-
montaż lewej wycieraczki
Zmieniłem gumki w wycieraczkach, złożyłem dokładnie tak jak były przed wymianą. Z prawą nie ma problemu, ale lewa kiepsko a właściwie wcale nie zbiera > 140 Do 140 idealnie. Zastanawiam się, czy jest właściwie zamontowana.
Czy patrząc od przodu samochodu/od dołu szyby najpierw będzie ramię wycieraczki, potem pióro a nad tym spojler? Tak właśnie mam.
A może powinien być na dole spojler, powyżej pióro wycieraczki i dopiero ramię?
e38 nie stoi na każdej ulicy i nie mam gdzie podejrzeć ;)
-
Spoiler jest na samym dole. Wiatr od dołu ma go dociskać.
Potem jeszcze kwestia gumek, czy nie założyłeś odwrotnie, czasami wystarczy obrócić,
-
Znaczy się jest do góry nogami u mnie. Dziękuję!
-
Zmieniłem, spojler na dole, gumkę tez przełożyłem i jest dużo lepiej. Do około 160, od 170 lipa :( Jak sobie z tym radzicie?
Na marginesie: Prawa wycieraczka, bez spojlera, taka sama gumka i działa perfekcyjnie... także przy ok. 180.
-
Wiesz, a kto jeździ 170 i szybciej? :)
Nie tylko gumki się zużywają w wycieraczkach ale ramiona, sprężyny co naciągają ramiona. A z racji tego że jest spoiler który ma dociskać wycieraczkę to przy wyższych prędkościach zwiększa on opór pracy ramienia, które się szybciej zużywa.
Ponoć można też regulować docisk wycieraczek w e38. Jak zdejmiesz ramię to są tam jakieś podkładki, wyciągając je zwiększasz docisk do szyby, niektózy wymieniają ramiona lub sprężyny dociskające ramię.
-
A ja mam docisk elektryczny i im szybciej jade tym mocniej dociska.
Moze masz kiepskiej jakosci pióra.
-
Tu jest trochę o tym:
http://7er.pl/showthread.php/8632-me...a-czy-ni/page2
Może też być coś nie halo z automatyczną regulacją docisku (zależnie od prędkości). Może działa u Ciebie "za dobrze" i przy dużych prędkościach za wiele zostawia samemu wiatrowi do roboty?
-
Ja nawet nie wiem jak ten docisk wygląda, a elektryczny tym bardziej.
-