-
[audio] Problem z radiem
Witam
Mam problem z radiem w e32. Radio JVC jedno z ni¿szej póki. Radio jest paru miesiêczne. Po kupieniu auta radio czasami traci³o g³os ale po chwili wraca³o (radio ca³y czas dzia³a³o jak ma dzia³aæ tylko d¼wiêk zanika³). Czasami by³o tak ¿e by³ trzask i ciszej zaczê³o graæ, "pierdzieæ". Moje podejrzenie pad³o na skrêcone przewody przy kostce itp. Rozkopa³em wszystko i faktycznie by³a totalna "amatorszczyzna". Porobi³em wszystko jak trzeba i teraz s± pewne styki i dobrze pod³±czone. Jednak teraz radio nie traci g³osu, ani nie ma "pierdniêæ" i brak jest zmiany poziomu g³o¶no¶ci. Jednak¿e, teraz gra bardzo cicho i automatycznie ze zniekszta³ceniami (wiadomo na 3/4 poziomu g³o¶no¶ci id± du¿e zniekszta³cenia z radia nie najwy¿szej klasy). Przy pocz±tkowych problemach jak akurat radio zatrybi³o jak trzeba to g³o¶no¶æ na poziomie 10 by³a wystarczaj±ca z czystym d¼wiêkiem. Teraz muszê dawaæ na minimum 30-35 z 40 mo¿liwych poziomów i jest cicho z wielkimi zniekszta³ceniami.
Co mogê jeszcze sprawdziæ aby przywróciæ d¼wiêk do ¿ycia? Chcia³bym aby to dzia³a³o poniewa¿ bez radia to smutek i nostalgia panuje (choæ nadrabia ten smutek piêkny d¼wiêk silnika m30).
Dziêkujê za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
-
je¿eli nie s± winne kable bo jak mówisz zrobi³e¶ wszystko solidnie to mo¿e co¶ ala koñcówka mocy w radiu? Za³ó¿ na testy cokolwiek innego i siê przekonaj czy winne jest radio czy kable.
-
Radio dzisiaj pod³±czy³em do innego samochodu. Gra piêknie. Prze³o¿y³em radio razem z kostk±, wiêc jest pewne ¿e radio i kostka jest ok. Ale napotka³em problem innego rodzaju. Mam regulacjê fabryczn± albo przód-ty³ albo lewo-prawo (nie wiem w któr± stronê to dzia³a - po pod³±czonych kablach wnioskujê ¿e lewo-prawo). I sprawdzi³em na kostce od tego prze³±cznika i nie mam napiêcia tam. Wiêc jutro bêdê szuka³ co i jak z kablem. Jedno co mnie dziwi to sposób w jaki jest wszystko pod³±czone - tzn. kabli od g³o¶ników powinno byæ 8 (+- na ka¿dy g³o¶nik) a u mnie do kostki do radia id± 4 kable ale one wychodz± od tego regulatora.
Nie wiem co na razie siê tam dzieje ale jutro bêdê sprawdza³ kable zasilaj±ce od tej kostki, mo¿e jest jaka¶ przerwa. Jak nie dojdê to pod³±czê na "krótko".
Jak uda mi siê co¶ zdzia³aæ to dam znaæ.
Pozdrawiam
-
Wywal ten regulator.... Jak wyci±gniesz potencjometr, kawa³ek dalej na wi±zce bêd± po³±czone kable od g³o¶ników. Rozepnij re po³±czenia a bêdziesz mia³ 4 pary kabli prowadz±ce bezpo¶rednio do g³o¶ników.
-
Chcia³em ju¿ tak zrobiæ. Ale najpierw chcia³em sprawdziæ gdzie leci ta ca³a wi±zka... i da³em spokój po rozebraniu "po³owy" samochodu.
Rozumiem, ¿e gdzie¶ przed tym regulatorem idzie 8 kabli (4 pary)? Z tego co ja zauwa¿y³em to do regulatora z tej wi±zki lec± 4 kable, masa, zasilenie i wychodz± 2 kable do kostki. Do kostki pod³±czone s± jeszcze 2 br±zowe kabelki - podejrzewam, ¿e od tylnych g³o¶ników.
Najgorsze jest to, ¿e jakbym mia³ rozpi±æ te wszystkie kable to nie ma za bardzo mo¿liwo¶ci ich skrêciæ - za ma³o miejsca i krótkie kable.
No nic spróbujê popatrzeæ na kabelki w tym miejscu co podpowiadasz i dam znaæ.
Dziêki za zainteresowanie problemu
-
Z tego co pamiêtam z e34, to od tego regulatora odchodz± faktycznie 4 kable (po jednym do ka¿dego g³o¶nika), masy g³o¶ników s± po³±czone. Dwa dodatkowe kable to pod¶wietlenie regulatora. A dwa wchodz±ce nale¿y pod³±czyæ do radia (kana³ L i P). o ile siê nie mylê, w e34 nie by³o jakiego¶ strasznego dramatu z przed³u¿eniem tych kabli i zakoñczeniem ich kostk± ISO.
-
Szczerze mówi±c jeszcze nie próbowa³em siê dobraæ do tych kabli zeby je rozpi±c ze wzglêdu na brak czasu, ale dzisiaj mo¿e mi sie uda.
Moje pytanie brzmi czy je¶li wyjmê zegary to bêdê mia³ swobodny dotêp do tej ca³ej wi±zki?
Bo u mnie muszê prawie ca³± d³oñ w³o¿yæ w dziurê od radia ¿eby cokolwiek rozpiaæ. Co równa siê z tym ¿e nie ma miejsca na robienie przed³ó¿ki kabli itp. i nie ma mowy o dobrym zaizolowaniu.
Wiem, ¿e mêczê strasznie, ale nie chcê siê niepotrzebnie mêczyæ.