-
nierowna praca 3.0d
moze niechodzi o e38 ale silnik jest identyczny, u mojego ojca pojawil sie nastepujacy problem, czasami auto na biegi jalowym nierowno pracuje, po lekkim dodaniu gazu jest dobrze gdy obroty spadną znowu cis nierowno pracuje, obroty lekko opadają i silnik pracuje tak gdyby wypadały suwy, z mocą silnika jest wszystko OK tylko czasem ta nierowna praca, auto to e39 530D 2001, gdzie szukac przyczyny ?? (niestety diesla nieogarniam)
-
pompa paliwa pod podloga?
wtryski?
przeplywka?
malo informacji dajesz..
cos z zasilaniem ..tak mi sie wydaje
-
99 procent wtryskiwacz.tylko wymiana ratuje
-
Diagnostyka Cie czeka.
Trzeba wykonac Balance Test (pokaze jak dawkuja wtryski) i test przelewowy. To wykaze w jakim stanie sa wtryski. Sadze ze tu lezy przyczyna. A czy przeplywomierz czy jeszcze gos innego to wyjdzie podczas diagnostyki.
Bez kompa nic nie zdzialasz. Sadze ze temat mozna zamykac ;)
-
Podpinam się pod temat...
znalazłem filmik na jednej z stron;
http://www.youtube.com/watch?v=6CwS1372mxQ
-
Jeżeli to będą wtryski to "zacinanie się" będzie odczuwalne też w innych partiach obrotów. Wsiądź i bardzo powoli i delikatnie zwiększaj obroty jak zacznie telepać silnikiem w jakichś okresach obrotów to też zacząłbym od wtryskiwaczy z reguły jest to przedział 1500-2500 obrotów druga sprawa jak wtryski padają to po przegazówce na postoju poleci czarny dym z tłumików.