-
kolejny pobór oleju...
witam , wzawiam temat poboru oleju w 740i f01...otoz po zrobieniu wymiany oleju w sumie to juz drugiej , pobiera mi 1l na 1500km. Wczesniej jakies 60 tys km temu wymieniałem wtryski wszystkie bo były z nimi problem. Zrobilem ostatnio 1200km od wymiany i zabrało mi praktycznie 800ml. Jest juz praktycznie przy minimum. Wczesniej brał olej ale to co 12 tys km 1l. Objawów brak , zero kopcenia , nierównej pracy itp. Sam pobór oleju. Wycieków takze brak. Jakie pomysły panowie ? jest to 3.0i 330km , przebieg 179 tyś. 2010r. Wczesniej jak miałem wtryski to było kopcenie , nierówna praca , wpadał w tryb awaryjny. Teraz totalnie nic. Tylko olej wciąga...Juz tyle włozylem w to auto ze mi sie odechciewa już powoli bmw...wtryski , skrzynia , magiel , klamki , cos tam z hamulcami było tez ...
-
Moja też się ostatnio darła o olej dolalem resztę i zobaczymy co będzie za ile się zacznie drżeć.
Powoli jak czytam tematy to odechcidwa mi się tego auta i chyba źle zrobiłem sprzedając e65
-
ile Ci wział ? i na ile km ? szkoda gadać ...ja juz wiele rzeczy zrobilem w tym aucie i dalej dna nie widac...mam je 4 lata. Wczesniej bral olej tylko przy wtryskach 1l na 1000km ale od wymiany brał co 12tys 1l...
-
Przy 1l na 1500km to trudno, żeby uciekał niezauważenie. Zaglądałeś do auta od spodu? Może dmucha w dolot i przepala. Jak pochodzi chwilę na wolnych obrotach i przegazujesz, to nie dymi na niebiesko?
-
Dziś bede zaglądal. dam znać. Nie dymi własnie w ogole ...0. Brak jakichkolwiek objaw oprócz poboru oleju...
-
Wczesniej tam robiłem cos i mechanik w sumie zagladal tam i nic nie mówil ze jest zalane olejem...takze wątpliwa sprawa. Ale dzis się sam upewnie na 100%
-
a dodam do wątki taką ciekawostkę. Bede pisał w %. Ostatnio jak jezdzilem przez komputer sprawdzalem stan oleju. Wyskoczyło mi 60%. Po 30 minutach jazdy dalszej wyskoczyło mi nagle 100% , po 10 min 80% a potem nagle znów wskoczyło na 60%. Po przejechaniu 400km teraz wyskoczyło mi 20% oleju. Mozliwe ze czujnik tak by wariował ?
-
Te czujniki wariują. Po dynamicznej jazdy potrafi podbić stan do maks, ale po jakimś czasie wraca do wcześniejszej wartości. Wiesz, bagnet to bagnet a taki czujniczek uwalony nagarem różne rzeczy może pokazywać. Zobacz, czy nie masz mokrej miski. Ja ostatnio wymieniałem uszczelniacz wału i miskę miałem całą zarzyganą.
-
Sprawdze o 16 i dam znac...Tez mi przychodza uszczelniacze zaworowe ale chyba powinien dymic wtedy ?
-
ewentualnie jeszcze kolega mi podpowiada zapieczone pierscienie ...