-
Opony-pytanie
Zastanawiam się nad jedną rzeczą....Wiem że na jednej osi muszą być dwie jednakowe opony o takim samym bieżniku. Ale ostatnio wpadłem na pewien pomysł. Mam na kole zapasowym założoną nówkę sztukę Dunlopa i szkoda by było żeby się zmarnowała. Znalazłem w necie identyczną oponę za stówkę tyle tylko że jest używana. Szerokość,wysokość i krój bieżnika ten sam,ogólnie rzecz biorąc ten sam model. Nowa opona ma wysokość bieżnika 7 mm a ta używana która chce kupić 4,5 mm . I stąd moje pytanie. Czy kolidowałoby to ze sobą gdybym założył na jedną oś te dwie opony? Jeśli tak to dlaczego?
Z doświadczenia wiem że dwie różne opony na jednej osi się absolutnie nie spisują bo każda ma inną twardość przyczepność etc. Ale w tym przypadku chodzi tylko o głębokość bieżnika....
-
Częściowo sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie,jedna od drugiej już się różnią pomimo ,że są takie same.pzdr.
-
Wydaje mi się, że chcesz to zrobić i szukasz potwierdzenia!
To niedozeczny pomysł! ;) Niech sie marnuje ten zapas by w razie czego poslużyć Ci pomocą. :)
-
można założyć tylko zakładaj je na tył bo ta wyższa na bieżniku będzie zabierała więcej powietrza pod siebie i może ściągać pozdrawiam!
-
Dodam ,że na tyle im słabsza opona[mniej bieżnika} tym szybciej się skończy ,zły pomysł odpuść sobie :? .pzdr.
-
HA HA z tym zapasem to nieodkryles ameryki, praktycznie niema tygodnia gdyby ktos niepokazywal mi 14letniego zapasu i mowil ze chce identyczną opone dokupic, ew poszukaj u kolegow, moze ktos ma tez takiego nowego dunlopa na zapasie
-
...pociągnę otwarty już temat prostym pytaniem dla starych wyżeraczy e38 :)
Jaki jest najwygodniejszy rozmiar opony na klasycznej feldze 16" ?
-
klasyczny :D
235/60/16-mega komfort ;)
-
Radoshb oczywiście że chciałem to zrobić. Pojawił się taki pomysł w mojej głowie dlatego postanowiłem Was zapytać na forum. Chciałem to zrobić ale już nie chcę :)
Jerzyw-masz rację. Nie pomyślałem o tym że jedna opona szybciej się skończy od drugiej i wtedy będe jeżdził na jednej dobrej i jednej łysej. To sie troche mija z celem.
Krzywy skoro spotykasz się z takimi ludźmi co tydzień to weź mi załatw takiego Dunlopa nowego 235/60/16 gdyby ktoś miał :) Jak się typek będzie pytał czy masz taką drugą to powiedz że nie masz ale jego oponę z chęcią odkupisz hehe. Bo z tego co napisaliście to albo znaleźć drugą nówkę sztukę albo kupić dwie jednakowo dojechane. Pozdro
-
Zakładasz 2 oponki najlepiej na tylną oś ... Wykonujesz "stujeczkę" na parkingu - i masz 2 opony o jednakowym bieżniku :P