-
Zmiana felg z 18 na 16
obecnie jezdze na 18stkach 245/45/18 przod i 255/45/18. Chce zmienic na 16 i rozmiar opon tyl i przod taki jak jest w instrukcji 215/65R16 zeby lepiej jezdzilo sie po naszych drogach bo na tych kapciach co mam obecnie to cos ciaga mnie raz w lewo raz w prawo zalezy jakie koleiny i dziory na 235/60/16 zimowkach jezdzilo sie w miare dobrze wiec mam nadzieje ze jak zaloze 215/65R16 bedzie juz calkiem super. Co koledzy o takiej zmianie sadzą? Czy Ci z was ktorzy maja 18 i wieksze tez maja takie problemy jak ja w koleinach i na nierownej jezdni?
Jakie felgi byście mi polecili do oryginalnego rozmiaru opon 215/65R16?
Chciałem się jeszcze zapytać czy moze ktos jeździ na 215/65R16 i jakie wrazenia dla mnie liczy sie przedewszystkim komfort i zeby nie latalo mi auto po koleinach, a jezdze raczej spokojnie po mimo sporego zapasu mocy:)
ponizej zamiesczam foto z obecnymi felgami
http://www.e38.neostrada.pl/fele.jpg
-
Ja jednak proponuje Ci założyć 235/60/16. 215 mam na zimówkach i średnio to wygląda ale fakt że jeździ się dobrze. 215 wygląda na wąską na orginalnych felgach :/ Na letnich 235 też bardzo dobrze mi się jeździ po naszych drogach i dużo fajniej auto wygląda na szerszym kapciu.
A może to rzucanie po koleinach to wina jakiś problemów z zawieszeniem a nie opon? Już na forum były takie przypadki poruszane ;)
-
ogólnie rzecz biorąc koleiny ciągnie wszystko co ma więcej jak 205 szerokości
(ale przy takim balonie jak ma 7er nie będzie problemów nawet z 215)
Dodatkowe rzeczy oprócz szerokości opony które powodują,
że koleiny ciągną dużo mocniej to:
-niskoprofilówki
-2 rozmiary felg (lub samych opon)! w szczególności to najbardziej jest odczuwalne w koleinach
-
No niestety- albo lans albo wygody. :D :D :D
-
Na nowych 215/65/16 nic nie nosiło. Na Dunlopach 9000 235/60 też nic nie nosiło. Za to na zimówkach 215/65 znowu zaczęło kiwać ;/ Dużo zależy od stanu opon i rzeźby bieżnika.
U siebie jeszcze zauważyłem luz na tylnym prawym kole. Muszę zdiagnozować która to tuleja i powinno się poprawić.
-
Witaj,
ja mam dylemat w drugą stronę 16 -> 18"
Chcę kupić te felgi Alle
Ale z chęcią zanim kupię zamieniłbym się na jakiś krótki okres, żeby sprawdzić jak auto się zachowuje. Widziałem chłopaka z Jelonki na felgach 20" i śmiga więc może i mi będzie się podobało.
-
Jestem w podobnej sytuacji :] , ale raczej się zdecydowałem na zmianę 16->18, ale tez co sie przejadę po warszawie (np ulica Wolska dość często) to się zaczynam na nowo zastanawiać. Jak narazie w ramach tych 18 planuje zastosować 4 oponki takie same 235/50/18, a do tego felga 9j z tyłu byłby troche za szeroka.
-
Mi chodzi też o wygląd. Mam w swoim A6 fele 18" 235X55. Ciężko utrzymać kierownicę. Ale za to ładnie wyglda.
http://burawscy.pl/audi/1.jpg
i skoro nie lubie A6 tak jak 7er to chciałbym by też wyglądała ładniej