-
Łańcuchy śnieżne
Witam,
pierwszy raz wybieram się w góry zimą moją E65 i chciałem się dobrze przygotować. Zimówki są myślę OK ale trzeba by się zaopatrzyć w łańcuchy śnieżne. Na wielu stronach jest napisane że są jakieś normy dla każdej marki/modelu czy w ogóle zalecają łańcuchy czy na jakie maksymalnie rozmiar opon dopuszczalne jest ich montowanie. Ponoć problemy powodują zbyt małe nadkole, bliskość zawieszenia itp. Macie takie inf a propos E65? Miał ktoś doświadczenia z łańcuchami w E65? Czy dla samochodu z tylnym napędem kupować łańcuchy na 1 oś czy na obie? I na koniec jakie byście polecili łańcuchy (marka/model)? PS. U mnie rozmiar zimówek to 245/50/18
Pozdrawiam
-
Hej
ja stosuje takie jednorazowe łańcuchy dozbud są na allegro za 27 pln i się sprawdzają u producenta kosztują chyba 40 pln pierwszy raz kupiłem właśnie tam. Ogólnie pasują na pewno w dziurę jeśli chodzi o e65, teraz w f02 też mi pasują ja zakładałem na tył sam nie wiem czy co kolwiek by dało na przód ale jazda pod górę na ośnieżonym to bajka jedyna upierdliwość to to że są jedno razowe tj da się zdjąć bez przecinania ale jest trochę z tym roboty. Ja jak jade w góry to mało jeżdżę samochodem już więc jeśli pada i jest śnieg to zakładam i zdejmuje dopiero na powrót
i napewno jest łatwiej założyć jak takie konwencjonalne łańcuchy
-
Jak masz napęd w F na 4 to zakładasz na wszystkie koła jak masz w E65 tylko tył to tylko na tył .
-
Ja mam w f na tył w longu przed lift nie było xa
-