Info o tej metodzie pojawiło się niedawno, ale jest ona w użyciu o wiele dłużej.
Dla posiadaczy szczególnie nowych aut, myślę, że warte uwagi.
https://www.youtube.com/watch?v=cMGb5vNpPwY
Wersja do druku
Info o tej metodzie pojawiło się niedawno, ale jest ona w użyciu o wiele dłużej.
Dla posiadaczy szczególnie nowych aut, myślę, że warte uwagi.
https://www.youtube.com/watch?v=cMGb5vNpPwY
Akurat oglądałem kiedyś reportaż o złodziejach Mazd, ponoć otwiera się ją w 6 sek. jeden z najłatwiejszych do otworzenia samochodów. Ludzie już składali petycje do producenta o dodatkowe zabezpieczenie.
Metoda stara jak świat.
Sam bawiłem się tym, Jaguara XF i F11 otwarłem bez problemu.
Oczywiście auta moje, potem zakład ze znajomymi.
Od tego czasu mają dodatkowe immo.
A śmialiście sie kiedys tu na forum z e38, ktore odpalało sie naciskając przycisk pod maską :P
@LogiHuś,
bardziej chodziło mi o rodzaj wykorzystywanego sprzętu i o skalę.
Z tego co czytałem w sieci urządzenia, które pozwalają na takie kradzieże są zdecydowanie tańsze, niż te prezentowane w reportażu. Za kilkaset złotych można mieć przekaźnik, który pozwoli na otworzenie samochodu. Generalnie jest to dosyć przerażająca sytuacja, że tak łatwo można ukraść samochód dzięki technologii, która w założeniu miała ułatwić korzystanie z niego (i tak się rzeczywiście dzieje) i jest coraz powszechniej stosowana w motoryzacji. Miejmy nadzieję, że producenci ten problem potraktują poważnie i podziałają tak, aby bez pogorszenia komfortu zabezpieczyć tę technologię lepiej.
Taka ciekawostka - sprawdzałem ostatnio co się stanie, gdy taki komfortowy kluczyk wyjmie się z samochodu podczas jazdy w nowej Hondzie Civic. Po opuszczeniu samochodu przez kluczyk nawet nie zapala się kontrolka sygnalizująca ani nic nie pika, że kluczyka nie ma. Więc jak złodziej już uruchomi samochód i nim odjedzie, to nawet podczas kontroli policyjnej typu "trzeźwy poranek" nie będzie żadnych sygnałów dla policji, że coś jest nie tak.
Z tego co kojarzę z roboty to np. w A4 B9 wyrzuca komunikat, że zagubiono sygnał kluczyka. No ale auto jedzie dalej :D
Dojdzie do tego że nowe g11 co samo parkuje, zawiną bez kierowcy bo samo wyjedzie złodziejowi na ulicę, zgroza.
Niestety. Dlatego kupując auto zwracam uwagę, żeby nie miało keylessa :P
Bez przesasy. AC dobrze podpisane i nie ma problemu.