-
Błąd 252500
Witam rozkoduje mi ktoś ten błąd przeczytałem pół internetu i nie mogę nic znaleźć. Auto to bmw F01 740dx 11r.
Dodam że auto przechodzi w tryb awaryjny pojawia się komunikat Błąd napędu jedź wolno itd. I auto traci 70% mocy. Po skasowaniu błędu jeździ około tygodnia normalnie. Potem od nowa. Błąd pojawia się raz pod czas jazdy raz od razu po włączeniu zapłonu. Wcześniej pojawiał się błąd MAP sensora wraz z tym 252500, po wymianie tamten błąd ustąpił ten pojawia się nadal. Pomoże ktoś?
Już znalazłem. Przerwa w sterowaniu siłownikiem ciśnienia doładowania.
Tylko pytanie czy chodzi o elektryczny siłownik na turbinie czy o zawor podcisnienia na przewodach vacuum. Inpa pokazała jeszcze błąd P045 i nie wiem którego siłownika on dotyczy. Jeden 200 zzł drugi 900 więc roznica jest
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...50dba80ed7.jpg
-
Dziś szukanie prawdopodobnych przyczyn tych błedów doprowadziło mnie do załamanego przewodu na zaworu wacuum dokładnie tym nad chłodniczka AGR zdiołem skalpelem izolacje żeby sprawdzić czy nie jest przerwany i nie był.
Problem w tym że nie chcący dotknolem nieosłoniętym kablem do masy i zrobiłem zwarcie. INPA pokazała mi to w błędzie którego niestety nie da się skasować. Oprucz tego pokazuje błędy zwarcia do masy jeszcze kilku urządzeń, min zaworu AGR i sondy lambda. Idąc po przewodzie którym dotknolem do masy doszedłem do miejsca w puszcze modułu gdzie łącza się przewody z ruznych urządzeń tak jak by masy. łącza się przez górna kostkę z zielonym przewodem i wychodzą do innego modułu. Wnioskuję że te urządzenia mają sterowanie masą. A ja zrobiłem zwarcie tej masy "sterujacej" z masą auta.
Pyranie dlaczego nie mogę skasować błędów skoro te zwarcie już nie występuje bo to od razu rozłączyłem.
Bardzo nabroiłem? Pomoze mi ktos
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
-
Fajne te forum można sobie popisać. Zadać pytanie sam se odpowiedzieć. Dziękuję za pomoc
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marsob251
Dziękuję za pomoc
Nie ma za co ;)
Jeśli liczysz na pomoc "instant" to fora zdecydowanie nie są dla Ciebie i spróbuj na naszej grupie FB: https://www.facebook.com/groups/162655107099850
-
Znalazłem już rozwiązanie co do tego błędu. Sam odpowiem może ktoś będzie szukał. A więc błąd dotyczy konwertera podciśnienia. W przypadku mojego silnika są 3y konwertery i 3y zawory. Chodzi o konwerter znajdujący się pod rura dolotu do turbiny. Przy bloku są przykręcone 2a identyczne w moim przypadku chodziło o ten bliżej grodzi. Zamieniłem je miejscami i po skasowaniu błędów i zczytaniu na nowo błąd dotyczył już zaworu West gate w ten sposób doszedłem o który konwenter chodzi.
Co do błędów dotyczących zwarcia do masy. Jak się komuś zdarzy coś takiego że w jednym momencie kilka urządzeń zgłasza zwarcie w moim przypadku AGR, sonda 2 itd. Chodzi tu o spalony bezpiecznik w schowku. 30wat. Nie pamiętam pozycji. Dopiero po wymianie można skasować błędy. Dojście do bezpieczników prz ebane. Na zdieciu urządzonko które powodowało błąd.
Taka to historia weekendowa. Chociaż się nie nudzilemhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1c1d8920e2.jpg