Awaria wê¿a ch³odniczki asb 3.0d 2010r
Witam Panowie nurtuje mnie pewna przygoda, oko³o miesi±ca temu wracaj±c z trasy wyczepi³ mi siê przewód olejowy ch³odniczki asb nr 8 na schemacie górna czê¶æ https://www.realoem.com/bmw/enUS/sho...diagId=17_0477 efektem tego by³o opró¿nienie skrzyni biegów z oleju i koniec jazdy, auto na lawetê no i poszukiwania. Wysz³o ¿e to ten przewód wiêc zapieli¶my go z powrotem wlali¶my olej oko³o 9l i auto je¼dzi ju¿ prawie miesi±c. ALE chodzi mi po g³owie dlaczego tak siê sta³o? Latem ¶ci±ga³em kolektor ss±cy i wyczepia³em ten przewód, czy to mo¿liwe ¿e ¼le go wczepi³em (szybkoz³±czka) po kilku miesi±cach siê wyczepi³, wydaje mi siê ¿e gdybym go ¼le za³o¿y³ to awaria by³a by od razu, zatem co mog³o siê staæ? Mo¿e co¶ z termostatem zablokowa³ siê zrobi³o siê ci¶nienie i wyrwa³o wê¿a? Sprawdza³em ist± temperaturê nagrzewania oleju w ASB i przy temperaturze na zewn±trz oko³o 4stopni zrobi³em z 50 km zanim skrzynia osi±gnê³a temperaturê 75stopni, czy to prawid³owo? Ma kto¶ jaki¶ pomys³ co mog³o siê staæ i jak siê zabezpieczyæ przed ewentualn± powtórk± z rozrywki?