-
Dtc 231601
Witam Posiadam F02 740li 2012 N54 i mam problem z interpretacja błędu 213601 co odpowiada naruszenie pradu spoczynkowego. Nadmienię,że wymieniłem baterie na 95Ah i ją zarejestrowałem i bateria jest w bardzo dobrej kondycji. Wymieniłem klamkę keyless która miała problemy z działaniem i dalej wyskakuje ten błąd. Czy ktoś już to przerabiał bo na różnych forach pisza tak różne rzeczy ze już się pogubiłem.
-
Masz podłączone jakieś dodatkowe urządzenia? Np. jakiś adapter w port OBD?
Coś co może ciągnąć prąd po uśpieniu auta.
-
Nie mam nic podłączone dodatkowo.
-
A IBS nie jest uszkodzony?
-
Akumulator ładuje napiecie 14.5 ale czy jest w 100% sprawna tego nie jestem w stanie sprawdzić.
-
A podpinałeś ISTĘ? Z reguły jak wyłapie błąd to proponuje dla niego również tzw. plan naprawczy i wyświetla co sprawdzić po kolei.
-
Zrobiłem tak, ale nie za dużo się dowiedziałem. Chyba trzeba spróbować zacząć od ibs-u a potem kolejne rzeczy. Może odłączę wszystkie klamki keyless bo może kojena coś broi i nie zgłasza się w błędach a ciagnie prąd.
Myślałem że ktoś to przerabiał u siebie ale chyba jest to zbyt obszerny problem który za każdym razem jest z innego źródła.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dc7b7e1830.jpg
-
Podłączyć trzeba amperomierz między aku a instalację pojazdu. Zamknąć auto i dać mu się uśpić(nawet godzina), a następnie sprawdzić jaką wartość zmierzy miernik.
Maks dopuszczalny to 0.08A, najlepiej jakby było poniżej 0.05A
Na youtube można znaleźć filmiki jak zmierzyć pobór prądu w aucie, trzeba tylko brać na nie poprawkę, że BMW(i nie tylko) musi się najpierw "uśpić", a dopiero później można miarodajnie wykonać pomiar.
W przypadku serii Fxx i Gxx, wskaźnikiem uśpienia jest wyłączenie podświetlenia przycisku awaryjnych
-
Dzis po 3 dniach uruchomiłem auto I sprawdzilem napiecie ładowania i napiecie skacze między 14.7 a 14.9V. Czy te napiecie jest prawidłowe dla AGM bo może regulator na alternatorze złe ustawia ładowanie aku.
-
To jest prawidłowe napięcie ładowania w E32, ale czy odpowiednie dla AGM (który nie był montowany w E32) to nie wiem.