto raz na 3 miesiące, zrobić krótką trasę i zostawić na kolejne 3, po których nie powinno być najmniejszego problemu z odpaleniem - tak jest u mnie, tak samo też u kolegi 750iL