-
Panel klimatyzacji
Witam, mój panel z klimy żyje własnym życiem czyli nie zawsze od razu po naciśnięciu off zadziała a jak zadziała to po czasie sam się załączy , i jeszcze ma tak ze jest na AUTO a po chwili widzę ze AUTO gaśnie bo odebrał sygnał ze ręcznie została zmieniona prędkość nawiewu . Szukać nowy czy dać do elektryka żeby szukał zimnych lutów ???
-
Te panele tak z czasem mają. U mnie było podobnie. Wyłączałem nadmuch całkowicie, a po czasie się sam włączał, albo potrafiła się sama temperatura zmieniać. Winne są pokrętła. One nie są klasycznymi potencjometrami, tylko wysyłają impulsy i w ten sposób komputer poznaje, że zmieniło się ich położenie w jedną, lub drugą stronę. Z czasem dostają lekkiego luzu i od zwykłej jazdy, od drgań potrafią to robić. Tak samo (i to znalazłem gdzieś w sieci i tak samo działo się u mnie) jak wyłączysz nadmuch całkowicie i ponaciskasz plastik między pokrętłami, tak jakbyś go dociskał do deski rozdzielczej, to też potrafi to włączyć z powrotem nadmuch. Często pomaga pokręcenie pokrętłami tak, żeby nie były blisko tego "kliku", który powoduje zmianę nastawy temperatury/nadmuchu.