-
Ciśnienie oleju m62b44tu
Witam, mam problem z kotrolką oleju, tj. zapala się na chwile przy mocniejszym hamowaniu, nie ma reguły czy ciepły czy zimny silnik,
Ciśnienie sprawdzałem, na jałowym jest 0,5 bara a już przy 2000 obr 4,5 bara. Znalazłem gdzieś info, że w tych silnikach tak niskie ciśnienie jest normalne,
Podejrzenie padło na czujnik, wymieniony na nowy, dalej to samo.
Przebieg 320k
Pozdrawiam Kuba
-
Po mojemu to małe ciśnienie masz te 0,5 bara.
-
Zacznij od wymiany filtra .
-
ale pomiar ciśnienia jest zawsze przed filtrem, znaczy tak jest umiejscowiony czujnik
jak zimny czy ciepły to samo to by było bardzo dziwne, możesz to potwierdzić
kiedy pompa oleju miała dokręcane śruby oraz naciąg łańcucha?
-
Kolega miał podobny problem tyle że podczas pomiarów ciśnienia oleju wskazania skakały. Przyczyną była podstawa filtra oleju z zaworkami.
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
-
Pomiar zaczynałem od zimnego silnika aż do pełnego zagrzania i tak od 4bar na jałowych schodziło do 0,5,
Gdy wkręce go na obroty momentalnie ciśnienie rośnie do 4,5, już od 2000obr.
Olej i filtr zmieniłem jakieś 5000km temu przy kompletnym rozrządzie, wtedy też sprawdzałem śruby pompy i naciąg łańcucha, Podczas tej roboty zostały wymienione nawet najdrobniejsze uszczelki silnika, nowy napinacz główny i jego uszczelnienia.
Stare zostały tylko napinacze na głowicach.
Jest jeszcze jeden problem. Vanos był regenerowany, po złożeniu była cisza a teraz znów stuka, czy to może powodować spadki ciśnienia przy hamowaniu?
Też zacząłem podejrzewać podstawę filtra oleju i w niedługim czasie myślę ją wymienić.
-
Może być nieszczelność na uszczelce podstawy filtra między kanałami. Olej zimny jest gęsty i nie gubi tam ciśnienia a gorący wiadomo. Zacząłbym od uszczelki podstawy. To najtańsza i szybka opcja naprawy. Z wymianą podstawy bym się jeszcze wstrzymał.
-
Dzięki za podpowiedź, wydaje mi sie, że nie widać tam było wycieku, chyba że chodzi o inne uszczelnienia, które są gdzieś w środku?
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_1414
-
Tu jest na przewodach....hmmm to raczej podstawa do wymiany :)