Podczas ostrego wciśnięcia gazu przy ruszaniu robi mi kangura. Nieistotne czy na włączonej trakcji czy też na wyłączonej. Zaznaczam, że skrzynia automatyczna. Proszę o pomoc ;(
Wersja do druku
Podczas ostrego wciśnięcia gazu przy ruszaniu robi mi kangura. Nieistotne czy na włączonej trakcji czy też na wyłączonej. Zaznaczam, że skrzynia automatyczna. Proszę o pomoc ;(
A co to znaczy Kangur? ;D gaśnie auto czy jak?
rozumiem że kangur to znczy że Ci szarpie autem i wygląda jak byś nauką jazdy jechał? ;)
Na początek sprawdź poziom oleju w skrzyni, jak trzeba to wymień razem z filtrem. na 99% to będzie przyczyną.
Ja miałem podobne objawy w e32, wymieniłem olej z filtrem i było ok.
Dokładnie tak jak piszesz Michał... Jakbym nie potrafił ruszyć samochodem... 8/
Tylko, że olej i filtr skrzyni zmienione - dodam, że na katalogowe.
zobacz na pewno czy wlali Ci odpowiednią ilość, może jakiś wyciek masz. Najpierw obejrzyj pod tym kątem skrzynie, jak to nie pomoże to poczekaj na opinie specjalistów z forum.
Jak będziesz miał chwilke to wpadnij do mnie.
1) jaki olej ci zalali i czy właściwą ilość:
- jak za mało to pompa "siorpie" i szarpie budą
- jak niewłaściwy to też może szarpać przy ruszaniu, przeszarpywać przy zmianie biegów, przechodzić w tryb awaryjny i tp.
2) sprawdź - jak zdejmiesz misę skrzyni - kondycję pompy oleju, tj. jakie ma ciśnienie robocze, bo może czasem nie dawać rady.
Ale na początek ogarnij pkt. 1 mojej wypowiedzi
Sprawa rozwiązana i tu specjalne podziękowania należą się Piotrowi i Jackowi za wskazanie przyczyny.
Więc tak...
na kompie nie było żadnych błędów...
dzięki kolegom którzy wskazali mi jako możliwą przyczynę awarię przepływomierza lub nieszczelność w układzie dolotowym zacząłem szukać...
chciałem podmienić przepływomierz, żeby sprawdzić jak będzie chodzić na innym...
wyjmuję go i... JEST! guma, która znajduje się między przepływomierzem a przepustnicą ASC ma pęknięcie.
Szybki telefon do serwisu, zamówiona nowa guma, trzy dni na dostawę i wreszcie założona.
Od wymiany beemka rwie do przodu bez zastanowienia, obroty rosną równo i zaczęła normalne ilości benzyny palić :cool: