-
Rasowe brzmienie w 740D
Chciałem się dowiedzieć czy istnieje możliwość przeróbki orginalnego układu wydechowego w 740d tak aby brzmiał on nie co bardziej rasowo ?? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że uzyskanie dzieku rodem z 740i jest bardzo mało prawdopodobne aczkolwiek zastanawia mnie efekt takiej przeróbki. Pozdrawiam
-
Moze nie do takiego auta i silnika ale zakladalem nowy wydech do diesla w sumie TDSa i jest tak, zakladasz gowna i masz wies tuning ktory halasuje i pierdzi albo inwestujesz w 740d minimum 2tys zl bez kolektora, same markowe i przystosowane strumienice, nowe rury, tlumiki przelotowe i koncowki wydechu a uzyskasz ledwo slyszalny minimalny aczkolwiek urzekliwy basik na biegu jalowym i milu kulturalny basik przy wkrecaniu na obroty. KM lekko wzrastaja a odczowa sie mocno skok Nm czy warto nie wiem, jak zareaguje na to komp, nie wiem. Ja zalozylbym markowe koncowki w przedziale cenowym 500-700 zl za komplet na auto i bedzie i ladnie wygladalo i brzmialo. reszta sie nie zmieni wiec i nie ma ryzyka z kompem
-
?? A co z tym tłumikiem nie tak? Ja w TDSie dałem 2 strumienice łuskowe ELTEC zamiast kata i zamiast tłumika środkowego- efekt? Jak była zamiast kata było nieźle i kulturalnie, jak dołożyłem drugą to w niektórych partiach obrotów były wyczuwalne drgania. Na koniec tłumik przelotowy i dobre, markowe końcówki wydechu w stylu M5 z tym, że dość szeroko rozstawione. Auto wkręcało się niemożliwie, na 2 nie mogłem przekraczać 4tys obrotów przy wyprzedaniu bo koła gubiły przyczepność i dupcia uciekała :D ogólnie Nm solidnie poszybowały w górę :)
-
Ja w 740d mam oryginalne tłumiki, bez żadnych przeróbek i naprawdę dzwięk śilnika jest super. Dużo osób nie może odróżnić czy do diesel czy benzyna.
Moim zdaniem jak robić jakieś przeróbki w tym aucie to najlepiej poszukać markowych dedykowanych tłumików.
Takie samodzielne przerabianie może spowodać zakłucenia w pracy silnika.
-
hehe stary a wiesz ile takie dedykowane markowe sportowe tłumiki kosztują?? :D majątek :) lepiej dać samą końcówkę, będzie ładnie, gustownie i ładnie będzie brzmiało :)
-
Zdaję sobie sprawe zę to napewno nie małe koszty, ale jeździmy bmw i takie dodatki kosztują, ja akurat jestem za przerabianiem naszych aut na częściach dedykowanych.
Co do wyżynania tłumików itp to kojarzy mi się to z klubem Opla Calibry
a końcówki....hmmm... kwestia gustu.
-
Myślę, że taki wydech to kwota ok 1500 euro. Więc masakry nie ma
-
oj chyba na jedną stronę ;) (czytać jako żart :roll: )
Ciężko powiedzieć ale np w EL-TEC ceny za takie zabawy zaczynają się od 4tys zł
masz jeszcze Milltek, Remus, Super Split... tam ceny mogą już powalać na kolana :)
-
Do X5 3.0d Hamanna kosztuje chyba tyle- 1500 euro. Ale niech się wypowie Maciek777 on taki wydech ma ;)
-
ja sie zastanawiam czy diesel wogóle moze mieć rasowe brzmienie. w koncu to nie benzynka.