-
PDC - którędy wiązka?
Witam, mam pytanie a zarazem prośbę o dokładne opisanie którędy idzie wiązka od czujników PDC przód, kupiłem cały ori komplet, okazało się ze wiązki od modułu i przycisku już mam co mnie zdziwiło bo byłem przekonany że bede musiał wszystko od zera montować bo w VIN nic nie było że pdc bylo albo ze wiązka jest rozszerzona, więc tylko wpiąłem kostki i wszystko śmiga i gong sygnalizuje działanie PDC, została mi tylko kwestia przeciągnięcia kabli czujników od zderzaka przez kabinę do bagażnika i stąd pytanie którędy to mam zrobić żeby było jak z fabryki, może ktos ma jakieś fotki, fotorelacji nie znalazłem ani żadnych info, przy okazji zapytam którędy wpuścić kable od tylnych czujników żeby nie rozbierać całego bagaja dla znalezienia otworu.
Z góry dzięki.
-
Oryginał ma kabel z przedniego zderzaka po prawej stronie pod nadkolem jest przymocowany i dolatuje do zbiorniczka od płynu tu się łączy z wiązką od zbiorniczka a wcześniej od abs i nad zbiorniczkiem jest przelotka i wlatuje do kabiny dalej wraz z główną wiązką prawy próg leci aż do tył. Musisz rozebrać nadkole prawy słupek próg przedni tylni kanapę całą półkę tylną i prawy boczek w bagaju. Do tylnych czujników wszystkie plastiki na tylnej belce. No i zderzaki też trzeba pozwalać. Chyba wszystko
-
Dzięki wielkie za pomoc, wszystko podłączone jak z fabryki tylko jest jeden problem, jak jeszcze miałem przednie czujniki zwinięte w kłębek w kabinie a tył podłączony na gotowo to przy włączeniu czujników był cały czas ciągły piszczacy sygnał z przedniego gongu a dioda cały czas świeciła czyli prawidłowo, dziś podłączyłem już wszystko na gotowo i po wrzuceniu wstecznego biegu tylny gong zaczął tykac jak bomba a przedni zasygnalizował błąd bo piszczał ciągle przez jakieś 3sekundy po czym zamilkł i dioda od pdc zaczęła mrugać, czy przez zepsuty tylny gong może nie działać pdc? Gong był niby sprawny i z e39, ale w porównaniu do przedniego to skrzeczy a nie piszczy i co sekundę nawet jak wrzucę inny bieg, przestaje jak wylacze pdc. Cała wiązka była ori, wtyczki wszędzie były ja tylko wpiąłem moduł, gong i przycisk i przeciągnąłem kable. Czujniki wszystkie sprawdzone i każdy działa i pstyka pod palcem.
-
Jakaś diagnoza by się zdała
-
PDC zdiagnozowane przez inpe, każdy czujnik pokazuje poprawnie przeszkodę więc wziąłem się za sprawdzenie błędów na początku wywaliło ich sporo https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4087400b5dd1.jpg skasowalem i pdc działa, sprawdzam prZednie czujniki i gong normalnie sygnalizuje przeszkodę, poszedłem do tylnych przylozylem rękę do pierwszego i pdc zapiszczalo ciągłym sygnałem i zaczęło sie znów cykanie tylnego gongu, podłączyłem znów inpe i sprawdziłem błędy, pokazało jeden https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d3663e5474ba.jpg skasowalem i pdc znowu działa, więc ponownie idę do tylu i przykładam rękę do kolejnego czujnika i znów to samo, dziwna sprawa bo z tego co wywnioskowalem coś jest z tylnymi czujnikami albo tylnym gongiem bo od początku jego dźwięk mi nie pasował, czy przez niego może wywalać błąd? Co mogę jeszcze sprawdzić?