Cześć,
Mam do wymiany pompę wody.
Wiecie czy pompy do 4.4 i 4.8 są takie same, niby numery są inne i w zamiennikach występują 2 wersje, ale może niczym się nie różnią, oprócz ceny.
DOLZ B229 - 4.8 - 337zl
DOLZ B230 - 4.4 - 159zł
--
Pozdr.
Hubert
Wersja do druku
Cześć,
Mam do wymiany pompę wody.
Wiecie czy pompy do 4.4 i 4.8 są takie same, niby numery są inne i w zamiennikach występują 2 wersje, ale może niczym się nie różnią, oprócz ceny.
DOLZ B229 - 4.8 - 337zl
DOLZ B230 - 4.4 - 159zł
--
Pozdr.
Hubert
Sa to dwie inne pompy.
Na pewno będą się czymś różniły.
Do 4.8 może być wydajniejsza pompa (wirnik), dodatkowe 64 KM generuje jeszcze więcej ciepła. Tak tylko dywaguję. Może różnica jest w termostatach (trzeba byłoby zweryfikować).
@hubizx
zrobiłem porównanie według katalogu BMW.
Hej Panowie, odkopię temat, żeby nie zakładać nowego. Najprawdopodobniej łożysko w mojej pompie też już ma dosyć, dziś to kolega mechanik jeszcze to potwierdzi. Numer mojej pompy to: 11517586780.
Widzę, że w mojej okolicy mam szanse kupić jedynie NTY i jakieś inne nieznane mi wcześniej marki. Zawsze zakładałem SKFy albo Rouville. Na forach coraz częściej spotykam się z marką DOLZ, ze niby dobra, że mało awarii. SKFy podobno coraz gorsze, zdarzają się rozwalone wirniki, rozszczelnienia, itp.
Co doradzicie poza ori? Ewentualnie może ktoś z Was ma na stanie taką nową pompę i mógłby mi zaproponować w rozsądnej cenie? :) Najchętniej założyłbym ORI, ale najtaniej znalazłem za 880 zł, a napraw mam dłuuuugą listę, więc każde 100 zł taniej jest na wagę złota.
Mi majster odradzał skf. Ostatecznie zdecydowałem się na hepu.
Z drugiej strony można założyć coś taniego i liczyć, że będzie ok, a jak nie to zawsze jest 2 lata gwarancji.
Poczytałem i zamówiłem HEPU. Liczę, że będzie OK. Koszt 660 zł. Pewnie da się taniej, ale potrzebuję ją na jutro.