-
czujnik kąta skrętu
witam, po regeneracji maglownicy najpierw wyskakiwal blad czujnika kata skretu przy maksymalnym skrecie w lewo, w prawo bledu nie bylo ale w lewo kierownica miala wiecej obrotow niz w prawo. pojechalem na reklamacje i przestawili. teraz mam po rowno w lewo jak i w prawo ale blad nadal wyrzuca i dodatkowo krecac w prawo. blad pokazuje tylko i wylacznie przy do 1cm obortu kierownica od maksymalnego skretu w lewo jak i w prawo. wchodzac przez inpe w DSC to wartosci sa na 0, wchodzac przez bezpieczenstwo >kolumna kierownicza ~ poazuje wszystkie wartosci, czujnik skalibrowany i pokazuje wartosc 0 przy kolach prosto (wczesniej bylo 7+/-) czujnik/modul padl sam z siebie czy jak?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4da027e5d8572faa
-
Ręcznie przekoduj moduł SZL przy pomocy NCSExpert
Dla opcji: ANSCHLAG_LENKRADWINKEL
zmień Wert_01 na Wert_02
Sprawdź czy coś się zmieniło
-
Dzięki za zainteresowanie tematem. Dam znać we wtorek co z tego wyszło.
Pozdrawiam
-
Dopiero dziś miałem chwilę czasu żeby przekodowac i nie pokazuje już błędu. Tylko pytanie, co zmienia druga opcja? Jakaś tolerancja większa czy jak?
-
Tak. Z tej opcji kodowania można wywnioskować, że przekładnia nie powinno być ustawiona równo. W jedną stronę dopuszczalny zakres kąta skrętu jest większy.
Opcja którą ustawiłeś przewidziana jest dla innego modelu(z tego co mi się kojarzy to chyba dla E63)
-
Ilość obrotów w lewo jak i w prawo pokrywa się idealnie, mam dziwne uczucie że po wymianie listwy Maglownic mam większy skręt ale to może tylko złudzenie. w każdym bądź razie, po przekodowaniu działa jak działać powinno.
Dziękuję Panie Cursor, pozdrawiam
-
Cześć fotek, gdzie regenerowałeś maglownicę? Możesz polecić?
-
Cześć Samochodzik, długo szukałem gdzie zrobić to ze sztuka i po namowie lokalnego klubu bmw oddałem auto do CubeCar.pl w Krakowie. Nowa listwa (nie napawana i szlifowania, ponoć do bmw się nie opłaca bo zaraz znowu luz się robi) uszczelnienia, mycie, osłony drążków, geometria, demontaz i montaż, auto stało dwa dni robocze, cena 1700zl.pisemna gwarancja na 24msc. Podejście pracowników jak i Pani obsługującej do Klienta tak miła że mógłbym codziennie do takich mechaników jeździć :)