-
Duży Prąd ładowania
Panowie sprawdziłem dzisiaj miernikiem pomiędzy klemami mam 15,3V. Mam akumulator AGM i taki jest zaprogramowany. Da sie ustawić mniejsze lądowanie w power module bo wydaje mi sie ze kiedyś miałem tez dość wysokie ale około 14,8 max.
W tym roku miałem wymieniany alternator razem z regulatorem.
-
A jaki to akumulator - nazwa, model?
Sprawdzałeś w jego specyfikacji jakie może być napięcie ładowania?
Jaki regulator został zamontowany, ile V?
-
Aku wstawiony w 2015r zarejestrowany w samochodzie - Banner AGM 95AH, prąd rozruchowy 850A. Niestety nie znalazłem w necie jego prądu lądowania.... slyszalem ze agm jaki by nie byl to lądowanie 14,7 to max.
Co do regulatora nie wiem jaki został wstawiony, mogą być różne wersje dla e65 3.0D polift? Jakie powinien mieć parametry to postaram się sprawdzić jaki mam.
-
W jakim miejscu mierzyłeś NAPIĘCIE(prądu nie zmierzyłeś na pewno) ładowania?
-
Witam,Kiedyś miałem problemy z rozładowaniami akumulatora (inne moje posty) i po regeneracji alternatora,wymianie regulatora (orginalny ) obserwowałem ładowanie i faktycznie dobijało do 15,3V ( jest różne w zależności chyba od temperatury, rozładowania akumulatora itp).Więc chyba jak masz 15,3 V i pewnie po jakimś czasie Ci spada to jest OK.Pozdrawiam (ps.Napięcie ładownia mierzyłem przy akumulatorze - kupiłem taki woltomierz po bluetooth że cały czas miałem podgląd na telefonie - wiadomo nie jakiś laboratoryjny ale wskazania się zgadzały w porównaniu z takim multimetrem za 70 zł )
-
Ja ciut rozkminiałem ten temat w f01, raz miałem walniętą kleme minusową to ładowało ciągle 15.1-15,3 jak pamietam.
Ale warto naładować do pełna dobrze akumulator i wtedy zmierzyć. Jak jest słaby to elektronika daje większe napięcie.