-
Schemat sterownika abs
Witam. Napotkałem kolejny problem na mojej drodze a mianowicie potrzebuje schematu układu sterowania abs.
Ale opowiem historie od początku, może ktoś miał podobny przypadek.
Padła mi pompa wstępna od dsc. Objawiało to się zapalającymi kontrolkami od trakcji, absu i hamulców przy ok. 40km/h. Po odłączeniu wtyczki od tej pompy zostawała tylko kontrolka trakcji. Ok, zamówiłem używkę, wymieniłem, odpowietrzyłem czyli wszystko tak jak trzeba (korzystałem z poradnika) a błąd od trakcji mam dalej. Wg kompautera mechanika jest błąd czujnika ciśnienia płynu w układzie. Ok, sam czujnik kosztuje 1000 więc zamówiłem używany sterownik abs w którym jest też czujnik. Niestety po sparowaniu sterownika z autem dalej mam ten sam problem. Sterownik i pompa jest ok bo jak odłączę wtyczkę od tej wstępnej to abs działa. Mechanik obstawia coś z kablami i do weryfikacji tego potrzebuje schematu tego układu.
Jakieś sugestie? Albo namiar na schematy elektryczne?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Schematy są dostępne na newtis.info
Podeślij adres email na pw, to prześlę zaproszenie
Skoro objawy są nadal takie same, to podłącz pompę na krótko(1. pin to masa) i sprawdź czy w ogóle zakręci
-
Wysłałem wiadomość. Pompa która wstawiłem działa. Właśnie podłączałem ja na krótko i sprawdzałem. Chyba nawet tak musiałem ja odpowietrzyć. Moja stara po podłączeniu na krótko nie dawała żadnego znaku życia
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Udało się znaleźć winowajcę problemu - okazało się że przyczyną zapalania się kontrolek ABS, trakcji i hamulców (już po wymianie pompy wstępnej) jest czujnik/włącznik świateł stopu. Podejrzewam że stara pompa podczas uszkodzenia musiała pociągnąć ze sobą ten czujnik. Po wymianie wszystko działa jak należy.
-
Podobno tez jest jakiś problem ze sterownikiem zaworów, jakoś to się regeneruje przez wyminę tranzystorów i to działa obiło mi się o uszy... ale więcej nie wiem (ja lata temu wymieniałem komplet z pompą).
Ten czujnik stopu to gdzie jest? komputer wywalił Ci ten błąd że to on czy jak do tego doszedłeś? :-)
-
Czujnik stopu znajduje się za pedałem hamulca. Komputer pokazywał błąd tego czujnika jednak początkowo nie wierzyłem że jest konieczność jego wymiany, ponieważ przed podmianką pompy/sterownika ABS pokazywało błąd czujnika ciśnienia. Dopiero jak po ok 10 minutach jazdy na komputerze pokładowym pojawiało się "check breake lights" (Początkowo myślałem że to żarówka się przepaliła jakaś) a tam na stałe świeciły się światła stopu (bez wciśniętego hamulca) to go wymieniłem i problem jak ręką odjął.