-
Problem z N62B48
Witam,
Dziś po dłuższej przerwie ok. 3 miesięcy udałem się na przejażdżkę. Wszystko było ok do czasu. Przejechałem około 40-50 kilometrów i jakiś kilometr od domu silnik zaczął jakby chodzić nie na wszystkie gary. Zaświecił się check engine myślałem, ze to przez gaz, ale po przełączeniu na benzynę dalej pracował tak samo nierówno. Dojechałem pod dom na szczęście stało się to pod koniec trasy, zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie. Co zauważyłem to silnik ciężko odpala w sensie rozrusznik ciężko kreci. Jak odpalił chwile chodził normalnie i znów pracował nie na wszystkie cylindry. Poziom oleju na kompie praktycznie max, żadnych wcześniejszych komunikatów, błędów nie pokazywał nagle zaczął źle pracować, włączył się check engine i tyle. Wiem, ze ciężko wróżyć z fusów, ale może macie jakieś podejrzenia.
Dziękuję z góry i pozdrawiam
-
Podpinałeś jakąś diagnostykę?
Ja bym przemierzył czujniki położenia wałka.
-
Nie podpinałem, bo nie mam do tego sprzętu. Natomiast na następny dzień odpalam samochód, rozrusznik kreci bez zastrzeżeń, pali normalnie. Pojechałem się przejechać po mieście jakieś 20km +- i wszystko cacy. Motor pracował normalnie, żadnego check engine, wszystko wróciło do normy, także nie mam pojęcia co to było/jest. Pojadę w najbliższym czasie dalej się przejechać i zobaczymy co się wydarzy. Aha i jeszcze jedna kwestia. Nie wiem czy jestem przewrażliwiony, ale stojąc obok samochodu po przejażdżce wyczuwam tak jakby delikatny swąd spalenizny na zewnątrz stojąc obok maski. W środku nic nie czuć, nie ma mowy oczywiście o żadnym dymie, błędy żadne nie wyskakują, zero komunikatów etc.
-
Jak sterownik zarejestruje wypadanie zapłonu, to póki nie zgasisz silnika na chwile i odpalisz ponownie, to dany wtryskiwacz cały czas potrafi być wyłączony. Niezależnie czy na LPG czy na PB, wyjście ze sterownika jest to samo w obu przypadkach
-
Po trzech miesiącach to przede wszystkim naładuj porządnie akumulator bo pewnie dlatego ciężko miał rozrusznik przekręcić wcześniej. Jak aku będzie 100 % ok to dopiero wtedy można analizować ewentualne błędy powstałe po naładowaniu/wymianie akumulatora.